Onko käyttömuoti huono asia?

”Se mallistohan on vain sellaista käyttömuotia”, totesi aikoinaan yksi muotialan ihminen. Mielestäni tuo on jotenkin ristiriitainen lausunto varsinkin, kun sanojan ääni oli täynnä halveksuntaa.

Käyttömuoti? Eikö muoti ole tarkoitettu käytettäväksi? Ja toisaalta, jos  malliston vaatteita ja asusteita ei käytetä, ne eivät ole saavuttaneet asiakkaiden / kuluttajien suosiota. Kenelle sitten vaatteet on suunniteltu? Eikö ole tarkoitus, että mallistoa myydään? Ei kai ole tarkoitus, että suunnittelija tekee paljon työtä, eikä mallisto kiinnosta ketään tai kiinnostaa niin pientä ryhmää, ettei siitä synny bisnestä.

munthe vihreä takki
Munthe syys-talvi 2018-19 -mallisto

Haute couture -mallistot, joita esitellään Pariisin ja Milanon näytösviikolla, muodostuvat uniikeista vaatteista, joita ei myydä rekkikaupalla, vaan niitä nähdään ehkä punaisilla matoilla tepastelevilla superjulkkiksilla (lainattuina!). Monilla haute couture -firmoilla on myös ns. valmisvaatemallisto (mikä järjetön sana. Eihän puolivalmiita vaatteita ole myynnissä!). Näistä mallistoista Suomessa myydään vain pientä osaa joissakin putiikeissa. Näiden vaatteiden hinnat ylittävät monen vaatebudjetin. Suomalainen keskiarvokuluttaja käytti rahaa vaatteisiin ja kenkiin yhteensä 870 euroa vuodessa.

Tällaisia ajatuksia heräsi taas mieleen Kööpenhaminan muotiviikoilla, jossa esitellään tulevaa muotia, joka on kaupallistettu. Minusta se ei ole yhtään huono asia, sillä niitä vaatteita oikeasti myös tulee myyntiin, jopa Suomeen.

Kaisa

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *