Palvelu on taitolaji

Markkinointi ja PR tekevät hartiavoimin töitä myönteisen mielikuvan luomiseksi. Ja sitten yksi henkilö vetää maton alta ja tuhoaa kaiken hetkessä. Mitä tapahtui?

Olin sukulaisen kanssa Silja Europalla minilomalla. Koska olimme Sinin kanssa kirjoittaneet jo aikaisemmin (linkki) laivasta, oli ennakkoajatuksena paneutua nyt ruokaan ja palveluun. Siinä vaiheessa en osannut arvannut, mihin suuntaan tuo palveluosuus lähtisi.

Olimme suunnitelleet syövämme laivan italialaisessa ravintolassa. Kävimme varaamassa pöydän – tai ainakin yritimme varata – tuntia ennen kuin halusimme syödä. Nuori hovimestari (nimittäkäämme häntä Annaksi, nimi muutettu) sanoi, ettei varausta tarvita ja voimme tulla tunnin kuluttua.

Kun sitten menimme, meille sanottiin, ettei ole pöytää kahdelle. Ravintola ei kuitenkaan ollut läheskään täynnä.

Emme tietenkään tyytyneet tähän, vaan kysyimme, miten se on mahdollista, kun tämä samainen hovi Anna oli tuntia ennen sanonut, ettei varausta tarvita. Hän vain hoki, että ravintola on täyteen varattu. Aika ihmeellistä, että noin nuori nainen ei muista, että tuntia ennen olimme sanoneet tulevamme syömään. Vaikka varauksia ei olisi tarvinnutkaan silloin tunti sitten ja myöhemmin niitä olisi otettukin, olisi luullut, että hovimestari muistaa kaksi naista, jotka hetkeä aikaisemmin olisivat halunneet varata pöydän. Olisi kuvitellut, että hän jättää näille kahdelle naiselle pöydän.

Hovi häipyi jonnekin ja palasi hetken kuluttua. Pöytä järjestyi, mutta palvelu oli lievästi sanottuna hyytävää. Tuntui kuin jäähileet olisivat verhonneet meidät ja olisimme saaneet jääkylmää vettä niskaamme. Tilanne ei parantunut edes tarjoilijan (nimittäkäämme häntä Merikeksi, nimi muutettu) aloittaessa ”palvelumme”.

Niin pitkään kuin viivyimme ravintolassa ympärillämme oli koko ajan seitsemän (7) pöytää vapaana.

Lähtiessä pysähdyin hovi Annan kohdalla ja kysyin, miksi meille ei ensin annettu pöytää. Keskustelu oli aivan turha.

Matkakumppanini, sukulaiseni, joka on ammattinsa puolesta tottunut arvioimaan ihmisten käytöstä, totesi, ettei hovimestari osaa nähdä asiaa asiakkaan kannalta, ei näe tehneensä mitään virhettä eikä asenteensa vuoksi ole tilanteen tasalla.

Voin todeta lyhyesti: tämä Anna ei todellakaan sovellu noin vaativaan tehtävään tai ylipäänsä asiakaspalveluun. On sääli, että noin hyvässä ruokapaikassa on keulakuvana työntekijä, jonka ammattitaito on noin puutteellinen.

Tällainen ilman muuta vaikuttaa fiilikseen laskien sen pakkaselle, lässähtäen kuin epäonnistunut kohokas.

No, entäs se ruoka? Söin vasikan maksaa. Se oli erinomaisen herkullista. Antaisin siitä täydet pisteet. Sukulaiseni valitsi kana-aterian, jota hän kehui maukkaaksi. Jälkiruuaksi valitsimme klassikon, tiramisun. Purkkiin pakattu tiramisu oli koristeltu tuoreilla marjoilla. Se oli hyvä, koska ne vähän neutralisoivat ja raikastivat tiramisun ehkä lievää ylimakeutta.

Kontrasti tuntui syödessä: erinomainen ruoka jäätävässä settingissä.

Ja sitten pisteet: palvelu 4/10 ja ruoka 9,5/10 pistettä.

Kuten totesin jo aikaisemmin: fiilis lässähti tuohon palveluepisodiin. Keskustelimme keskenämme aika paljon tuosta aiheesta, kun istuimme deluxe-hytissä kasvonaamiot kasvoilla. Kaikesta huolimatta tuo tilanne vaikutti koko matkan ajan. Olimme alunperin ajatelleet syödä myös lounaan tuossa ravintolassa, mutta voitte vain kuvitella, että toisena päivänä emme astuneet jalallakaan tuohon ravintolaan.

Kaisa

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *