Sukella kansallismaisemiin

Tekstiilitaiteilija, muotoilija Markku Piri suunnitteli Eurokankaalle yhdeksän kuosin kangasmalliston Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi. Kankaat ovat hyvä läpileikkaus meille suomalaisille tärkeistä ja rakkaista asioista.

piri

Eurokankaan ja Markku Pirin juhlavuosimalliston neuvottelut alkoivat pari vuotta sitten. Noinkin laajan, 9 kuosin, suunnittelu yhdelle tilaajalle ei ole nykyisin ihan tavallista. Lanseeraustilaisuudessa Markku Piri kiitteli yhteistyötä ja suunnitteluajan pituutta, mahdollisuutta inspiroitumiseen.

Markku kertoi, että hän on ammentanut ideoita suomalaisuudesta: vedestä, metsästä, valosta ja sen puutteesta.

Kansallismaisema-kuosi vie meidät kalliolle ja kukkulalle, josta näkyy metsän puita ja vettä.

piri kansallismaisema

Suunnittelijan perheellä oli mökki Ruovedellä. Siellä vietettyjen lapsuuskesien sielunmaisema näkyy monissa Eurokankaan kuoseissa, kuten Kivi-kankaassa. Tuollaiselle kivelle Markku halusi lapsuudessa rakentaa kipsistä ja betonista linnan, joka aikojen saatossa hajosi. Jäljelle jäi vain valkoinen läntti kiveen. Kolme vuotta sitten hän kuvasi tuon kiven – ja nyt se on ikuistettu kankaalle, valkoisen läiskän kanssa.

piri kivi

Urbaania elämää symbolisoi Hiljaa yössä -kuvio, jossa nähdään menneiden vuosikymmenten Tampere paksuun lumikerrokseen kuorrutettuna.

piri hiljaa yössä

Pirin nykyinen kesäkoti on Pohjois-Savossa. Siellä pihan perällä on 200-vuotias hirsinen aitta. Tämän seinästä syntyi idea Hirsiaitta-kuosiin. Salvokset rytmittävät kuosia ja toimivat myös boordina.

piri hirsiaitta

Juhannusseppele-, Marjassa– ja Suomuurain-kuosit vievät ajatukset lämpimiin kesäpäiviin, loputtomaan lapsuuteen ja huolettomuuteen.

Vaikka osa kuoseista ovat aika suuria, ne kuitenkin toimivat hyvin myös vaikkapa tyynyissä.

piri juhannusseppeletyyny

Suurin osa kankaista tulee myyntiin viikolla 6, vain kesäisemmät kukka- ja marja-aiheiset tulevat viikolla 18. Kankaiden metrihinnat ovat 19,90-24,90 euroa. Osasta kuoseja on saatavana pari värivaihtoehtoa.

Varmaan monet näistä kankaista löytävät paikkansa niin mökeiltä kuin kodeistakin. Minä ainakin voisin hankkia mökille Juhannusseppele-kangasta koristetyynyjä varten (näyttäisivät kivalta valkoisella sohvalla). Entä miltähän näyttäisi Hirsiaitta-pöytäliina?

Mikä kuosi miellyttää sinua?

Kaisa

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *