Öljyllä iho kauniiksi

Erilaiset öljyt ovat ihon- ja hiustenhoidon hittituotteita. Niitä sivellään useimmiten pintaan, mutta tehokkaimman hyödyn öljystä saat, kun nautit sitä suun kautta ruuan kanssa.

Ihon hyvinvoinnin kannalta tärkeintä on, että öljy sisältää välttämättömiä, monityydyttymättömiä linoli- ja alfalinoleenihappoja. Jos iho ei saa riittävästi näitä omega-6 ja omega-3 -rasvahappoja, iho kuivuu, sillä se ei pysty enää pidättämään kosteutta itsessään.

Riittävästi rasvoja tarvitaan myös vastustuskyvyn ylläpitoon, hormonien, aivojen ja hermoston toimintaan, verenpaineen sääntelyyn, verenhyytymiseen, kasvuun ja kehittymiseen. Vaikka olisitkin niukkakalorisella ravinnolla, älä tingi rasvahappojen saannista.

Parhaimpia välttämättömien rasvahappojen lähteitä ovat kasviöljyt, pähkinät, siemenet, rasvaiset kalat ja avokado. Kasviöljyistä ihon kannalta hyviä rasvahappoprofiileja on pellavansiemen-, saflori-, camelina-, maissi-, soija- ja auringonkukkaöljyillä. Myös oliiviöljyllä on hyviä vaikutuksia, kunhan sen kanssa muistaa syödä pähkinöitä. Nyt niin kovin hypetetty kookosöljy sisältää pääosin tyydyttyneitä rasvahappoja ja tuskin lainkaan linoli- ja alfalinoleenihappoja.

Luonnonkosmetiikassa kasviöljyjä käytetään muodostamaan sopiva voidepohja uutteiden ja vahojen kanssa. Öljyllä vaikutetaan tuotteen ihotuntumaan, imeytymiseen, ihon kosteustasapainoon ja tuotteen sisältämien antioksidanttien toimintaan.

Varoitus: Älä usko tarinaan, että kasviöljy, esimerkiksi kookosöljy, suojaa ihoa auringolta. Kasviöljyjen suojakerroin on yleensä 3-4. Käytännössä sitä ei ole ollenkaan, sillä iholle pitäisi levittää erittäin paksu kerros öljyä ja sen pitäisi myös pysyä iholla, jotta edes tuo suoja toteutuisi. Ihotautilääkärit suosittelevat käyttämään vähintään 15, mieluummin 30 suojakerrointa, ja lisäämään suojatuotetta parin tunnin välein.

Sini

Lähde: Proluonnonkosmetiikka ry:n infotilaisuus/Leena Putkonen, laillistettu ravitsemusterapeutti (TtM), luonnonkosmetiikka/Marika Auersalmi.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *