Naiselo 45+
Naiselo 45+

Ihana omenapiirakka vaikka koko talkooporukalle

Moni tuskailee syksyn valtaisaa omenasatoa. Jos madot ovat tehneet tihutöitään, pelasta omenoista parhaat palat ja kiehauta niistä peltipiiraalle makoisa täyte. Murupinta antaa leivonnaiselle juhlavuutta ja maukkautta. Piirakasta riittää kahvin kanssa syötävää vaikka syystalkooporukalle.

Syksyn reilu omenapiirakka

pellillinen, noin 30 palaa

POHJA

5 dl vehnäjauhoja
2 ½ dl perunajauhoja
1 ½ dl sokeria
2 tl kardemummaa jauhettuna
2 tl vaniljasokeria
150 g voita
30 g hiivaa
2 ½ dl maitoa

PÄÄLLE

vajaa 1 kg omenoita (paloiteltuna)
1 sitruunan mehu
2 dl hillosokeria

MURUSEOS

100 g voita
1 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 ¾ dl vehnäjauhoja

Tee ensin omenatäyte jäähtymään. Huuhtele omenat (kuori tuontiomenat), kuutioi ne ja kumoa kattilaan. Lisää sitruunasta puristettu mehu ja kuumenna liki kiehuvaksi. Lisää mukaan hillosokeri ja keitä noin 5 minuuttia, riippuen omenien kovuudesta. Ota sivuun jäähtymään.

Mittaa pohjataikinan kuivat aineet kulhoon. Lisää voi mukaan palasina ja nypi raemaiseksi seokseksi.

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Kaada seos jauhojen joukkoon ja vaivaa taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Anna taikinan kohota peitettynä.

Tee pinnan muruseos. Mittaa kulhoon kylmä voi, sokerit ja jauhot. Nypi ainekset muruiksi. Nosta jääkaappiin odottamaan.

Kumoa taikina pellille, leivinpaperin päälle. Painele taikina (älä kauli) pellin kokoiseksi levyksi (noin 35 x 30 cm). Peitä liinalla ja anna kohota.

Levitä jäähtynyt omenaseos pohjalle. Ripottele muruseos päälle tasaisesti.

Paista piirakkaa ensin uunin toiseksi alimmalla tasolla 200 asteessa noin 25 minuuttia. Nosta lämpö 225 asteeseen ja pelti ylätasolle. Jatka paistamista vielä 10—15 minuuttia, kunnes murupinta on saanut kaunista väriä.

Anna piirakan jäähtyä ja leikkaa paloiksi. Nauti.

VINKKI!

  • Perunajauhot tekevät pohjasta ihanan pehmeää.
  • Taikina on napakan kimmoisaa. Et tarvitse pellillä paineluun edes ekstrajauhoja.
  • Painele taikina kaulimisen sijaan, näin pohja kohoaa maukkaan kuohkeaksi.
  • Jos omenat ovat kypsän pehmeitä, jätä niiden kiehauttaminen, sekoita kuutioiden joukkoon hillosokeri ja levitä suoraan kohonneelle pohjalle.

Marita Joutjärvi, ruokatoimittaja

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *