Sipulikeitto on täydellinen pakkasruoka

Pitkään haudutettu sipulikeitto on herkullinen kylmän talvipäivän ruoka. Itkettävin vaihe on sipulikasan kuoriminen, mutta hymyhuulin sipulisoppaa särpiessä sekin pikku vaiva unohtuu. Nauti sopan kaveriksi valkoviinia, olutta tai punaviiniä.

Viinivinkit löydät tekstin lopusta.

Talvipakkaspäivien superruoka on sipulisoppa.
Monen sipulin keitto on ihanan lämmittävä ruoka talvipakkasilla. Se ei juuri kukkaroa kurita.

Näitä tarvitset sipuliherkkuun

4 annosta

noin 500 g keltasipulia
noin 400 g punasipulia
6 valkosipulinkynttä
50 g voita
1 rkl sokeria
1,2 l vettä
3 kasvis- tai lihaliemikuutiota
3 dl valkoviiniä
2 rkl soijakastiketta
1 rkl siemensinappia (esim. Maille)
1 ½ tl timjamia
2 laakerinlehteä
¾ tl rouhittua mustapippuria tai kolmenpippurin seosta
(suolaa)

PINNALLE

4 maalaisleipäviipaletta
100 g mustaleimaemmentaalia tai gruyèrejuustoa raasteena

LISÄKSI

ranskankermaa
ruohosipulia

Näin teet sopan

Kuori ja leikkaa sipulit ohuiksi viipaleiksi.

Sipulin pilkkominen nostaa vedet silmiin. Pilko sipulit terävällä veitsellä, se itkettää vähemmän.
Pilko sipulikeiton sipulit terävällä veitsellä, niin sipuli itkettää sinua vähemmän.

Sulata paistokasarissa voi ja kuullota siinä sipuleita noin 20 minuuttia, älä päästä ruskistumaan.

Sokeri auttaa sipuleita karamellisoitumaan.
Pieni sokerilisä sipuleille auttaa niitä karamellisoitumaan meheviksi.

Ripottele sipulien päälle sokeri ja jatka kuullottamista vielä 15 minuuttia aina välillä sekoitellen. Sipuli karamellisoituu pehmeäksi ja ruskeaksi.

Sipulikeiton mausteiksi sopii liemikuutio, valkoviini, timjami, laakerinlehdet, mustapippuri, soijakastike ja siemensinappi.
Mausta sipulikeitto timjamilla, pippurisekoituksella, laakerinlehdillä ja liemikuutioilla. Lisäpontta antaa vielä soijakastike ja siemensinappi.

Kumoa sipulit kattilaan. Lisää vesi, liemikuutiot tai fondi, valkoviini, timjami, laakerinlehdet ja mustapippuri. Anna keiton hautua kannen alla tunnin verran.

Viipaloi leipä. Paahda viipaleita leivänpaahtimessa ja leikkaa ne kuutioiksi. Raasta juusto.

Lisää sipulikeiton pinnalle paahdettuja leipäpaloja ja juustoraastetta ennen gratinointia.
Paahda leipäviipaleet leivänpaahtimessa, kuutioi ne sipulikeiton päälle ja ripottele pisteeksi iin päälle vielä hyvää juustoraastetta ennen uunissa gratinointia.

Tarkista keiton maku, lisää tarvittaessa suolaa.

Jaa keitto neljään paistonkestävään kulhoon. Jaa leipäkuutiot annosten päälle ja ripottele pinnalle juustoraaste.

Gratinoi annoksia 225-asteisen uunin ylätasolla noin 7 minuuttia, kunnes juusto ruskistuu kauniisti.

Sipulikeitto valmiina nautittavaksi. Voit lisätä siihen vielä nokareen ranskankermaa tai smetanaa.
Nauti sipulikeitto näin tai lisää vielä silmäksi nokare ranskankermaa tai smetanaa borssikeiton tapaan.

Koristele keitto ruohosipulilla ja tarjoa halutessasi lisänä nokare ranskankermaa

Viinivinkki sipulikeiton kyytipojaksi

Täyteläisen sipulisopan juomakumppaniksi voit tarjota samaa valkoviiniä kuin lorautit keittoon. Kuiva, hedelmäinen ja raikkaan hapokas valkoviini tai hilloisen pyöreä punaviini ovat paikallaan. Oluen ystävä kaataa lasiinsa hedelmäistä ale-olutta tai lageria.

Kuiva sherry on myös kokeilevalle kulinaristille hyvä valinta, kuten pähkinäinen espanjalainen Alfonso Oloroso Seco (18,98 e).

Portugalilaisista valkoviineistä makoisa vaihtoehto on Muros Antigos Escolha (12,58 e). Sen lempeät hapot ja kukkaisen hedelmäinen aromi sopivat hienosti sipulikeiton tekoon ja juomakumppaniksi.

Punaviinin ystävälle uutuus Esporão Monte Velho Biológico (11,99 e) on pyöreän hilloinen, joka maistuu mausteisena ja mustaherukkaisena kuumaa keittoa tyynnyttämään.

Italian fanin kannattaa kaataa lasiinsa Zenato Rosso Veneto (12,98 e) punaviiniä, joka hedelmäisenä ja tummamarjaisena on paikallaan talven vahvan sipulisopankin kanssa.

Saksalainen puolikuiva valkoviini Prinz Von Hessen Riesling Feinherb (15,90 e) sitruksisena ja omenanraikkaana antaa mukavaa pirteyttä keiton kylkeen.

Maistuvaa sipulisoppapäivää!

Marita Joutjärvi, ruokatoimittaja, resepti ja kuvat.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *