Saisiko olla sirkkapullia?

Viimeaikoina on paljon keskusteltu hyönteisten hyödyntämisestä ruokana. Tällä hetkellä EU-alueella niitä ei katsota elintarvikkeiksi, mutta ensi vuoden alussa tähän on tulossa muutos.

Sain kutsun Stockmannin järjestämään infoon, jossa asiantuntijat kertoivat hyönteisten hyödyistä ruokana, nykyisistä säännöksistä ja tulevaisuudesta.

Mm. Thaimaassa ja Meksikossa syödään sirkkoja ja muita hyönteisiä paljon: uppopaistettuina, erilaisina tahnoina, sekoitettuina lihan kanssa jne. EU ei pidä mitään hyönteisiä ruokana, elintarvikkeena. Vain Iso-Britannia ja Hollanti kiertävät tätä. Lisäksi Sveitsi, joka ei ole EU-maa, sallii kesän alussa hyönteisruuat.

Meillä Suomessa on mm. kotisirkkoja myynnissä, mutta niitä ei katsota elintarvikkeeksi, vaan huonekoristeeksi (!). Uuselintarvikeasetus tuo muutoksen ensi vuonna. Tosin on turha odottaa muurahaisia tai sirkkoja elintarvikeosastoille heti alkuvuodesta, sillä hakuprosessit kestävät noin 9 kuukautta. Sen vuoksi ensimmäiset elintarvikehyönteiset tulevat myyntiin ehkä syksyllä 2018.

sirkkapulla-aineet

Monet suomalaiset tahot: tutkijat, hyönteisten kasvattajat ja elintarvikealan tuotantoprosessin kehittäjät, varautuvat jo nyt tulevaan muutokseen.

Tutkijat ja ravitsemusterapeutit muistuttavat hyönteisten hyvistä puolista: niissä on paljon proteiineja, rautaa, hyviä rasvoja, kuituja ja B12-vitamiinia.

Ennen Stockmannin tilaisuuteen menoa ajatus hyönteisten syömisestä ei suoraan sanottuna kiehtonut, päinvastoin. Olin ajatellut, etten maista, jos tilaisuudessa on maistiaisia.

Kuunneltuani asiantuntijoita ja kokkia, joka oli tehnyt maisteluannoksia päätin rohkaista mieleni. Onneksi. Kokin tekemät sirkkapullat olivat maukkaita!

Saimme tilaisuudessa kokin tekemien sirkkapullien ohjeen ja keskeiset raaka-aineet: sirkkajauhetta, cayannepippuria, linssejä, savupaprikajauhetta ja chilijauhetta. Jauhettuja sirkkoja on helppo käyttää vaikka jauhelihaan sekoitettuna tai laittaa sämpylätaikinaan tms.

Tein lauantain brunssivieraille näitä sirkkapullia. En ennakkoon kertonut, mitä palleroiset sisältävät. Ne saivat kehuja. Lopulta paljastin salaisuuden, ja vieraat ottivat lisää. Ilmeisesti olin onnistunut.

sirkkapullat

Kaisa

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *