Näin minusta tuli painontaitaja – vai tuliko?

Seitsemän viikkoa Painontaito-verkkokurssilla ja ruokavalion tarkkailussa hurahti nopeasti. Vaikuttiko tarkkailu ruokatottumuksiin, vireystilaan, uneen ja ennen kaikkea elopainoon? 

Innostuin kokeilemaan Painontaito-verkkovalmennusta, josta kirjoitin aiemmin täällä. Nyt kurssi on ohi, ja mietin jatkanko samoilla ohjeilla itsekseni. Vai menenkö jatkokurssille, jolloin saisin uusia ruokaohjeita, vinkkejä ja pääsisin vaihtamaan ryhmäläisten kanssa mielipiteitä.

Toisaalta pohdin, että kyllä minun tähän mennessä olisi pitänyt sisäistää perusasiat, jotka ovat hyvinkin yksinkertaisia ja selkeitä.

Vaikka kurssi on jo ohi, näitä käytän edelleen.

Kiteytettynä se tarkoittaa: syö sen verran kuin kulutat, jos haluat pysyä samassa painossa. Syö vähemmän kuin kulutat, jos haluat keventää painoa. Ja jos haluat lisäkiloja, syö enemmän kuin kulutat. Oikotietä ei ole, joten turha etsiä ihmeruokia tai vippaskonsteja.

Kaikkihan me tämän tiedämme, mutta vaikeinta onkin tuon toteutus käytännössä.

Mitä huomasin kurssin aikana?

Kuten jo aiemmin kirjoitin, olin alkanut lotrata rasvalla ja suurentanut annoskokoa. Ne olen nyt saanut kuriin, ja suosin yksinkertaista kotiruokaa. Silloin on helpompi miettiä aterian koostumusta ja laskeskella kalorimääriä.

Valmisaterioissa, etenkin hieman eksoottisemmissa, näyttää olevan huikeasti kaloreita, vaikka itse ruoka tuntuisikin syödessä kevyeltä.

Opin tarkkailemaan mielialaani syödessä. Minulla on huono tapa lukea syödessäni etenkin lounaalla ja kun olen yksin. Kun tekee jotain muuta kuin syö, tarkkaavaisuus katoaa syömisestä ja tulee hotkittua helposti liian nopeasti ja liikaa.

Kun tekisi mieli mutustella jotakin kivaa, vaikka ei ole ruoka-aika, lähden kävelylle. Se piristää ja vie ajatukset pois ruuasta.

Kiire ja väsymys madaltavat herkuttelun rimaa. Sen sijaan, että nappaa suuhunsa melialaa nostattavaa herkkua, voi juoda lasin vettä, kupin teetä tai syödä vaikka omenan tai minitomaatteja. Tämän asian tunnistamista ja muistamista opettelen edelleen.

Säännölliset ruoka-ajat ovat erittäin tärkeitä. Yllätyin, kuinka nopeasti kroppani tottui ruokarytmiin. Samaan aikaan jääkaapilla käynnit vähenivät.

Mitä asioita nyt tarkkailen?

Yritän pitää kiinni opituista asioista ja pidän edelleen jonkinlaista ruokapäiväkirjaa. Kurssin facebook-ryhmässä heräteltiin keskustelua appista, johon olisi helppo kirjata asiat ylös ja jossa olisi muutakin muistettavaa asiaa kertauksena. Tämä olisikin loistava lisäosa Painontaito-materiaaliin.

Olen alkanut lukea tarkkaan tuoteselosteita ja ennen kaikkea tietoa kalorimääristä. Niissä olen ehkä kokenut suurimman yllätyksen. Moni vaatimattoman näköinen ruoka onkin petollinen kaloripommi.

Vihanneskattila porisee nyt usein. Teen joko soseutettua vihannekeittoa ja juuressosetta.

Esimerkiksi juustoisessa valmiskeitossa voi yhdessä annoksessa olla 200 kcal, kun samankokoisessa soseutetussa kasvis-juureskeitossa niitä on 70 kcal. Oletteko huomanneet, että ravintoloiden keittoannoksissa on usein kermapohjainen liemi?

Ennen kuin älysin tämän, saatoin tankata lounaalla 800 kilokaloria kuin huomaamatta. Loppupäivälle jäi sitten aika vähän kilokaloreita, jotta kokonaismäärä pysyi sallitussa, joka minulla on nyt noin 1400 kilokaloria päivässä. Näin vähän siksi, että vielä on kiloja hävitettävä tavoitteeseeni eli normaalipainoisen painoindeksiin.

Valmistan ruokaa kevyemmin. Suosin paahtamista, keittämistä ja kesällä grillailen paljon. Tässä paahdettua kanaa ja vihanneksia. Nam.

Alkoholi on myös varsinainen kaloripommi. Juon kuitenkin edelleen olutta tai viiniä silloin tällöin ruuan kanssa. Jo kaupassa lukaisen viinien sisältämät jäännössokerit etiketin takaosasta. Oluissa olen innostunut alkoholittomista versioista.

Oletko sinä laskenut painoindeksisi? Laskureita löytyy netistä, minä olen käyttänyt tätä laskuria.

Vaa’alla käyn noin kerran viikossa. Painoni vaihtelee päivittäin yllättävän paljon, joten en halua mieliharmia tästä turhaan. Kerran viikossa parissa riittää peiliin katsomisen ja vaatetuntuman lisäksi.

Oliko kurssista hyötyä?

Minulle oli ja olen iloinen, että tartuin tähän. Joka päivä tuli ajattelemisen aihetta antanut ohjekirje sähköpostiin.

Valinta on sinun. Valitsetko esimerkiksi hotellin aamiaisella jälkkäripöydästä hedelmiä vai rasvaisen, makean viinerin ja hilloa juustokeksin kanssa.

Opin syömään kevyemmin ja vähemmän. Jo melko pian olo keveni ja uni parani. Heräsin aamulla virkeämpänä ja unikin oli pääosin rauhallisempaa. On kiva tunne, kun jalka nousee kevyemmin ja jaksaa paremmin. Eikä se vatsamakkaran pieneneminen ja reisien hoikistuminen mikään huono asia ole, päinvastoin.

En ole laittanut itselleni tavoiteaikaa painonpudotukselle, sillä aiemmista ponnisteluista viisastuneena tiedän toki, että pääsisin siihen nopeastikin, mutta liiallinen pudotusvauhti tuo kilot takaisin nopsaan.

Nyt tavoitteenani on pysyä normaalipainossa, kun siihen pääsen.

Sini

Lisätietoja PainonTaito-ohjelmasta löydät täältä.

terveys-ja-hyvinvointi ravitsemus
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *