Naiselo 45+
Naiselo 45+

Sohvaperunasta liikunnan rakastajaksi?

Tällainen otsikko houkutteli minut Suomen Voimisteluliiton tiedotustilaisuuteen marraskuun puolessa välissä.

Menin kuulemaan, miten liitto aikoo lisätä Ikiliikkuja-projektillaan yli kuusikymppisten hyvää oloa. Heitä varten on koulutettu iso joukko ohjaajia ja lisää on tulossa!

Paikalla tilaisuudessa oli sekä energisiä ikiliikkujia että heidän liikuttajiaan.

Monen todistajan suulla meille kerrottiin, että liikunta on yli kuusikymppiselle parasta lääkettä. Senhän me ”liikuntauskossa” olevat tiedämme jo ennestäänkin, mutta tottakai mielellämme kuulemme vakuuttavia todistuksia lääkettä nauttineilta.

Liikuntaan liittyvät odotukset muuttuvat iän myötä. Tiedän sen omista kokemuksistani. Odotan nykyään jumppaohjaajilta paljon enemmän kuin kolmekymmentä vuotta sitten. Silloin minulle riitti iloinen ohjaaja, joka osasi motivoida minut opettelemaan vauhdikkaan aerobicin askelia. Ennen suoritin. Nyt minulla on enemmän aikaa ja haluan muutakin kuin hikisuorituksen. En kaipaa enää kovaa vauhtia, mutta sitäkin huolellisempia ohjeita liikkeisiin. Arvostan tunnilla ohjaajan fiksua ja rauhallista läsnäoloa ja ryhmää, jossa on tuttuja, mukavia ihmisiä.

Voimisteluliiton tilaisuudessa uutta minulle oli ”hyppykunto”. Pari tuntia myöhemmin lähdin tilaisuudesta innostuneena ja valmiina lisäämään viikottaiseen jumppaohjelmaani vielä jotakin, joka nostaisi hyppykuntoani.

Erkki Tervo eli tuttavallisemmin Mr Voimistelu, senioreiden ja erityisliikunnan ohjaaja sekä Jyväskylän yliopiston emerituslehtori, sai minut esimerkeillään ja tarinoillaan uskomaan, että ikääntyvä on pohjimmaltaan yhtä leikkisä kuin lapsi.

Hänen videollaan pikkulapset kipittivät isovanhempiensa kanssa jumppamatoilla, kiipeilivät seinillä ja tekivät jopa kuperkeikkoja.

Turha pelko pois ja Erkin kehittämille erikoismatoille vain hyppimään… Iän myötä hyppimisen taito häviää ja tasapaino heikkenee. Niitä pitäisi nyt harjoitella!

Malliksi meille myös Ikiliike-hankkeen suojelija, Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori ja innokas äijäjumppaaja Mikael Fogelholm heitti pari kuperkeikkaa.

Jos meillä maallikkokokeilijoilla menivät tasapainoilut ensimmäisellä kerralla Erkin ”ihmelaitteilla” erityisen huonosti, Erkki lohdutti, että pienellä harjoituksella toivottomastakin hoipertelijasta tulee mestari. Videot nähtyämme olisimme kaikki halunneet liittyä Erkin keuruulaiseen jumpparyhmään!

Kuuntelin myös 72-vuotiasta Arjaa, joka suorastaan runollisesti osasi kertoa, minkälaiset voittajafiilikset hänellä on jumppatuntien jälkeen. Hän sanoi olevansa jäykkä eikä tasapainossakaan ole kehumista, mutta silti Ikinainen-jumpassa Huittisissa on hauska käydä ja tunnin jälkeen hänellä on aina voittajafiilis.

Tempauduin helsinkiläisen Tarja Liisan, 72, kertomukseen sairastumisestaan ja ihanasta voimisteluryhmistään, joka loi häneen uskoa rankkojen hoitojen aikana. ”Tunsin etten ollut yksin!”

Pidin myös siitä, mitä Tarja Liisa kertoi puolisonsa kommenteista: ”Nykyisin, kun tulen jumpasta, mieheni usein sanoo, nyt sädehtivät silmät, kasvot ja koko nainen!

Tarja Liisa muuten kävi Erkin tasapainovempeleessä ja asteli sen päällä kuin ballerina, jalat eivät tärisseet yhtään kuten ensikertalaisilla Erkin vempeleen kokeilijoilla.

Heikki, 66, taas muisteli, miten seitsemän vuotta sitten hänellä todettiin selkäytimen juurikanavan ahtauma. Lääkäri oli sanonut, että liikunta voisi pelastaa leikkauspöydältä ja halvaantumisen riskiltä. Siitä lähtien hän on kävellyt parituhatta kilometriä vuodessa ja aloittanut liikunnnan vaimonsa kanssa Jämsän naisvoimistelijoiden Ikiliikkujat-ryhmässä. Säännöllisellä liikunnalla Heikin selkä pysyy kunnossa.

Tarja, 66, Vantaan Voimisteluseuran ikääntyvien liikuntaryhmän ohjaaja rohkaisi sohvaperunoita mukaan ja sanoi, ettei koskaan ole liian myöhäistä aloittaa liikuntaa ja lupaa, että liikunnasta voi helposti tulla entiselle sohvaperunalle kuin ”aamukahvi, jota ilman ei voi elää.”

Kysele lisää oman paikkakuntasi Ikiliike-ryhmistä projektikoordinttori Taru Tanskaselta (taru.tanskanen@voimistelu.fi)!

Mikä on Ikiliike?
Se on Voimisteluliiton ikääntyvien liikunnan kehittämishanke. Ikiliikkeessä on mukana jo 37 voimisteluseuraa ympäri Suomea.

Seuroissa tarjotaan ikääntyville räätälöityjä viikkotunteja.

Ikiliike-ohjaajakoulutuksen käyneet huippuohjaajat pitävät huolta siitä, että liikunta on 60+ -ikäisille helppoa, turvallista, edullista ja huoletonta.

Leena Karo

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *