Peltiruoka on helppoa kesäruokaa – kokeile blogin suosituinta ohjetta

Peltiruoka syntyy niin sanotusti ”yhden astian menetelmällä”. Ruokatoimittaja Marita Joutjärvi laati ohjeen talvella, mutta tämähän toimii myös kesällä. Esivalmisteluiden jälkeen, kun uuni on hoidellut hommansa, suurin vaiva on huudella porukka pöytään. Ei ihme, että ohje on teidän suosikki.

Näistä aineksista syntyy reilu ja maukas uuniruoka yhdellä pellillä.

Valmista noin tunnissa

SITRUUNAINEN BROISKU-KASVISPELTI
noin 6 annosta

noin 1 kg (6 kpl) broilerin fileepihviä
1 pkt (120 g) broileripekonia (esim. Jyväbroiler, Atria)

MAUSTESEOS
1 sitruunan kuori
3 valkosipulinkynttä
2 rkl hunajaa
1 tl rosmariinia
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
2—3 rkl rypsiöljyä

PAAHDETUT KASVIKSET
noin 800 g perunoita (jauhoinen lajike, esim. Rosamunda)
1 (noin 500 g) parsakaali
2 punasipulia
5 valkosipulinkynttä
2 sitruunaa (toinen, josta kuori on raastettu)
3—4 rkl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa
2 tl sormisuolaa
1 tl timjamia
1 tl oreganoa
½ tl mustapippuria
1 rs (250 g) terttukirsikkatomaatteja

PANE uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

YHDISTÄ mausteseos. Raasta sitruunan kuori. Hienonna valkosipuli. Sekoita kaikki ainekset öljyyn.

LEVITÄ mausteseos lihojen päälle.

KIETAISE kunkin leikkeen ympärille pekoniviipale, saumakohdat alle. Anna maustua huoneenlämmössä.

Kokeile tavallisen pekonin asemesta broileripekonia.

PESE perunat huolella. Leikkaa ne kuorineen pituussuunnassa kuuteen osaan. Lohko parsakaali nupuiksi ja leikkaa kova varsi ohuiksi tangoiksi. Kuori sipulit ja lohko. Viipaloi kuoritut valkosipulinkynnet. Halkaise sitruunat.

Älä vain heitä parsakaalin kantoja pois. Leikkaa ne vaikka tangoiksi ja pane nuppujen kanssa kypsymään.

KUMOA kasvikset ja perunat kulhoon. Mittaa päälle öljy sekä hunaja ja ripottele mausteet. Ravistele niin, että mausteet tarttuvat kasviksiin.

Pyörittele kasviksia öljyssä ja mausteissa niin, että kukin pala saa osansa.

LEVITÄ kasvikset suureen uunivuokaan tai leivinpaperoidulle uunipellille.

NOSTA kasvisten lomaan pekoniset broilerit.

ASETTELE joukkoon terttutomaatit ja kaavi nuolijalla kulhosta mausteliemet niiden päälle.

Parhaan tuloksen saat, kun ainekset eivät ole liikaa päällekkäin.

KYPSENNÄ noin 40 minuuttia, kunnes liha ja kasvikset ovat kypsiä.

PURISTELE syödessä kypsästä sitruunasta annoksen päälle mehua. Koristele annos halutessasi tuoreella rosmariinilla.

Näin on helppo syödä puoli kiloa kasviksia päivässä. Vaihtele halutessasi eri vihanneksia. Kastikkeeksi sopii vaikka wasabilla maustettu aioli eli valkosipulimajoneesi.

VINKKI

Tarjoile halutessasi ruoan seurana aiolia, wasabiaiolia tai yrttisilpulla, suolalla, pippurilla ja makealla chilikastikkeella maustettua maustamatonta jogurttikastiketta.

VIINIVINKKI

Mausteisen broiskupellillisen seurassa maistuu vakiovalikoiman helmikuun uutuus, itävaltalainen The Butcher Cuvée White (13,99 €), joka kuivana, sitruksisena ja makoisan hedelmäisenä valkoviininä maistuu loistavasti broileriruoan kumppanina. Hurjan etiketin ja nimen takaa löytyy tositarina teurastajasta. Hänestä, teurastaja Johann Schwarzista, sukeutui ystävien tuella viinintekijä. Kyseinen viini on miehen ensimmäinen tuote suomalaisille. Maistele viiniä myös kala- ja äyriäisruokien kanssa.

Ranskan Alsacista vakiovalikoiman Black Tie by Pfaff (14,98 €) on kuiva, pirteän hedelmäinen ja miellyttävän hapokas valkoviini. Se on tehty Riesling ja Pinot Gris -rypäleistä. Maistele viiniä myös merenelävien, sushin ja vuohenjuustoruokien kumppanina.

Marita Joutjärvi, ruokatoimittaja

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *