Naiselo 45+
Naiselo 45+

Pohjoisen Pariisi

Kanavia, jokia ja siltoja aivan kuin Pariisissa. Ei ihme, että Pietaria on usein verrattu Pariisiin.

En ole ennen käynyt Pietarissa (enkä entisessä Leningradissa). Kokemukseni suuresta naapurimaastamme rajoittuu vain pariin Moskovan-työmatkaan.

Monet ovat kehuneet Pietarin kauneutta. Sen vuoksi lupauduin pikavauhdilla lähtemään Pietariin, kun ystäväni pyysi liittymään yhdeksän naisen ryhmään.

Allegro-junalla matka taittuu nopeasti 3,5 tunnissa ja vaivattomasti Helsingin keskustasta Pietarin keskustaan.

Pienryhmämme matka oli meille räätälöity, matkamme vetäjä oli valinnut tutustumiskohteet. Meillä oli pienbussi ja tulkki/opas käytössä. Nämä helpottivat suuresti. Pietarilaiset osaavat yllättävän huonosti englantia. Jopa liikemieshotellimme vastaanotossa kaikki virkailijat eivät selviytyneet yksinkertaisistakaan kysymyksistä. Sen vuoksi suomea venäläisittäin ääntävä Tatjana, jonka kieli oli yllättävän rikasta, oli meille suoranainen aarre.

Neljän päivän aikana näimme keskeiset nähtävydet: Talvipalatsin, Kesäpalatsin, Faberge-museon, Verikirkon ja kiertoajelulla myös muita Pietarin tunnusmerkkejä, joihin emme kuitenkaan menneet sisälle.

Koska olimme ns. kulttuurimatkalla, kävimme myös uudessa Mariinsky-oopperassa nauttimassa La Traviatasta.

Pietarin liikenne oli tavallista ruuhkaisempi, kiitos Voitonpäivän paraatin harjoitusten ja Putinin vierailun. Kun olimme menossa Talvipalatsiin, aukiolla tuhannet ja tuhannet sotilaat marssivat ja harjoittelivat. Aika kylmäävä näky, ainakin nykyisessä poliittisessa ilmastossa.

Keskustan talot – ainakin ulkopuolelta – olivat siistejä, mutta jo pienen matkan päässä talot muistuttivat neuvostoajasta.

Edes epävakainen sää ei hidastanut tai häirinnyt matkaamme.

Jos et ole käynyt viime vuosina Pietarissa, suosittelen vaikkapa viikonloppumatkaa. Uskon, että tulen palaamaan Pietariin, sillä vielä paljon jäi katsomatta, mm. kaupat jäivät hyvin vähälle huomiolle.

Kaisa

PS. Tulossa lisää postauksia Pietarista.

Kuvat

1: Verikirkon rakennutti Aleksanteri III isänsä Aleksanteri II:n kunniaksi tämän murhapaikalle. Kirkkoa rakennettiin peräti 24 vuotta ja se valmistui 1907.

2. Verikirkko sai neuvostovallan aikana jopa purkutuomion, mutta toisen maailmansodan vuoksi se siirtyi. Sittemmin se toimi  mm. perunasäilönä. 1970-luvulla aloitettiin 25-vuotinen kunnostustyö. Nyt se on lähes ehtisessä loistossaan, vain joitakin ikoneja ei ole löydetty.

3. Talvipalatsissa on mm. soitin, joka on pianon ja harpun yhdistelmä.

4. Monet Pietarin puistot olivat vierailumme aikana lukittu.

5. Pietarissa on monia kanavia ja jokia.

6. Uutta arkkitehtuuria edustaa mm. Mariinsky-oopperan uusi puoli.

7. Noin kolmenkymmenen kilometrin päässä Pietarista sijaitsevan Kesäpalatsin tanssisalissa ei ole kultaa säästelty.

8. Kesäpalatsin portti

9. Kesäpalatsia on rakennettu vaiheittain eri hallitsijoiden toimesta.

10. Talvipalatsissa on niin paljon katsottavaa, että siellä menisi monta päivää. Palatsin aukiolla oli Voitonpäivän paraatiharjoitukset.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *