Naiselo 45+
Naiselo 45+

Paljonko D:tä on tarpeeksi?

Olen huomannut, että pimeällä kaudella D-vitamiinilisä saa ainakin minut voimaan paremmin. Mutta voisinko vielä paremmin, jos saisin D:tä enemmän? Ainakin nyt parin viikon aurinkoloman jälkeen voin paremmin kuin ennen sitä.

Aika jännä kuinka D-vitamiinin ympärillä kuohuu jatkuvasti. Miten voi näin yksinkertaisen asian, kuin vitamiinin suositusannoksen määrä herättää niin paljon polemiikkia puolesta ja vastaan?

Keskustelua käydään etenkin siitä, pitäisikö D-vitamiinia saada ruuan lisäksi purkista ja jos, niin kuinka paljon. Kun olen kysynyt ohjeistusta lääkärin vastaanotolla, ohjeeksi on suositeltu 10-20 µg/vrk. Epävirallisesti minua on kehotettu syömään vähintään 50 µg/vrk. Olen popsinut D-vitamiinia pilleripurkista yhteensä 70 µg/vrk.

Koska ero on aika suuri suositukseen verrattuna, päätin käydä verikokeessa tutkituttamassa saannin riittävyyden eli kalsiodiolin tason elimistössäni. Kalsiodioli on D-vitamiinin varastomuoto, jota maksa valmistaa D3-vitamiinista. Koe maksoi yksityisellä lääkäriasemalla hieman alle 50 euroa. Tuloksen sain parissa päivässä.

Riittäväksi katsottu tavoitearvo on lääkäriaseman mukaan 50-75 nmol/l. Minulla tulos oli 68.

Kiinnostavaa. Nauttimalla seitsemän kertaa enemmän kuin suositus, yllän normaalitasoon. Mikähän taso olisi ollut tuolla suositusannostuksella? Päätin jatkaa nykyisellä, hyväksi kokemallani annostuksella.

Koska asia kiinnostaa minua edelleen, jatkoin selvittelyä. Tässä suora lainaus Terveyskirjaston Käypä hoito -sivustolta terveyskirjasto.fi

”Yhden koon D-vitamiinihoitoa” ei ole, koska tarvittava annos riippuu iästä, auringonsaannista, ihonväristä, dieetistä ja painoindeksistä. Ylipainoisten kalsidiolin tasot ovat merkittävästi normaalipainoisten tasoja matalampia.

Suomessa kalsidiolin viitearvot eivät ole osoitus normaalisuudesta tai terveydestä, vaan ne kertovat siitä, että pimeä talvi aiheuttaa D-vitamiinin puutoksen suurelle osalle väestöstä.
Tämän vuoksi kalsidiolimittauksien yhteydessä on ryhdytty antamaan viitearvon lisäksi parhaaseen nykytietoon perustuva tavoitearvo, eli mikä kalsidiolin pitoisuuden tulisi olla optimaalisen terveyden kannalta. Kalsidiolin tavoitearvosta ei ole täydellistä yksimielisyyttä, mutta suuntaa antavat seuraavat tiedot:
1) Päiväntasaajan lähellä luonnonvaraisesti elävillä kansoilla kalsidioli on ympäri vuoden yli 100 nmol/l;
2) Hoitotutkimuksissa ikääntyneiden osteoporoosiin liittyvät murtumat estyvät merkittävästi vasta kun kalsidioli on yli 75 nmol/l;
3) Kaikki alan tutkijat hyväksyvät, että kalsidiolin pitoisuus alle 50 nmol/l merkitsee D-vitamiinin puutosta, joka lisää lasten riisitaudin, aikuisten osteomalasian ja ikääntyneiden osteoporoosin vaaraa.

Kertokaapas syöttekö te D-vitamiinia ja kuinka paljon. Vai miten turvaatte vitamiinin saannin?

Sini

Kommentit (6)

 1. Anna

  Olen popsinut 50 mikrog D-tabletin päivittäin ja siristellyt voimakkaan kirkasvalolampun kanssa pari tuntia aamuisin koko tämän syksyn/alkutalven. Kirkas syksy helpotti, mutta muutenkin olen mielestäni enemmän hereillä/läsnä/vähemmän nuutunut/harvemmin hattuuntunut/jne kuin edellisinä talvina.
  Ihmettelen suomalaisille annettua 20 mg suositusta, kun esim. saksalaiselle tutulle oli suositeltu vähintään 100 mg…

  • Sini Kesänen

   Hei Anna

   Hyvä, että olet löytänyt konstit. Kiinnostava tuo saksalainen suositus.
   Onko hän syönyt noin?

   Sini

 2. Tiuku

  Syön yleensä satasen per päivä, paitsi kesällä. Kesällä, jos oleilen auringossa, saatan jättää syömättä kokonaan. Syön myös beetä ja öljypalleroita usein myös ceetä, jossa saattaa olla sinkkiä. Kävin kanssa mittauttamassa deen arvoni ja se oli kohdallaan.

  • Sini Kesänen

   Hei Tiuku

   Siis sinullakin näin eli yli ohjeistuksen pääsee normitasoon.

   Sini

 3. Laila

  Minäkin syön D-vitamiinia vähintään 50 mikrogrammaa päivässä. On ihmeellistä, kuinka paljon meillä vähätellään D-vitamiinin tarvetta. Monissa aurinkoisissa maissa saantisuositus on vähintään kymmenkertainen, kuten joku jo kommentoikin. D-vitamiinia on hankala saada tarpeeksi ruoasta, eikä aurinkokaan aina paista… Ainakin itse voin kokonaisuutena paremmin kun syön D-vitamiinia.

  • Sini Kesänen

   Hei Laila

   Vähättely kummastuttaa minuakin. Seurataan asiaa.

   Sini

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *