Pataleipä, hittileivonnainen

Olen kautta aikojen purkanut stressiä mm. leipomalla. Mieheni puhuikin stressileipomuksista, joita viikonloppuisin oli tarjolla.

Leipominen on hyvä tapa nollata viikon työputkea. Oma työnihän on sellaista, että tuloksia ei näe kovinkaan nopeasti. Leipoessa tulokset näkyvät tunnissa tai kahdessa, ja niistä pääsee nauttimaan heti.

Viimeisen 2,5 vuoden aikana olen leiponut hyvin vähän. Se ei tarkoita, ettei missään vaiheessa olisi ollut stressiä. Syyt ovat syvemmällä.

Viime vuoden puolella yksi ja toinen puhui pataleivästä. Kun sitten vielä arvostamani ruokatoimittaja Tiina Rantanen julkaisi blogissaan pataleipäohjeen, päätin kokeilla tämän hittileivän tekoa.

Yleensä olen sellainen extempore-leipoja, joka ei monta päivää aikaisemmin suunnittele leipovansa jotain tiettyä.

Pataleivän leipomista ei voi hoitaa hetkessä, sillä taikinan pitää antaa kohota vähintään 12 tuntia. Maanantai-iltana sekoitin taikinan (tätä ei siis alusteta, vaivata tai muuten myllätä) ja jätin kohoamaan. Leipomista jatkoin tiistaina töiden jälkeen, joten taikina tekeytyi peräti 24 tuntia. Käytin taikinassa kauraa ja ruista sisältävää sämpyläjauhoja vehnäjauhojen lisäksi.

Kaikki muut työvaiheet olivat nopeita, ja koko operaatio suorastaan helppoa. Asuntoon leijui herkullinen, tuoreen leivän tuoksu.

Valmis leipä oli rapeakuorinen, juuri sellainen kuin toivoinkin.Hyvä, kun olin saanut leivän uunista, leikkasin jo ensimmäisen siivun ja nautin voin kanssa. Superherkullista.

Kun kysyin Tiinalta, saanko laittaa blogiin linkin hänen leipäohjeeseensa, hän totesi, että lyhyessä ajassa leipäohjetta on klikattu tuhansia ja tuhansia kertoja. Hittiohje siis.

Kokeilkaa Tiinan ohjetta. Ohje on helppo, ja leipä herkullista. Seuraavaksi kokeilen välimerellistä pataleipää, sekin Tiinan ohjeella.

Kaisa

PS. Jos jostain syystä pataleipäohjeen linkki ei toimi, kopio tämä http://blonditiina.blogspot.fi/2016/01/pataleipa-on-nyt-kaikkien-uunissa.html

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *