Rapujuhlat tulossa – pääruoka saksiniekoille

Suomalainen rapu on upea herkku, josta voimme olla ylpeitä. Ihaninta tietenkin olisi nautiskella rapuja koko illan, mutta toki riittää, että tarjoat niitä vain alkupalaksi. Silloin pääruoan kannattaa olla jotain mehevän tuhtia.

Makoisten alkuruokarapujen jälkeen maistuu vaikka tuhti liharuoka tai kasvisvoittoinen pääruoka. Tärkeää on, että se on viittä vaille valmiiksi tehty, jolloin lämmitys riittää, ja illan emäntä voi olla huoletta juhlapöydässä.

Kokeile maukkaita ja meheviä munakoisorullia. Munakoisoviipaleet voit esivalmistella joko kuumalla pannulla öljytilkassa paahtaen tai kätevimmin grillissä ihan sellaisenaan. Hauduta hyvä kastike ja viimeistele rullat juustolla. Parasta ruoassa on se, että sen voi valmistaa jo edellisenä päivänä. Nosta vuoka foliolla peitettynä mietoon uuninlämpöön, kun alatte nauttia rapuja. Näin vuoka on valmis pöytään nostettavaksi, kun on pääruoan aika. Juomaksi sopii keksitäyteläinen punaviini.

Jälkiruokana maistuu parhaiten jokin raikas ja kepeä, kuten marjainen jäädyke, semifreddo tai marjasalaatti jäätelön kera. Kaikki valmistettuna tietenkin ihanista kotoisista marjoistamme.

Ruokaisa ja maukas munakoisorullavuoka lämpenee tarjoilukuntoon rapujen nauttimisen aikana.

Välimerelliset munakoisorullat

8 annosta
3 (à noin 500 g) munakoisoa

TÄYTE
500 g naudan tai lampaan jauhelihaa
2 sipulia
6 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
2 prk (à 400 g) tomaattimurskaa
2 rkl makeaa chilikastiketta
1 rkl soijakastiketta
1 lihaliemikuutio
1 ½ tl timjamia
1 ½ tl rosmariinia
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria

LISÄKSI
noin 300 g mozzarellaa

PÄÄLLE
2 dl parmesaania raastettuna
1 dl pinjansiemeniä

Munakoisoviipaleiden pehmentäminen grillissä on todella näppärää.

HUUHTELE munakoisot ja poista kanta. Leikkaa munakoisot pitkäteräisellä veitsellä pituussuunnassa ohuiksi viipaleiksi. Grillaa viipaleita molemmin puolin ja lado ne päällekkäin odottamaan.

OTA jauheliha huoneenlämpöön. Kuori ja hienonna sipulit. Anna niiden hautua paistokasarissa öljyssä miedolla lämmöllä.

LISÄÄ lämpöä ja ruskista jauheliha.

KUMOA mukaan tomaattimurskat, purkkien huuhdevedet, maustekastikkeet, liemikuutio ja mausteet. Anna kastikkeen hautua ainakin puolisen tuntia. Lisää nestettä tarvittaessa. Tarkista maku.

LEIKKAA mozzarellapallot kahtia ja puolikkaat ohuiksi viipaleiksi.

LADO rennot munakoisoviipaleet vierekkäin leivinpaperin päälle. Levitä kastiketta pari ruokalusikallista viipaleiden päälle. Jaa mozzarellaviipaleet kastikkeen päälle.

KÄÄRI kukin täytetty viipale rullaksi aloittamalla paksuimmasta päästä. Nosta rullat öljyttyyn uunivuokaan ripi rinnan.

RIPOTTELE päälle vielä parmesaaniraaste.

KYPSENNÄ rullia 200-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia.

RIPOTTELE pinjansiemenet pinnalle kypsennyksen puolivälissä.

ANNA ruoan jäähtyä, peitä foliolla ja anna odottaa jääkaapissa seuraavaan päivään.

KUN aloitatte alkuruokaa, nosta vuoka 150-asteiseen uuniin ja anna lämmetä noin puolisen tuntia folion alla.

TARJOA lisänä raikasta salaattia.

Täytä munakoisot sarjatyönä, niin homma hoituu sujuvasti.

 

Voit korvata jauhelihan Härkiksellä tai nyhtökauralla, jos haluat kasvisversion.

 

Vinkki

  • Jos haluat ruoasta kasvisversion, korvaa jauheliha Härkiksellä tai nyhtökauralla.
  • Halutessasi rulliin lisäpotkua, murenna mozzarellan seuraksi tai sen tilalle homejuustoa.
  • Jos kastiketta jää, nauti se vaikka pastan kastikkeena.

Juomavinkki

Munakoisorullien kanssa sopii ehdottomasti punaviini. Kokeile keskitäyteläistä Ruffino Chianti Riserva -punaviiniä (13,99 €), joka miellyttävän tanniinisena, mutta marjaisan raikkaana, maistuu hienosti lihaisten rullien kera. Myös saman tuottajan Ruffino Chianti Superiore (15,90 €) ajaa samaa virkaa.

                                   

Jos kaipaat täyteläisempää punaviiniä, kokeile espanjalaista Perelada 5 Finques Reservaa (16,99 €). Sen maun paahteisuus, viikunaisuus ja tummien marjojen aromi sopii niin ruoan kuin tummenevien iltojen seuraan.

Rapufaktaa

  • Ravustuskausi alkaa meillä heinäkuun 21. päivä kello 12 ja jatkuu lokakuun loppuun asti.
  • Tuhoisa rapurutto harvensi olennaisesti jokirapukantaamme.
  • Jokiravun rinnalle 1960-luvulla Suomeen istutettiin pohjoisamerikkalaisia täplärapuja, jotka voi tunnistaa niiden saksentaitteessa olevasta vaaleasta laikusta.
  • Lisäksi vesistöissämme tunnetaan itäeurooppalainen kapeasaksirapu.
  • Ykkössijaa arvostetuimpana pitää jokirapu, mutta täplärapu on edullisemmalla hinnallaan myös suosittu.
  • Ulkomaisia keitettyjä pakasterapuja alettiin tuoda Suomeen 1970-luvulla. Useimmiten ne ovat joko espanjalaisia, kiinalaisia tai amerikkalaisia.
  • Rapupöydän juomiksi sopivat vesi, valkoviini (sauvignon blanc, riesling, grüner veltliner, chardonnay), olut (vaalea lager, vehnäolut) ja snapsi (maustamatonta tai akvaviittia).

Marita Joutjärvi, ruokatoimittaja

hyvinvointi
Kommentit (1)
  1. Munakoisorullat testattu ja hyviksi havaittu! Kiitos maittavasta vinkistä!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *