Onko isompi enemmän?

Tuskinpa lienen ainoa, joka vessapaperia ostaessaan pohtii, valitako kuohkeita ja paksuja rullia sisältävä pakkaus vai pienempiä ja litteämpiä sisältävä. Onko muhkea rulla höttöä ja rullassa vähemmän kuin napakantuntuisessa pienessä rullassa. Päätimme tutkia asiaa.

Mieheni ei tyytynyt pohtimiseen ja arvuutteluun. Hän kaivoi talousvaa’an esiin ja punnitsi rullat. Hurja ero kokonaispainossa.

Koska halusimme tietää myös arkkien määrän, punnittiin kuinka paljon 10 palaa painaa. Punnituksen tuloksena pienimmässä ja kevyimmässä rullassa on eniten arkkeja. Painon perusteella laskettujen arkkien määrässä on 20 prosentin ero keskimmäisen ja kevyimmän välillä.

Mutta eipä asia niin yksinkertainen ole. Pitää myös tutkia kuinka monta arkkia kutakin kerrallaan käyttää. Riittääkö yksi vai taitteleeko useamman, ettei näpit likaannu pyyhkiessä. No, tulos ei yllättänyt.

Empiirisessä tutkimuksessamme käytimme yhteen pyyhkäisyyn keskimäärin useamman arkin ohutta paperia kerrallaan. Vähiten arkkeja meni paksuimmalla paperilla. Kerrottakoon, ettemme tienneet mikä paperi milloinkin oli kyseessä.

Lopputulos: toimistossa jatkuu propaperin käyttö. Kotona merkkipaperi pepputuntuman vuoksi.

Monet naurut irtosi näin vakavan ja tärkeän testin tiimoilta.Lastemme mielestä olemme hulluja. No, ainakin oli hauskaa!

Eikä tässä vielä kaikki. Testistä innostuttuamme testasimme myös nestemäisiä käsisaippuoita. Toinen oli parin litran kanisteri halpahallista. Toinen 250 millilitran tyylikäs merkkisaippua. Hintaero kymmenkertainen. Laitoimme saippuat teräksisiin pumppupakkauksiin ja testi käyntiin.

Halpista piti laittaa lähes kaksi kertaa enemmän kerrallaan, että käsissä tuntui olevan saippuaa. Halpakin pesi hyvin. Ehkä liiankin, sillä sen jäljiltä piti käyttää reilummin käsivoidetta kuin kalliimman.

Mitä tästä opimme? Ihan turha mittailla tällä tarkkuudella, kun yksi asia vaikuttaa toiseen ja todellinen kokonaisuus jää häilymään tuntemattomaan.

Parempi valita se, jonka saa kohtuuhintaan kohtuullisella vaivannäöllä ja joka, ennen kaikkea, tuntuu hyvältä.

Sini

 

 

Kokeilimmekin papereita.

 

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *