Yrteiltä ja valkosipulilta tuoksuvat karitsan kyljykset
Pääsiäisen juhlava karitsa-ateria syntyy karitsan kareesta leikatuilla karitsan kyljyksillä, jotka valmistuvat muutamassa minuutissa. Kruunaa karitsan kyljykset italialaisittain ihanalla gremolatalla. Todella maukkaat lisäkkeet tekeytyvät yhtä aikaa uunissa.
Aloita aterian valmistelu keittämällä perunat. Ne nimittäin pääsevät vielä valkosipuliseen öljykylpyyn uunin muhimaan. Rapeat ja maukkaat lyttyyn painetut ja juustolla gratinoidut kuoriperunat ovat NIIN makoisia.
Kun kerran uuni on kuumana, työnnä sinne samalla sipulit karamellisoitumaan.
Muista ottaa liha huoneenlämpöön ainakin puolta tuntia ennen paistamista. Silppua lihan somisteeksi ja mausteeksi sitruunasta ja lehtipersiljasta syntyvä italialainen gremolata. Paista lihat vasta, kun lisäkkeet ovat viittä vaille valmiita, siihen kun ei mene kuin muutama minuuttia.
Aromeja tulvillaan olevan aterian kanssa maistuu rehti punaviini. Katso viinivinkit jutun lopusta.
Karitsan kyljykset
4 annosta
noin 800 g karitsan kareeta tai valmiita kyljyksiä
1—2 rkl voita
1—2 rkl oliiviöljyä
sormisuolaa
mustapippuria
GREMOLATA
1—2 valkosipulinkynttä
1 luomusitruunan kuori
1 ruukku lehtipersiljaa
½ dl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
½ tl suolaa
TEE ensin gremolata valmiiksi. Kuori valkosipulinkynnet ja hienonna. Raasta pestyn sitruunan kuori. Hienonna persilja ja lisää seokseen öljy, suola ja sitruunamehu. Voit myös halutessasi survoa ainekset morttelissa tasaiseksi tahnaksi.
Hienonna kyljysten päälle tuleva gremolata joko veitsellä hienoksi tai survo morttelissa tahnaksi.OTA liha huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen paistamista. Pyyhi liha talouspaperilla ja leikkaa karee kyljyksiksi.
KUUMENNA voi-öljyseos paistinpannulla ja paista kyljyksiä kummaltakin puolelta noin 3 minuuttia.
RIPOTTELE lihoille hieman suolaa ja mustapippuria. Koristele ja gremolatalla. Tarjoile heti.
Valkosipuliset lyttyperunat
4 annosta
noin 12 pienehköä perunaa (uuniperunalajiketta)
4 rkl oliiviöljyä
4 valkosipulinkynttä
1 ½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
PÄÄLLE
noin 50 g parmesaania raastettuna
KEITÄ huolella pestyjä perunoita vedessä kuorineen noin 15 minuuttia. Kuumenna sillä aikaa uuni 180 asteeseen.
MITTAA öljy, kuoritut ja viipaloidut valkosipulinkynnet, suola ja pippuri mieluiten metallisen uunivuoan pohjalle.
VALUTA vesi pois perunoista ja kaada ne uunivuokaan. Pyörittele perunoita öljy-mausteseoksessa ja anna kypsyä uunissa 30—40 minuuttia. Kääntele perunoita kerran kaksi paiston puolivälissä.
NOSTA vuoka uunista ja paina perunat päältä lusikalla hieman litteiksi. Ripottele perunoiden pinnalle parmesaaniraastetta. Nosta vuoka 225-asteiseen uuniin vielä noin 10 minuutiksi.
TARJOA perunat karitsankyljysten kera.
Karamellisoidut punasipulit
noin 4 annosta
500 g pienehköjä punasipuleita
LIEMI
½ dl vettä
50 g voita
2 rkl juoksevaa hunajaa
1 rkl balsamiviinietikkaa
1 tl timjamia
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
KUORI sipulit, halkaise isommat ja kumoa uunivuokaan.
MITTAA liemen ainekset kattilaan, kiehauta ja valuta sipuleiden päälle.
KYPSENNÄ 200-asteisessa uunissa reilu puoli tuntia, kunnes sipulit ovat pehmeitä. LUSIKOI lientä muutaman kerran sipuleiden päälle paiston aikana.
TARJOA lampaankyljysten lisäkkeenä.
Viinivinkit karitsan kyljyksille
Mallorcalainen, myös vegaaneille sopiva luomupunaviini Oliver Moragues La Faula (15,48 €) on neljän rypäleen mehevän kirsikkainen ja mausteinen yhdistelmä. Viinitila on Mallorcan vanhimpia eli perustettu jo vuonna 1511 ja ollut saman suvun omistuksessa näihin päiviin. Etiketin tomera kukko on espanjalaisen taiteilija Fernando Vicenten tuotos. Moniottelijaviini, joka maistuu niin lammas-, possu- kuin nautaruokienkin kanssa.
Eteläafrikkalainen, luomu- ja vegaanipunaviini Avondale Jonty´s Ducks Family Red (14,98 €) on tummamarjaisen täyteläinen ja aavistusen mokkainenkin. Neljän rypäleen sekoituksen viini sopii loistavasti valkosipulisen karitsan kanssa.
Ranskalainen vegaaneillekin sopiva Château Bonnin Pichon (16,49 €) on edullinen Bordeaux-punaviini. Kolmen rypäleen sekoitus on miellyttävän mustaherukkainen ja kirsikkainen, jossa hapokkuus tuo raikkautta. Keskitäyteläisenä se maistuu oivalta karitsankareen kanssa ja myös vahvojen juustojen seurassa.
Ranskalainen Domaine Notre Dame de Cousignac (10,99 €) on hyvä hinta-laatusuhteinen punaviini. Sen neljän rypäleen sekoitus, tummamarjainen, mehevä ja yrttinen aromi istuu mielellään lammasruokien viereen. Pehmeiden tanniinien viini on myös luomua ja sopii vegaaneille, joille voi tarjota karitsan sijaan vaikka jalotofua.
Kaikki esitellyt viinit ovat Alkon vakiovalikoiman tuotteita.
Herkullista pääsiäistä kaikille!
Marita Joutjärvi
ruokatoimittaja, teksti ja kuvat
Sinua voisi kiinnostaa myös