Ryhmäteatterin Elling on ystävyyden ylistys

Reilun neljän kuukauden tauon jälkeen torstaina oli mahdollisuus päästä teatteriin. Voi, miten se ilahdutti. Olin intoa täynnä ja odotukset olivat korkealla, kun tiesin pääseväni katsomaan Ryhmäteatterin Elling-näytelmää, jota esitetään ainutlaatuisessa Suomenlinnan kesäteatterissa.

Koronan vuoksi Ryhmäteatteri joutui pikaisesti vaihtamaan suunnitellun näytelmän pienimuotoisempaan, joka ei vaadi montaa näyttelijää.

Oliko odotukseni liian korkealla pitkän teatterittoman kauden jälkeen, kun väliajalla tunsin pientä pettymystä? Ehkä.

Santtu Karvonen ja Robin Svartström esittävät mielenterveyskuntoutujia.

Ingvar Ambloernsenin ja Axel Hellsteniuksen kirjoittama Juha Kukkosen ohjaama näytelmä oli toteutettu minimiroolituksella. Ellinginä on Robin Svartström. Hänen ystävänään Kjell Barnena esiintyy Santtu Karvonen. Minna Suuronen taipuu moneksi vetäen näytelmän kaikki loput roolit.

Elling-näytelmä kertoo kahden mielenterveyspotilaan hapuilevasta paluusta arkeen, normaaliin (mitä se sitten tarkoittaakaan?) elämään Oslon myöntämässä yhteisessä asunnossa.

Koomisista tilanteista huolimatta näytelmässä ei tehdä pilaa tai naureta mielenterveyskuntoutujille. Kyse on ystävyydestä, arjen hallinnasta, itsensä ilmaisemisesta ja rakkaudesta.

Robin Svartström on uskottava Elling, epävarma mammanpoika, joka näytelmän edetessä löytää oman vahvuutensa.

Ennen väliaikaa näytelmä jotenkin junnasi paikallaan. Santtu Karvonen oli tehty liikaa koheltavaksi tyypiksi. Väliajan jälkeen tilanne  selvästi parani, ja näytelmä sai uuden, paremman tason.

Minna Suuronen esittää mm. runoa lausuvaa norjalaista.

Minna Suurosen monipuolisuus tulee esille, kun hän lyhyessä hetkessä vaihtaa roolista toiseen, sosiaalityöntekijästä kuppilan hepsahtavaan tarjoilijaan tai runoa esittävään norjalaiseen.

Ensi-iltayleisöä riemastutti runoiltakohtauksen norjaa puhuvat näyttelijät, miten hienosti puheen rytmi, painotukset vaihtuivat.

Koronan vuoksi katsomoon oli otettu vain noin puolet maksimimäärästä. Turvavälit olivat riittävän suuret, käsidesiä oli saatavana katsomoon mentäessä ja Ryhmäteatterin kesänäytöksistä poikkeavasti nyt oli käytössä numeroidut paikat. Tämä puoli oli hoidettu erinomaisesti.

Oletko sinä menossa kesäteatteriin?

Kaisa

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *