Naiselo 45+
Naiselo 45+

Suosi suomalaista suunnittelua, vol 1

Jos mikään kaupassa oleva vaate ei istu hyvin tai mahdu yllesi, syy ei välttämättä ole sinussa.  Oletko miettinyt, että saatat olla väärässä kaupassa?

Muistatko ajan, jolloin kauppojen hyllyt notkuivat kotimaisista vaatteista? Valmistajilla oli palkkalistoillaan omat mallimestarit ja suunnittelijat. He tunsivat suomalaisen naisen vartalon ja suunnittelivat vaatteet sen mittojen mukaan. Oikeilla materiaalivalinnoilla ja leikkauksilla häivytettiin ja korostettiin tarpeen mukaan.

Sitten katosivat kotimaiset vaateyritykset. Kivijalat ja marketit täyttyivät halpaketjujen myymälöistä. Oli tärkeämpää tehdä ja myös ostaa paljon halvalla kuin vähemmän, sopivampaa ja laadukkaampaa.

Kun ison ketjun vaatteita myydään eri puolilla maailmaa, on selvää, ettei suomalaisen naisen melko iso kroppa mahdu ainakaan pienempiin vaatekokoihin.

Onneksi vaihtoehtoja löytyy. Niistä kilahtaa myös euroja kotimaahan, puhumattakaan työllistämisvaikutuksesta.  Nostettaisiinko porukalla maamme taloutta hitunen parempaan suuntaan ostamalla edes jotenkin suomalaistyöpanosta sisältäviä vaatteita?

Ketjumyymälöistä Seppälä on jo tehostanut suunnittelua ja rukannut vaatteidensa mitoitusta suomalaisempaan suuntaan. Yllättäen mahduinkin samaan kokoon kuin vuosia sitten.

Joka kerran, kun astun Muotikuun ovesta sisään, ilahdun. Rohkeaa, trendikästä ja huoletonta samassa paketissa. Myyjät osaavat hommansa. Heidän ei tarvitse edes kysyä asiakkaan kokonumeroa. He myös ehdottavat aina jotain sellaista, jota en olisi älynnyt itse ajatella. Viimeksi katsastimme Kaisan kanssa tulevan syksyn mallistoa, joka näytti todella kiinnostavalta.

Muotikuun oman malliston suunnittelee Jaana Varkki-Terho. Yrityksen oma, 12 ompelijaa Turussa työllistävä ompelimo valmistaa ne kotimaassa. Jos oman malliston vaatteista ei löydy sopivaa, se tehdään asiakkaan mittojen mukaan. Myymälöitä on 7 eri puolilla maata, osoitteet näet täältä http://muotikuu.fi

Ritva Falla on avannut oman myymälän Helsingin Korkeavuorenkadulle. Valoisassa ja ilmavassa myymälässä on kiva sovitella ja ostaa, mallisto täydentyy jatkuvasti. Jos et pääse myymälään, verkkokauppakin on http://www.ritvafalla.fi

Pariisilaistuneen Anna Ruohosen AR by Anna Ruohonen -mallisto löytyy kokonaisuudessaan Annan omasta kaupasta Helsingin Annankadulta. Pieni putiikki on myös Helsingin Stockmannilla. Verkkokauppa https://www.annaruohonen.com

Marimekkokin parantaa vaatemallistoaan koko ajan. Vaikka mallisto onkin kohdistettu nuorille aikuiselle, mitoitukset toimivat pääosin myös aikuisella naisella.

On totta, että kotimainen suunnittelu tarkkoine mitoituksineen ja kestävine materiaaleineen maksaa enemmän. Mutta vaatteet myös kestävät pidempään, eivätkä näytä heti nukkavieruilta.

Sini, kuvat Kaisa

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *