Naiselo 45+
Naiselo 45+

Pimeän ajan makunautintoja, ole hyvä!

On vuoden pimein aika. On se neljäs vuodenaika, jonka läpi kuljen kuin juna tunnelissa toivoen, että jaksan siihen kevään ensimmäiseen valoon saakka. Jaksan, jaksan, mutta koville ottaa.

Ilman tätä vuodenaikaa olisimme paitsi monesta ihanasta arkisesta asiasta. Joku viisas on joskus sanonut, että kaiken kulttuurin alku on ruokakulttuuri, ja sieltä keittiön puolelta niitä rikkauksia löytyy myös meille melankolisille. Mielen iloksi.

Neljäntenä vuodenaikana tumman eri sävyt näkyvät siinä, mitä syömme ja mitä juomme. Ruoka on karheampaa ja juoma paksumpaa – vai pitäisikö sanoa täyteläisempää ja pyöreämpää. Kulmat ovat poissa, lempeys valtaa alaa. Ihan kuin äidin kutoma villapaita tummat pataruoat juurevien maan antimien kanssa lämmittävät kokonaisvaltaisesti varpaista sielun viimeiseen sopukkaan asti.
Pitkään haudutetun pataruoan tuoksut tulevat jo kotiovella vastaan ja tervehtivät tulijaa sydämen lämpöaallolla. Pataruoka on tekijänsä suuri rakkaudenosoitus, siinä sen taika. Ja taikaa lisäävät kauden tummat oluet, joita lorautan höyryävään pataan syventämään makua, tuomaan aavistuksen makeutta ja mureuttamaan lihan suussa sulavaksi. Katan pöydän kauniiksi ja tarjoan ruokajuomaksi tummaa lageria tai portteria. Vieraani nauttivat portterista ja huomaamattaan he tuntevat olevansa suomalaisuuden ytimessä. Juovathan he kotimaan viljaa.

Tummuus on teemani myös jälkiruuissa.  Sulatettua tummaa suklaata vesihauteessa ja kas pian pöydässä on suklaakohokas, mokkapalat, browniet. Täyteläisiä makuja, joihin sopii täydellisesti se oluiden kuningas, portteri. Unohdan konjakki ja kahvi -yhdistelmän, ja tarjoan hieman viilennetyn portterin konjakkilasista. Kauniisti ja kohtuullisesti.  Yhdestä pullosta riittää tarjottavaa hyvin neljällekin, vaikka nuukuutta kaihdan. Kaapista löytyy toinen.

Ja jouluna vaihdan suklaajälkiruoat piimä- ja maustekakkuihin taatelikakkua unohtamatta ja tarjoan niidenkin kanssa – mitäpäs muuta kuin portteria. Sitä, jota on valmistettu jo vuodesta 1957 ja jota maailman olutgurut ylistävät. Sitä suomalaista, jota meidän panimomestarit valmistavat juuri sinulle! Tai kokeile sen ”pikkuveljeä” Two-Tree Portteria, joka on panimomme ja Brooklyn Breweryn yhteistyön tulos. Maista, ylläty ja ihastu.

Marja-Liisa Weckström on mallasjuomista pitävä kotikokki, joka työskentelee viestintä- ja lakiasiainjohtajana Sinebrychoffilla.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *