Naiselo 45+
Naiselo 45+

Olutlasissa kuohuu

Olen pilke silmäkulmassa seurannut virkamiesten ja esimerkiksi oluen valmistajien alkoholikeskustelua. Teollisuus toivoo myyntiin vapautuksia ja rajoitusten päivittämistä tälle vuosituhannelle. Virkamiehet kauhistelevat ja kyseenalaistavat teollisuuden edustajien kompetenssin kommentoida alaa. Kuluttajilta ei kukaan kysy mitään.

Viiniä saa myydä vain monopolin ylläpitämistä kaupoista virkamiesten määrääminä kellon aikoina. Miedommilla oluilla on hieman helpompaa. Niitä saa ostaa sentään ruokakaupoista, mutta edelleenkin vain virkamiesten määräämänä aikana. Tiukkaa on myös pienpanimoilla. Käsittämättömiä rajoituksia sielläkin.

Toisin on muualla. Olin viikonloppuna Bratislawassa elämäni ensimmäistä kertaa. Siellä olut on joka paikan juoma. Samoin viini. Hyvä olut maksoi ruokakaupassa alle euron, meillä sama tuote maksaa kolmen euron paikkeilla. Oluen myynnillä ei ollut aikarajoitusta. Silti en nähnyt yhtään humalaista missäään.

Viiniä sai ruokakauppojen lisäksi ostaa vaikkapa viinituvista. Lähialueiden hyvät viinit maksoivat kolmisen euroa lasi, pullo reilun kympin. Sen sai juoda viinituvassa tai ottaa mukaansa. Meillähän moinen ei sovi. Miksiköhän ei? Ravintolassahan olisi koulutettua henkilökuntaa opastamassa asiakasta valinnoissa.

Meillä ei myöskään saa myydä alkoholia alennuksella. Muualla sekin on arkipäivää. Toivon tosiaankin, että saataisiin joku tolkku meidän tavallisten suomalaisten aliarvioimiseen. En usko, että alkoholikäyttäyminen riistäytyy rajoitteiden purkamisesta tai siitä, että alkoholipitoisiin juomiin suhtauduttaisiin kuten muihinkin elintarvikkeisiin.

Ainakin minä mieluusti ostaisin olueni samalla, kun ostan muutkin ruuat silloin kun kaupassa asioin. Ei se sovi. Vaikka kauppojen aukioloaika vapautui, olutta saa myydä vain vanhojen rajoitusten mukaan.

Alkoholin myyntirajoitusten jälkeenjääneisyys tulee mielenkiintoisesti esiin alan johtavien virkamiesten kommenteissa. Periaate näkyy olevan, että vain he osaavat ja voivat keskustella alkoholiasioista. Esimerkiksi kaupan rajoituksia koskevan keskustelun avannut Hartwallin toimitusjohtaja Tapio Pajuharju ei ole heidän mielestään pätevä kommentoimaan alkoholiasioita. Hmm…

Sini

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *