Naiselo 45+
Naiselo 45+

Silittämättä siisti?

”Ostan vain sellaisia vaatteita, joita ei tarvitse silittää.” ”Suosin silittämättä siistejä vaatteita.” ”Easy care -paidat ovat parhaita, kun niitä ei tarvitse silittää.” Kuulen usein tällaisia lauseita.

Mikähän on syynä siihen, että yllättävän monet eivät silitä vaatteitaan? Mukavuudenhalu? Silittämisen inhoaminen? Aikapula?

En minäkään silittämistä rakasta, mutta silti silitän. Eihän elämässä kaikki ole kivaa. En urakoi silityksen kanssa, vaan silitän vaatteita sitä mukaa kuin käytän niitä, edellisenä iltana, jotta aamulla ei tule kiire, ja vaate ehtii jäähtyä ennen pukemista. Silloin vaate ei ole ryppyinen ennen kuin ehdin lähteä kotoa.

Silittämättä siisti vaate on todennäköisti 100 prosenttisesti synteettistä kuitua. Sellainen voi olla pesun jälkeen suhteellisen siisti edellyttäen, että kone ei ole ollut umpitäynnä ja pesuohjelma on ollut oikea.

Sitä vastoin vaikkapa puuvillainen trikoovaate on pesussa rypistynyt niin, ettei se ainakaan minulle kelpaa silittämättä. Vaikka vaate muuten olisi pesun jälkeisen oikomisen ansiosta suhteellisen sileä, pääntie paljastaa hutiloinnin.

Entä sitten nyt niin suuresti muodissa olevat easy care -kankaista tehdyt, vaikkapa puuvillakankaiset vaatteet, joita mainostetaan silittämättä siisti -maininnalla? No, nekin kaipaavat pientä silitystä – ainakin minun mielestäni. Niissäkin kaulukset, mansetit yms. paljastavat huolimattomuuden. Easy care -käsittely auttaa jossain määrin, ettei vaate rypisty niin paljon ja siliää helpommin, mutta ei se silti ole silittämättä siisti. Ja toinen luku onkin sitten se, kun siliävyyskäsittely on peseytynyt vaatteesta.

Olenko joku dinosaurusaikainen henkilö, katoavaa kansanperinnettä suosiva, kun käytän vielä silitysrautaa (ja mankeloin lakanat)?

Kaisa

Kuvat

1. Välillä pellavableiserin etukappaleiden alaosia on hyvä painella tai höyryttää, jotta ne eivät rullaannu.

2. Trikoovaatteen silittäminen tai silittämättömyys näkyy olkapäiltä, pääntiestä tai mahdollisista kauluksista.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *