Painonhallinta on taitolaji – aloitin taas kertauskurssin

Painonhallinta sujui nuorena ja aikuisenakin noin viisikymppiseksi itsestään, sillä olin hoikka luonnostaan. Viidenkympin paikkeilla huomasin, että painoa alkoi kerääntyä salakavalasti liikaa. Vaatekoko suureni, olo oli raskas ja tunkkainen. Tiedän mikä on vikana, mutta intoni ottaa ruokailu haltuun on aina lopahtanut tovin jälkeen. Olen perso ruualle.

Vuosi sitten lupauduin kokeilemaan blogissamme Tiina Simpasen mainiota liikunta ja ruokailu -metodia, joka toimikin oikein hyvin. Moni teistäkin aloitti ja kertoi saaneensa uutta puhtia oloonsa.

Vielä jäi parannettavaa, sillä taas huomasin lipsuneeni ruuan suhteen. Kun kävin viime keväänä infossa, jossa esiteltiin uutta Painontaito-verkkokurssia, lupauduin kokeilemaan taas tätäkin. Kurssin kehittäjä on Riitta Rantanen, jonka oppeja olen ennenkin kokeillut ja hyväksi havainnut.

Tavoitteena elinikäinen muutos

Kyseessä ei ole laihdutuskurssi, vaan ideana on ohjata jokainen miettimään tarkkaan mitä ja kuinka paljon suuhunsa laittaa.

Kannattaa merkitä ylös mitä syö. Päivittäinen kalorimäärä valitaan oman painon mukaan. Ohjeistuksessa noudatetaan lautasmallia ja virallisia ravitsemussuosituksia.

Hätäisen napsimisen sijaan korostetaan säännöllistä ruokarytmiä, oikeaa annoskokoa ja ruuan valmistustapaa.

Valitsetko juustoisen ja/tai kermaisen keiton vaiko soseutetun kasvisjuureskeiton. Ensin mainitussa on yhdessä annoksessa 200 kcal, jälkimmäisessä 70 kcal.

Mieti kumman valitset?

Onhan lautasmalli ja annoskoko kohdillaan? Minulla juuri tämä lipsuu, sillä tykkään napsia santsikierroksen tai ainakin ronkkia lisää herkkupaloja.

Esimerkki hyvin koostetusta lautasmallista: lautaselle neljännes proteiinia, neljännes täysjyväviljalisäkettä, perunaa tai muita juureksia ja puolet lautasesta vihanneksia. Kuva: Painontaito.

Myös kauniisti kattamisesta muistutetaan. Tarkka ruokavalio ei välttämättä ole niukkaa tai rumaa ollenkaan.

Kun on juhlanaika, niin ota yksi, älä juo ämpärikaupalla.

Mikään ei ole kiellettyä, mutta kaikella on rajansa. Koska nyt tavoitellaan koko loppuelämän kestävää muutosta, ruokien, aterioiden ja makeiden herkkujen pitää olla maistuvia ja makuelämyksiä pitää saada joka päivä.

Lisäksi kiinnitetään paljon huomiota mieleen ja positiiveen asenteeseen. Päivittäin kilahtaa seitsemän viikon ajan sähköpostiin tsemppivideo, jossa on neuvoja, ruuanvalmistusohjeita ja vinkkejä. Videon juontajana on Hanna Sumari.

Pidä ruokapäiväkirjaa

Joka ikinen päivä pidetään itseä varten ruokapäiväkirjaa. Siihen merkitään ylös päivittäin syödyt proteiinit, hiilihydraatit, rasvat, maitovalmisteet ja hedelmät. Määrä/tarve lasketaan oman painon mukaan. Kuulostaa ehkä alussa hankalalta, vaan ei sitä ole, kun hieman harjoittelee.

Kurssimateriaalin mukana tulee myös reseptejä kevyisiin ruokiin.

Kevyt kala-vihannesannos, resepti ja kuva Painontaito.
Suklaa-banaanipannukakku valmistetaan banaanista ja aidosta kaakaojauheesta, lisäksi muna, hieman jauhoja ja ripaus suolaa, leivinjauhetta ja vaniljasokeria sekä öljyä paistamiseen. Kuorrutus tehdään jogurttirahkalla. Kuva ja ohje: Painontaito.

Nyt parin viikon jälkeen osaan jo silmämääräisesti arvioida suunnilleen paljonko ateriassa mitäkin on. Ja kun pitää merkitä ylös, niin alkaa hieman kilvoitella itsensä kanssa.

Kannattaa kattaa kauniisti, niin saat samalla silmänruokaa.

Kun illalla tekee mieli jotain hyvää, tuleekin ensin tarkistettua ruokapäiväkirjasta, onko minulla tänään enää mikään sallittua.

Jos kiinnostuit asiasta, löydät lisätietoa Painontaidon omilta verkkosivuilta. 7 viikkoa kestävän kurssin hinta on materiaaleineen 187 euroa.

Olen noudattanut ohjeita reilut pari viikkoa, ja jo todennut, että olin lipsahtanut käyttämään paljon rasvaa, kermaa ja juustoja, ruuanlaitossa.  Lisäksi vaikka kuvittelen, etten syö karkkia, niin olenhan minä napsinut palan tai pari suklaata lähes jokainen päivä. Hätäpatukka kassissa tai auton lokerossa.

Aterioideni annoskoosta Tiina huomautti jo vuosi sitten, jolloin pienensin niitä. Nyt olin kesällä huomaamattani suurentanut ne takaisin.

Onneksi nyt on omenasesonki. Kevyttä välipalaa.

Kun olen tehnyt muutoksia näihin edellämainittuihin asioihin ja lisännyt vihannesten käyttöä, olo on jo keventynyt ja vireystaso noussut.

Tavoitteeni on saada painoindeksini laskemaan normaaliin, kun se nyt on hippusen verran lievän ylipainon lukemilla. Onhan se on jo laskenutkin, mutta vielä on kiloja matkaa.

Sini

terveys-ja-hyvinvointi ruokavaliot
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *