Rosee raparperijuoma sopii juhlamaljoihin – poimi ohje
Kesä ja juhlamaljojen kohottelu odottavat nurkan takana. Jos haluat erilaisen ja persoonallisen juhlajuoman, tee itse tyylikäs ja muodikas roseejuoma kesän ihanista raparpereista. Juuri nyt alkoholittomat juomat ovat kovassa nosteessa. Saat rosee raparperijuomasta kuplivan, kun laimennat sen kivennäisvedellä ja sitruunajuomalla tai vaikkapa kuohuviinillä! Tarjoa juoman avecina pieniä cocktailpaloja.
Raikas ja ihana juoma syntyy punakuorisista raparpereista sitruunahapon avulla. Raparperin makua täydentää luomusitruuna, jonka voit korvata halutessasi limetillä tai appelsiinilla.
Myös inkiväärinjuurisuikaleet sopivat sekoitukseen hienosti. Vaniljan aromi istuu täydellisesti raparperille. Jos et halua vaniljan mustia siemeniä juomaan, voit maustaa sen myös muutamalla teelusikallisella vaniljasokeria.
Sitruunahappo uuttaa vuorokaudessa raparperipaloista aromit ja värit. Lopun sitruunahapon voit hyödyntää vaikka kahvin- tai vedenkeittimen puhdistamisessa.
Rosee raparperijuoma
noin 2½ litraa
2 l raparperipaloja (punakuorisia)
1 luomusitruuna
1 vaniljatanko
4—5 dl sokeria
2 l vettä
1 rkl sitruunahappoa
HUUHTELE raparperit ja leikkaa ne kuorineen pieniksi paloiksi.
KUMOA raparperipalat isoon (4 l) kattilaan tai kulhoon.
KUORI pesty sitruuna ohuelti ja purista mehu. Lisää kuori ja mehu kulhoon.
HALKAISE vaniljatanko ja tipauta mukaan. Mittaa mukaan sokeri.
KUUMENNA vesi poreilevaksi ja kaada ainesten päälle.
SEKOITA sitruunahappo ensin pieneen vesitilkkaan ja sitten koko nesteeseen.
ANNA seoksen seistä peitettynä huoneenlämmössä vuorokausi.
SIIVILÖI juoma ja säilytä kylmässä.
LAIMENNA tarjottaessa kivennäisvedellä tai sitruunajuomalla. Hyvä suhde on puolet ja puolet. Maista oma mieluinen vahvuus.
Vinkki
- Sitruunahappoa saat apteekeista ja hyvin varustelluista kaupoista.
- Voit käyttää vaniljatangon uudelleen, kun kuivatat sen välillä.
- Jos haluat tarjota samasta juomasta alkoholipitoisen maljan, kaada mehua kuohuviinilasin pohjalle noin ¼ ja täytä lasi kuohuviinillä, esimerkiksi proseccolla.
Coctailpalavinkit
Rosee raparperijuoma ja erilaiset coctailpalat sopivat yhdessä maljojennostoon. Kokeile vaikka näitä:
- CAPRINPALAT: Pujota cocktailtikkuun pieni pyöreä minimozzarellapallo, kirsikkatomaatti ja basilikanlehti. Pyöräytä mozzarellapallot halutessasi pestossa ennen tikuttamista. Tee tikut valmiiksi vaikka jääkaappiin odottamaan. Leikkaa paahtoleipä tai patonki paloiksi ja paahda pannulla. Sipaise pinta valkosipulivoilla tai vaikka artisokkatahnalla. Työnnä mozzarella-tomaattitikku pystyyn leipään ja koristele basilikanlehdillä.
- HERNEBRUSCHETAT: Tee pakasteherneistä pestoseos. Kumoa monitoimikoneen kulhoon sulaneet pakasteherneet, limetin mehu, parmesaaniraastetta, oliiviöljyä, suolaa ja mustapippuria. Levitä tahnaa esim. patonkipaloille ja korista herneenversoilla ja parmesaanilastuilla.
- LOHIPALAT: Hienonna lämminsavulohi haarukalla, notkista se yrttisellä tuorejuustolla ja mausta tillisilpulla. Levitä tahnaa ruisnapeille ja somista tillillä ja luomusitruunan palalla.
Marita Joutjärvi, teksti ja kuvat
Lue myös