Päiväni pajassa sepän hommissa

Elämyslahjat ovat ihania, sillä niissä oppii ja kokee aina jotakin kivaa ja yllätyksellistä. Mieheni sai viime syksynä syntymäpäivälahjaksi lähipiiriltä päivän sepän pajassa. Minä onnekas pääsin siivellä mukaan. Muuten en olisi moiseen paikkaan edes älynnyt mennä. En edes tiennyt, että tällaisia järjestetään.

Ahjossa palaa tuli koko ajan, sillä rauta tarvitsee lämmittämistä taonnan aikana.

 

Onnellisen sepän takopäivät järjestetään yleensä Mustiossa, mutta nyt olimme yksityisoppilaina poikkeuksellisesti Billnäsissä sijaitsevassa pajassa. Sinne oli vajaan tunnin matka kehäkolmoselta.

Lähdimme liikkeelle aikaisin aamulla. Sää oli ankea ja ilma raaka. Minulla hieman flunssainen olo ja valvottu yö takana. Väsytti, hyvä kun jaksoin laskeutua kylätieltä sepän pajaan.

Seppä näytti ensin takomisen mallia.

 

Alkuun seppä kertoi pajan taustaa ja mitä päivän aikana tulisimme tekemään. Eteemme nostettiin rautatanko ja käteen vasara, jota tuskin jaksoin liikutella. Ei se erityisen painava ollut, mutta paino tuntui kolottavissa nivelissäni. Rauta kuumennettiin ahjossa. Kun rauta punastui, se nostettiin alasimelle ja alettiin takoa siihen muotoa.

Alasin on tärkeä työkalu taonnassa.

 

Kuuma rauta on pehmeää kuin muovailuvaha. Ja se muokkautuu takomisen mukaan. Ongelma onkin, että vasaralla pitää osata lyödä oikealla voimalla, oikeaan suuntaan, jotta haluttu muoto syntyy. Ja tietenkin raudan pitää olla juuri oikean lämpöistä.

 

Jokaiselle työkalulle on oma tarkoitus ja paikka. Seppä tiesi tarkalleen missä mikin on, vaikka vieraan silmään paja näytti kiinnostavalta aarreaitalta.

 

Iltapäivällä ymmärsin jo kuinka rauta taipuu. Kyseessä on tekniikkalaji, sen oivalsin hiljalleen.

 

Tiesin jo etukäteen, että käsistään taitava mieheni hoksaa homman nopeasti ja toki ammatin tuomasta teknisestä osaamisesta on hyötyä. Minulla ei ollut minkäänlaista käsitystä miten materiaali muokkaantuu. Onneksi sepällä riitti kärsivällisyyttä neuvoa rauhallisesti. Mutta, jo iltapäivällä aloin päästä jyvälle. Ja sitä myöten innostukseni kasvoi.

Mieheni taokset eli paperiveitsi ja ylempi avainlenkki ovat mielestäni aika hyviä ensikertalaisen tekemisiksi. Minun kahvimittani ja avainlenkkini hakevat vielä muotoaan.

 

Billnäsistä matkasimme lähistöllä sijaitsevaan Mustion Linnaan syömään ja yöpymään. Ravintolan tunnelma ja ruoka ovat erittäin hyviä. Ihana paikka, jonne on pakko palata nyt keväällä tai kesällä. Voin vain kuvitella kuinka kaunis puutarhapiha on ja tietenkin haluan nähdä linnan sisältä.

Olimme pari vuotta sitten puhaltamassa lasia vastaavanlaisella reissulla. Tässä juttu lasinpuhallusreissusta.

Suosittelen vahvasti tällaista elämyslahjaa etenkin aikuisille, joilla on jo kaikkea. Takopäivästä löydät täältä infoa. Vielä näyttää olevan muutama takopäivä tänä keväänä.

Sini

 

 

kulttuuri
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *