Naiselo 45+
Naiselo 45+

Sosiaalinen media: mörkö vai mahdollisuus? Vol 1

Luuletko, että et ole sosiaalisessa mediassa, jos sinulla ei ole omaa Facebook-tiliä tai olet tekaissut Instagramiin profiilin salanimellä? Olet todennäköisesti väärässä.

Jos tunnet ihmisiä, jotka ovat aktiivisia somettajia, on aika varmaa, että myös sinut on mahdollista bongata heidän kauttaan. Olemalla passiivinen menetät paitsi kaiken hauskan, myös mahdollisuuden kontrolloida omaa some-imagoasi.

En tarkoita sitä, että kaikkien olisi järkevää olla suuna päänä läsnä kaikissa mahdollisissa kanavissa ja käyttää valtaosa hereilläoloajastaan sosiaalisessa mediassa notkumiseen. Suosittelen, että jokainen vähän tutustuu some-kanavien tarjontaan ja ainakin kokeilee olla läsnä niissä, jotka kokee itselleen kiinnostaviksi. Todennäköisesti kivalta tuntuvat ne, joissa omat kaverit tai muut tuttavat viihtyvät.

Yksi hyvä syy somettamiseen on tarkkailu: omien lasten tekemiset, harrastuskuvioiden tai vaikkapa työ- tai opiskeluskenen tapahtumat ja trendit ovat paljolti sosiaalisessa mediassa. Jos sinä et ole, saatat jäädä pimentoon monesta jutusta. Harmittaisiko, jos et saisikaan kutsua vaikkapa kaverisi tupaantuliaisiin tai harrastusporukan saunailtaan?

Olipa some-kanavasettisi mikä vain, on tärkeää muistaa hyvät käytöstavat ja pysyä omana itsenään. Nyrkkisääntönä somessa viestimiseen pitäisin sitä, että postailee, julkaisee, jakaa, kommentoi, linkittää ja kaikin puolin toimii vain niin, että samat asiat voisi kertoa myös kasvotusten. Hakukoneet löytävät sinut somesta ja niiden kautta sekoiluitasi saattavat tsekkailla niin sukulaisesi, exäsi kuin potentiaaliset tulevat työnantajasi.

Somessa voi tehdä paljon muutakin kuin esitellään niitä onnistuneimpia lomakuvia tai filtteröidyimpiä selfieitä. Tässä pintaraapaisu tällä hetkellä pinnalla oleviin kanaviin ja pari vinkkiä niissä seikkailemiseen.

Facebook

Facebook on yhä suosituin some-kanava Suomessa. Vaikka puhutaankin, ettei nuoriso enää faceta, on hyvin todennäköistä, että valtaosa juuri sinun kavereistasi on Facebookissa. Siksi sitä ei kannata vähätellä. Henkilökohtaisen Facebook-profiilin kautta on mahdollista kertoa omia kuulumisiaan tekstipäivitysten, kuvien ja videoiden avulla. Päivityksiin voi lisätä linkkejä ja kertoa oman kantansa vaikkapa ajankohtaisiin uutisiin tai höpöihin hupivideoihin.

Profiilia tehdessä kannattaa miettiä, keitä hyväksyy ja pyytää kavereikseen ja miten henkilökohtaisen tai ammattimaisen kattauksen itsestään haluaa antaa. Profiilista on suositeltavaa käydä säätämässä myös yksityisasetukset sellaiseen muotoon, että ne tuntuvat itsestä sopivilta – on mahdollista rajata esimerkiksi kaikki postaukset sellaisiksi, että ne näkyvät vain omille kavereille, tai piilottaa koko profiili näkyväksi vain henkilöille, joihin on itse ottanut yhteyttä.

Facebookissa kannattaa pitää mielessä se, että paitsi omat tilapäivitykset, myös muiden henkilöiden ja vaikkapa yritysten sivujen postausten kommentoinnit tulevat näkyviin kavereittesi uutisvirtaan ja jäävät julkisiksi. Mitä tahansa ei siis ole välttämättä järkevää suoltaa, vaikka mieli kuohahtaisikin. Tai sitten pitää jälkikäteen pystyä seisomaan sanojensa takana.

Lähes kaikilla medioilla, yrityksillä, järjestöillä, julkkiksilla ja melkeinpä naapurin kissallakin on omat Facebook-sivut. Tykkäämällä sivuista saat niiden julkaisut omaan uutisvirtaasi, joskin Facebook rajoittaa näkyvyyttä jonkin verran. Tykkäämällä, jakamalla ja kommentoimalla sivujen postauksia saat ne näkymään myös omille kavereillesi. Näin voit vaikuttaa ja herättää keskustelua mielestäsi tärkeistä tai kiinnostavista asioista.

Oman profiilin ja julkisten sivujen lisäksi Facebookissa toimii ryhmiä – julkisia ja salattuja – jotka ovat luonteeltaan yleensä intiimimpiä kuin sivut. Ryhmiä ovat esimerkiksi Facebook-kirpputorit ja seurojen tai kaveriporukoiden omat kommunikointiryhmät.

Facebook-profiilin kautta voi osallistua nettikeskusteluihin myös muualla kuin Facebookissa. Jos olet vaikkapa aktiivinen uutisten kommentoija, muista, että Facebook-kirjautuneena kommentointi on erittäin julkista ja kommenttisi yhdistyvät välittömästi sinuun.

Instagram

Kuvien ja lyhyiden videoiden välityksellä viestimiseen tarkoitettu Instagram on Facebookia pykälän vähemmän henkilökohtainen. Instagram-profiili on mahdollista salata ja antaa näkyville vain pyyntöä vastaan, mutta jos jättää salauksen tekemättä, voi kuka tahansa alkaa seurata tiliäsi. Siinä missä Facebook-kaveruus tarkoittaa useimmiten sitä, että kadulla moikataan, voi Instagram-kontaktin ohittaa huoletta heippaa sanomatta.

Instagramissa voi hakea tietyntyyppistä sisältöä #-hauilla. Kannattaakin miettiä, mitä tunnisteita julkaisuihinsa laittaa eli hakeeko niille mahdollisimman paljon näkyvyyttä vai haluaako pitää kuvat ja videot vain omien piirien tiedossa.

Instagramia voi hyödyntää myös ammatillisesti. Yksinkertaisimmillaan niin, että käsityöläinen tai taiteilija lisää tililleen kuvia työnäytteistään, jolloin potentiaaliset asiakkaat voivat löytää ne #-haun avulla.

Instagramia voi päivittää vain älypuhelimella, käyttäjien kuvia ja videoita voi kuitenkin katsella myös netin kautta.

Sosiaalisesta mediasta on moneksi, eikä sitä kannata suotta pelätä. Parhaimmillaan some yhdistää, ilahduttaa, tuo sisältöä elämään, helpottaa arjessa, on ammatillinen – mutta on silti vain yksi elämän ilmentymä. Kokeile ja koukutu. Sopivasti.

Nina Enroth

Äitiysvapaileva projektijohtaja viestintätoimisto Drumista (drum.fi), verkkaribloggaaja (lily.fi/blogit/ninan-verkkareissa)

Kuva Azzurro Models

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *