Peili olisi tarpeen

Nyt kun talvitakit on riisuttu, karu todellisuus suomalaisesta tyylitajusta – tai sen puutteesta näkyy katukuvassa.

Onko kesäpukeutuminen ylipäätään vaikeaa vai emmekö me enää välitä? Tai onko porukoilla enää ollenkaan peiliä kotonaan? Tai muistavatko he katsoa itseään kriittisesti peilistä? Näitä olen miettimyt useaan otteeseen, kun olen istunut katukahvilassa ja katsellut ohikulkevia.

On totta, että kauneus on katsojan silmissä, mutta ainakin minun silmiäni vetää aika lailla killiin, kun seuraan katukuvaa Helsingin keskustassa tai maaseudulla. Ryppyisiä, toisiinsa sopimattomia vaatteita omituisessa sekamelskassa ihmisten yllä. Kovin monilla vaatteet ovat liian pieniä tai helmat liian lyhyitä. Mikä ihme saa harmaantuneet miehet pukeutumaan harmaan ja beigen yhdistelmään? Väriä ylle, jos omat värit ovat haalistumaan päin.

Kuka keksi miehille hihattomat, tiukkapäänteiset trikoopaidat? Ne kuuluvat treenisalille, ei ravintolaan. Minun silmääni sattuu yhdistelmä, jossa herralla on tuo paita prässisortsien, nilkkasukkien ja urheilusandaalien kanssa ja daamilla on kaunis kesämekko, korkkarit ja kampaus.

Tuntuu, että tyylikäs ja ryhdikäs ihminen näyttää olevan katoavaa kansanperinnettä, ellei lasketa ihan nuoria tai bisnesväkeä mukaan. Kyse ei ole rahasta, vaan välittämisestä. On totta, että tyylejä voi miksata miten sattuu, mutta silloin pitää olla tyylitajua ja värisilmää.

Ota aikaa ja sovita kesävaatteet läpi. Kovin usein ne ovat talven aikana kutistuneet vaatekaapissa. Eivät ne veny entiselleen, etkä ehdi pikalaihduttaa itseäsi tähän kesään. Laita vaate mieluummin kiertoon.
Huomaa myös, että se lempikukkamekko tai hame voi iän myötä alkaa näyttää hassulta, kun säärtesi malli ja koko on muuttunut. Pidempi helma on yleensä armeliaampi. Sama pätee myös hihoihin. Jos allit roikkuvat, on aika käyttää hieman peittävämpiä vaatteita ainakin yleisillä paikoilla. Liian tiukka, kaikki vyötäröpoimut paljastava vaate ei saa sinua näyttämään hoikemmalta, usko pois.

Klikkaa hiirellä kuvia ja katso kokonaisuus. Kuvattu Helsingin keskustassa.

Sini, kuvat Kaisa.

Kommentit (2)
 1. Samaa asiaa on äimistellyt moni muukin, kuten massamme hiljattain vieraillut David Hasselhoff eli Ritari Ässä. Hänkin pukeutui kokeeksi harmaisiin ja beigen värisiin vaatteisiin, jottei erotu tapetista. Ero oli suuri, kun studiolähetykseen hän vetäisi päälleen vaaleanpunaisen kauluspaidan ja tyylikkään puvun. Tässä näki konkreettisesti, kuinka kirkkaat värit nuorentavat.

  Monet maahanmuuttajataustaiset tuttavani usein ihmettelevät, miksi niin monet suomalaiset eivät pukeutuessaan käytä värjejä. Kaupoissa on värivalikoimaa yllin kyllin. Yksi valitettava tosiasia on kansamme lihominen. Nuorillakin näkee usein liian pieniä vaatteita. Ne eivät pue ketään, kuten totesitte. Kauniita vaatteita saa halvallakin, joten ei se aina voi olla rahasta kiinni. Eräs seurapiiritoimittaja mainitsi hiljattain, että suomalaisten juhlapukeutuminenkin on vajonnut pelottavan alas. Asiallinen, tilanteen mukainen pukeutuminen on kohteliaisuutta toisia ihmisiä kohtaan. Epäsiistin pukeutujan seurassa on kiusallista olla.

  1. Sini Kesänen
   23.6.2015, 09:37

   Hei Laila

   Olen täysin samaa mieltä kanssasi! Harmi, etten nähnyt David Hasselhoffin kyseistä ohjelmaa.
   Pidetään keskustelua aiheesta yllä.
   Värikästä kesän jatkoa

   Sini

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *