Perinteinen lihakeitto – klassikko vailla vertaa

Perinteinen lihakeitto on ihanan muheva. Saman tein kannattaa kaivaa isompi kattila tulille ja keittää reilu annos. Siitä riittää edullista ja maittavaa syötävää isommalle väelle ja omalle perheelle pariksikin kerraksi.

Aina ei tarvitse tarttua paistiin tai fileeseen. Naudan etuselkä, lapa, rinta, kylki tai etuselkä ovat loistoaineksia, kun lihaa keitetään pitkään. Silloin lihan sidekudos pehmenee lämmön ja kosteuden vaikutuksesta, ja lihasta tulee hajoavan mureaa. Ja vielä parempi, jos lihan mukana on luuta, sillä sen antaa liemeen oman ainutlaatuisen makupanoksensa.

Jotkut lihakauppiaat sujauttavat keittolihan mukaan myös ydinluuta, joka on sekin oiva makuaines. Jos et löydä kunnon soppalihoja lihatiskistä, kysy kauppiaaltasi, hän hankkii niitä varmasti mielellään.

perinteinen lihakeitto
Kotimaisista hyvistä perusaineksista syntyy ihanan muheva perinteinen lihakeitto.

Käytä keittokasviksina sipulia ja valkosipulia, porkkanoita, lanttua, palsternakkoja sekä selleriä. Perunat kuuluvat myös lihasoppaan. Joku haluaa pilkkoa perunoiden lisäämisen yhteydessä mukaan vielä purjorenkaita.

Somista keitto ennen tarjolle tuomista persilja- ja/tai ruohosipulisilpulla. Ja jos sinulla sattuu olemaan lipstikkaa, sopii se loistavasti lihakeiton seuraan.

Perinteinen lihakeitto

8—10 annosta
noin 1 kg 500 g keittolihaa (mukana makuluita) (ilman luita reilu 1 kg)

reilu 2 l vettä
2 (200 g) sipulia
6 valkosipulinkynttä
1 rkl suolaa
½ tl kokonaista maustepippuria
½ tl kokonaista valkopippuria
2—3 laakerinlehteä
noin 4 (500 g) porkkanaa
noin 400 g lanttua
2 (noin 280 g) palsternakkaa
pala (150 g) juuriselleriä
noin 800 g kiinteitä perunoita
(suolaa)
persiljaa tai ruohosipulia

PANE kylmässä vedessä huuhdotut lihapalat kattilaan (5—6 l kattilaan). Kaada päälle kylmä vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Kuori pinnalle nouseva vaahto pois, jolloin valmis keittoliemi on kirkkaampaa.

perinteinen lihakeitto
Ennen kuin lisäät muita keitonaineksia, kuori kiehumisen vauhtiin päässeen lihan pinnalta harmaa vaahto pois. Se on lihasta irtoavaa hyytynyttä valkuaista. Näin liemestä tulee kirkkaampaa.
Lisää sipulit ja mausteet lihan kanssa kiehumaan.

LISÄÄ hienonnetut sipulit, suola, pippurit ja laakerinlehdet. Keitä liha kypsäksi kannen alla, miedolla lämmöllä noin 1 ½—2 tuntia. Kokeile lihan kypsyyttä 1 ½ tunnin jälkeen. Jos haluat lihasta ”nyhtölihamaista”, keitä vielä puoli tuntia lisää.

Perinteinen lihakeitto
Nosta kypsä liha liemestä lautaselle. Leikkaa lihat suupaloiksi ja poista samalla mahdolliset jänteet ja kalvot.

NOSTA liha pois kattilasta lautaselle ja leikkaa lusikkapaloiksi. Poista mahdolliset jänteet, kalvot ja luupalat.

KUORI lihan kypsymisen aikana juurekset. Leikkaa porkkanat, lanttu, palsternakat ja selleri kuutioiksi.

LISÄÄ juurekset keittoon, kun olet nostanut lihat pois. Anna kiehua noin 15 minuuttia.

Lisää liemeen paloitellut juurekset, ja kun ne ovat puolikypsiä, kumoa mukaan perunapalat.

PALOITTELE perunat ja lisää ne keittoon. Keitä vielä 15—20 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä.

LISÄÄ lihapalat ja tarvittaessa vettä. Tarkista maku, lisää halutessasi suolaa ja hienonna pinnalle runsaasti persiljaa ennen tarjoilua.

TARJOA lihakeiton kanssa ruisleipää maitoa tai piimää.

Vinkit

  • Voit keittää lihan jo edellisenä päivänä, jolloin keiton valmistusaika lyhenee tarjoilupäivänä. Hyytyneen liemen pinnalta on halutessa helppo poistaa ylimääräinen rasva.
  • Voit nopeuttaa valmistumisaikaa lisäämällä juurekset jo kypsyvän lihan joukkoon.
  • Jos valmistat keiton valmiiksi paloitelluista lihapaloista, on keittoaika silloin lyhyempi.

Marita Joutjärvi, ohje ja kuvat

Sinua voisi kiinnostaa

Terveellinen ruokavalio: vinkit hyvään syömiseen

Siskonmakkarasoppa valmistuu myös uunissa

hyvinvointi
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *