Smokki vai puku?

Juhlia tiedossa. Milloin etiketin mukaan voi sonnustautua smokkiin ja milloin ei?

Moni mies pähkäilee, voisiko tilaisuutta kunnioittaa smokilla vai onko se ylipukeutumista.

Smokkia käytetään klo 18 tai sen jälkeen alkavissa tilaisuuksissa. Tyypillisimmin smokkia voi käyttää esimerkiksi illallisilla, ensi-illoissa, juhlakonserteissa – ja tietysti silloin, kun kutsukortissa lukee iltapuku tai smokki.

Joissakin piireissä on tullut lähes villitykseksi pukeutua häissä smokkiin. Tiukan etiketin mukaan smokki EI sovellu hääasuksi, ei sulhasella eikä vierailla.

Smokkeja on kahdenlaisia: perinteisiä ja ns. fancyjä. Perinteinen on väriltään musta tai yönsininen. Fancy voi olla esimerkisi sellainen, jossa housut ovat mustat ja takki valkoinen. Jos miehellä on vain yksi smokki, suosittelen perinteistä, koska sillä voi mennä virallisiin iltapukutilaisuuksiin (huom. ei siis juhlapukutilaisuuksiin). Fancy-smokki soveltuu esimerkiksi uudenvuodenjuhliin ja muihin epämuodollisiimpiin, iloisiin juhliin, joissa kuitenkin halutaan tasokasta pukeutumista.

Muistakaa, että smokki ei koskaan korvaa frakkia eikä frakki smokkia.

Sitä vastoin tumma puku (siis se musta tai lähes musta) voi korvata sekä smokin että frakin.

Mitäs sitten nainen laittaa päälleen, kun herrahenkilö on smokissa? Vaihtoehtoja on useita: täyspitkä (ei kuitenkaan juhlapuku!), nilkka-, ballerina- tai polvipituinen asu tai hienostunut, juhlava housuasu.  Tilaisuus ratkaisee. Arvokkaissa, virallisissa tilaisuuksissa pitkä on selvästi parempi vaihtoehto kuin polvipituinen mekko tai housuasu. Valitsetpa lyhyen tai pitkän asun, kankaan pitää aina olla juhlava, ei siis mitään puuvillaa.

Kaisa

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *