Sienipiirakka – sesongin herkkuruoka

Sienipiirakka – sesongin herkkuruoka hurmaa maullaan. Sadonkorjuun sesonkina erilaiset kasvis-, riista- ja sienipiirakat ovat kuuminta hottia.

Kokeilepa tosi helppotekoista ja maukasta perunahiutalepohjaista piirastaikinaa. Se syntyy näppärästi vain sekoittaen. Piirakkavuoan asiaa ajaa hienosti vaikka vanha valurautapannu. Tiskiltäkin säästyt, kun vuoraat pannun tai vuoan rutistetulla leivinpaperilla.

Tänä vuonna luonto hellii sienisaalistajaa runsaalla tattisadolla.
Sienimetsän suloinen tattivauva.

Jos sienten metsästysonni ei suo sinulle yhtä lajia litran verran, voit hyvin tehdä ”metsäsienicocktailin” eli sekoita eri sieniä piiraan täytteeksi. Mainion kombon saat tatista, kantarellista, haperosta ja lampaankäävästä. Muista esikäsitellä eli ryöpätä, esimerkiksi rouskut ennen pannulle panoa. Sienivajetta voit täydentää reippaammalla sipulin käytöllä.

Raikkaan lisän sienipiirakan kylkeen teet salaattisekoituksesta kirpsakalla sitruunankuorella maustetulla sinappikastikkeella.

Hyvät ainekset – loistava täyte.

Sieni-sipulipiirakka

noin 8 annosta

POHJA
100 g voita
1 dl kylmää vettä
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 dl perunahiutaleita
½ tl leivinjauhetta

Piiraan pohja syntyy helposti, vain sekoittamalla. Perunahiutaleet antavat taikinaan pehmeyttä ja maukkautta.

TÄYTE
vajaa 1 l (paistettuna 300—400 g) metsäsieniä paloiteltuna (esim. tatteja, kantarelleja, suppilovahveroita, mustatorvisieniä tai niiden seosta)
1—2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
1 rkl voita
1 tl oreganoa
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
2 kananmunaa
2 dl kermaa
reilu 2 dl (noin 130 g) vahvaa juustoa raastettuna (esim. mustaleimaemmentaalia, pecorinoa tai gruyérea)

LISÄKSI
noin 70 g salaattisekoitusta
½ dl oliiviöljyä
¼ dl balsamiviinietikkaa
1 tl dijoninsinappia
½ tl sitruunankuorta raastettuna
ripaus suolaa, hunajaa ja mustapippuria

SULATA pohjataikinan voi ja lisää vesi joukkoon.

SEKOITA keskenään jauhot, perunahiutaleet ja leivinjauhe. Lisää jauhoihin voi-vesiseos ja sekoita vaikka lastalla tasaiseksi.

VUORAA piirasvuoka tai valurautapannu (halkaisija noin 22 cm) rutistetulla leivinpaperilla. Kumoa taikina pannulle, ripottele päälle hieman jauhoja ja painele taikina tasaisesti piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Nosta vuoka jääkaappiin.

Ripottele taikinan päälle vähän jauhoja, niin saat sen levitettyä helposti. Vanha kunnon valurautapannu ajaa hienosti piirasvuoan virkaa. Leivinpaperointi säästää tiskiä.

HIENONNA kuoritut sipulit ja kuullota ne pannulla voissa. Lisää mukaan esikäsitellyt, rouheaksi hienonnetut sienet. Mausta seos.

VATKAA kulhossa munien rakenne rikki. Sekoita mukaan kerma ja juustoraaste.

ESIKYPSENNÄ piiraspohjaa 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia.

Levitä sienitäyte esipaistetun pohjan päälle. Kaada muna-kerma-juustoseos tasaisesti sienten päälle ja jatka paistamista.

LEVITÄ pohjalle ensin sieniseos ja kaada päälle juusto-munamassa. Jatka paistamista vielä noin 25 minuuttia, kunnes täyte on saanut pintaansa kauniin värin.

TARJOA piirakka haaleana ja sen lisänä salaattia, jonka joukkoon sekoitat kastikkeen juuri ennen tarjoilua.

 

Sienipiirakka – sesongin herkkuruoka maistuu hyvin viinien kanssa.

  • Sienien, sipulien ja juustojen täyttämän piiraan seuraan sopii hyvin heinäkuun uutuus, italialainen punaviini Bertani Valpolicella Ripasso (16,89 e). Viinissä on syksyn mehevää hillomaisuutta, tummia marjoja, yrttejä ja lempeyttä, kuitenkaan olematta liian raskas. Maistuu loistavalta myös liharuokien kanssa.

Roseeta kaipaava voi avata saksalaisen, vegaanisen Villa Wolf Pinot Noir Rosé (12,98 e). Pinot Noir -pohjainen rosee on mukavan herukkainen ja sitruksinen. Se sopii kivasti myös kalojen ja lihaisempien ruokien, kuten possun, kylkeen.

Valkoviinin ystävä voi siemaista piiraan kumppanina ihanasti kypsiltä omenoilta ja päärynöiltä tuoksuvaa, tasapainoista ja raikkaan sitruksista italialaista Zenato Lugana San Benedetto (14,89 e) valkoviiniä.

Sienipiirakka - sesongin herkku
Eikö olekin kaunis ja herkullinen!

Marita Joutjärvi, ohje ja kuvat

Sinua voisi kiinnostaa myös

Arjen herkullinen laatikkoleikki – Näin valmistat kolme kätevää laatikkoruokaa

Taivaallinen metsien mousse – parempi puolukkavispipuuro

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *