Onnea, Vuoden Eevat!

Eilen oli Vuoden Eeva -juhla. Savoy-teatterin lämpiö täyttyi lehden sivulla nähdyistä, upeista naisista. Mutta ketkäs lukijat äänestivät Vuoden Eeva -voittajiksi?

Vuoden vaikuttajaksi lukijat äänestivät tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio, joka viime vuonna ideoi lasten oikeuksia edistävän Pieniä tarinoita -kampanjan. Vuoden tähti on Iso-Britannian X-Factor -kilpailussa menestynyt laulaja Saara Aalto. Tulokas-sarjan voittaja on Rion olympialaisissa voittoisasti nyrkkeillyt Mira Potkonen.

Jokainen voittaja sai A. Tillanderin kultaseppämestari Jouni Salon suunnitteleman valkokulta-vuorikide -kaulakorun, jonka arvo on 3700 euroa.

Kultaseppämestari Jouni Salo suunnitteli Vuoden Eeva -voittajien korun.
Kultaseppämestari Jouni Salo suunnitteli Vuoden Eeva -voittajien korun.

Virallisen juhlaosuuden ja seurustelujen jälkeen siirryimme katsomaan Kirja vieköön! -kirjallisuustilaisuutta, jossa Baba Lybeck jututti kevään mielenkiintoisia kirjailijoita. Lavalla nähtiin kirjailija Katja Kallio, näyttelijä Birgitta Ulfsson, tietokirjailija Lenita Airisto, kansanedustaja Nasima Razmyar ja entinen ministeri Sinikka Mönkäre.

Birgitta Ulfssonin lämpö, välittömyys, ammattitaito ja uskomaton muisti teki valtavan vaikutuksen. Hän osasi nauraa itselleen. Hän osasi viihdyttää ja kertoa muistojaan kiehtovalla tavalla. Uskomaton teräsmamma, 88 vuotta. Ei ikinä uskoisi.

Nasima Razmyar tyyni säteily sulatti sydämet. Hän kertoi naisen asemasta ja sukulaistensa elämästä entisessä kotimaassaan Afganistanissa. Hänen kokemuksensa ja tarinansa tuntuivat viiltävältä. Onneksi hänen perheensä lähti tänne pohjoiseen. Nasima muisteli lämmöllä Rovaniemen-aikaa, jolloin hänen perheensä tutustui paikalliseen naiseen. Moni pyyhki silmäkulmia.

Katja Kallion tänään ilmestyneen Yön kantaja -romaanin päähenkilö Amanda alkoi elää aivan toisella tavalla, kun Katja kertoi hänen tarinaansa. Amanda on oikeasti ollut olemassa ja elänyt 1800-luvun loppupuolella aina vuoteen 1918 saakka. Ajat Seili-saaressa tuntuivat karulta. Sen voi uskoa, kun on käynyt tuolla Nauvon edustalla olevalla saarella ja nähnyt ne paikat.

Lenita Airisto on Lenita Airisto, vaikka ikää on 80 vuotta. Hän sanoi suoraan mielipiteensä – myös politiikasta. Tottunut esiintyjä, ilman muuta.

Sinikka Mönkären osuus jäi ehkä vähäisemmäksi, jo pelkästään hänen muistelmiinsa käytetyn ajan vuoksi.

Näyttelijät Minttu Mustakallio ja Taisto Oksanen tulkitsivat kirjailijoiden tekstejä.

Olipa kiva ilta täynnä kivoja kohtaamisia ja mukava kooste kirjallisuutta.

Sini ja Kaisa

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *