Raakaa, luomua ja herkkuja

Keittokirjamarkkinat käyvät kuumana. Keittokirjoja tulee nyt viikoittain. Naiselo 45+ tutustui kolmeen mielenkiintoiseen eepokseen.

Mutkatonta ruokaa Vapun tyyliin

Juontaja Vappu Pimiä kertoi Vapun reseptikirjan julkistamistilaisuudessa, että hän ollut kiinnostunut ruuasta jo lapsesta alkaen. Jo pikkutyttönä hän leipoi isomumminsa kanssa pullaa. Isän keittiömestariammatti vaikutti siihen, että Vapun kotona on aina syöty hyvin.

Vapun reseptikirja on täynnä hänen lempireseptejään. Ohjeiden mutkattomuus on kirjan parasta antia. Ilmava taitto mahdollistaa kokkaajan omat muistiinpanot. Kannen pellavakangas tekee kirjan sympaattiseksi.

Kokeilin tästä kirjasta hapolla kypsytettyä lohta (nam) ja ranskalaista suklaakakkua (jumalaisen hyvää). Seuraavaksi testaan, saanko fenkolikeitosta yhtä hyvää kuin Vappu.

Kirjan kuvat ovat Ulla-Maija Lähteenmäen käsialaa. Olisin suosinut suurempia kuvia, koska silloin ruuat olisivat päässeet enemmän esille ja Ulliksen kuvat oikeuksiinsa.

Kirjan on kustantanut Ulliksen ja toimittaja Heli Thorénin Cozy Publishing. Kirjan hinta on 29 e.

Trendikästä raakasuklaata

Raakasuklaa on ollut jo jonkin aikaa in. Toimittaja Matleena Lahden Raakasuklaata & superruokaa -kirja iskee juuri tähän trendiin. Kirjassa on paljon käsittämättömän monipuolisia reseptejä, joissa on käytetty raakakaakaota.

Jos et ole tutustunut vielä raakasuklaaseen tai käyttänyt raakakaakaota, tästä kirjasta saat kivoja vinkkejä ja ohjeita. Minä aion kokeilla viikonloppuna avokado-kaakaokeittoa. Eipä ole ennen tullut mieleenkään, että avokadoa ja kaakaota yhdistäisi. Keittoon ei kuitenkaan sulateta palaa suklaalevystä, vaan kaakaota saadaan raakakaakaonibseistä. Vaikuttaa herkulliselta.

Kirjan kauniit kuvat ovat Satu Nyströmin taattua laatua, osaava nainen.

Kirjan on kustantanut Readme. Kirjan hinta on 35 e.

Hyvää huomenta lähes luomusti

Malli ja juontaja Karita Tykkä on viime vuosina kiinnostunut raakaravinnosta, joskaan hän ei omassa ruokavaliossaan käytä pelkästään kypsentämätöntä ravintoa.

Karita totesi, että hän pitää hitaista aamuista. Monta kertaa kiireinen päivä alkaa smoothiella, mahdollisesti itsetehdyllä jugurtilla tai tuorepuurolla.

Karitan uusimmassa Hyvää huomenta -kirjassa on muutakin kuin aamupalaksi soveltuvia ohjeita: päinvastoin. Siitä löytyvät niin pasta-, salaatti- kuin kakkureseptitkin.

Karita oli tehnyt kirjan julkistamistilaisuuteen mm. avokadocarpacciota, viikuna-omenahilloa ja laventeli-mustikkakakkua, kaikki aivan ihanan herkullisia. Taidanpa sunnuntaina tehdä tuota avokadocarpacciota.

Karitan kirjan kauniit kuvat ovat nuoren Viola Virtamon (joka muuten on valokuvaaja Ulla-Maija Lähteenmäen tyttö) käsialaa. Kirjan on kustantanut Cozy Publishing. Kirjan hinta on 29 e.

Nämä kolme kirjaa ovat enemmän kuin peruskeittokirjat. Ne ovat myös selailu- ja inspiraatiokirjoja. Hyviä joululahjoja kaikille, jotka ovat vähänkin kiinnostuneet kokkaamisesta.

Kaisa

Kommentit (4)
 1. Onko tämä juttu piilomainos ystävällesi? Kuvaajasta käytetään lempinimeä, hänen kustantamonsa 2 kirjaa esitellään… Ja sattumoisin toisen niistä on päässyt kuvaamaan ”Ulliksen” lapsi. Kehujen saattelemana:D

  1. Kaisa Virtanen
   27.11.2014, 14:32

   Hei Hannele, kiitos kommentistasi.

   Tämä postaus ei ollut mainos ystävälleni. Kun olen ollut tällä alalla 80-luvulta alkaen, on aika todennäköistä, että tunnen ”lähes kaikki” alan ihmiset. Suomihan on pieni maa, ja tämä ala ei ole kovin suuri. Ulla-Maijan, Ulliksen, kanssa olemme (joskus vuosia sitten) tehneet yhteisiä juttuja: Ullis kuvannut, ja minä toiminut muoti- ja kauneustoimittajana.

   Nämä kolme kirjaa valitsin esiteltäväksi, koska ne ovat ilmestyneet kuukauden sisällä ja ovat uutuuksia, jotka sisällöltään ja muutekin heijastavat ajan henkeä. On mielenkiintoista, että nyt ”kaikki” julkisuuden henkilöt (Vappu Pimiä ja Karita Tykkä) julkisevat ruokakirjoja. Ennenhän niitä tekivät vain kokit tai muut ruokapuolen ammattilaiset.

   Kerroin ”sisäpiiritietona”, että Viola on Ulla-Maijan tytär. Sitähän ei sukunimestä voi päätellä. Olen aidosti sitä mieltä, että 19-vuotias Viola on lahjakas nuori.

   Käy kirjakaupassa selailemassa näitä kolmea kirjaa, muodostamassa oma mielipiteesi, vaikka et ostaisikaan kirjoja.

   Kaikkea hyvää sinulle, Hannele.
   -Kaisa

   1. Hei. Kävin selailemassa näitä ja muutamaa muuta ajankohtaista ruokakirjaa. Nyt täytyy kyllä sanoa, että olen rehellisesti sitä mieltä, että Karitan kirjan kuvat olivat luvattoman huonoja ruokakuvia. Jopa niin huonoja, että kirjan selailu oli pakko lopettaa alkuunsa ja selvittää kuka näiden kuvien takana on. Kirja ei ole visuaalisesti onnistunut. Eikä lähellekään sitä mitä kuvista tässä kerrotaan. Visuaalisuuden vuoksi kirja jäi hyllyyn ja mukaan lähti toinen kirja, joka myös kuvitukseltaan vastasi 2015 luvun vaatimuksia.

    Mielestäni kustantajan olisi ehdottomasti pitänyt puhaltaa peli poikki ja todeta, että kuvaajalla on vielä työsarkaa tehtävänä ennenkuin taidot riittävät tämän kaltaiseen projektiin. Mikäli kyseessä on lahjakas kuvaaja se ei tässä projektissa pääse esille. On lähes vastuutonta istuttaa kuvaaja liian isoihin saappaisiin ja noloa altistaa kokija tälle tuotoksella. Tuottajana ja visualistina pystyn erittelemään mielipiteeni yksityiskohtaisemminkin. 19-vuotias bloggaaja/opiskelija nyt vaan ei ihan pysty vastaamaan huutoon tässä projektissa.

    1. Kaisa Virtanen
     8.1.2015, 10:10

     Hei Noora, kiitos arvokkaasta kommentistasi, jossa kerrot olevasi ammattilainen. Silloin katsot varmasti kuvia ja taittoa ammattilaisin silmin, kriittisesti. Se on ymmärrettävää.
     Mitä mieltä olit näistä muista esittelemistäni ruokakirjoista, niiden kuvista ja visuaalisuudesta? Olisi mielenkiintoista lukea mielipiteesi.
     Kaisa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *