Suu puhtaaksi

Ethän vain pese hampaitasi kesämökillä vuosikausia lymyilleellä vuosikertaharjalla?

Hammasharja pitäisi vaihtaa uuteen kolmen kuukauden välein. Älä siis edes uneksi laittavasi viime vuotistaharjaa suuhusi. Tässä kohtaa vintage ei ole etu. Osta uusi ja lisäksi hammasväliharjoja ja/tai hammaslankaa sekä kunnollista hammastahnaa. Tein itse tällaisen päivityksen ja kertasin hammaslääkäriltäni saamani puhdistusohjeet.

Hampaiden puhdistuksesta on tullut tekniikkalaji. Mykistyin taannoin hammasharjavalikoimaa katsoessani. Vaihtoehtoja on kymmeniä. Esimerkiksi Jordan Clinic -sarjassa on tummentumia poistava harja, jossa kiillottavat harjakset on toisella puolella ja valkaiseva tyyny toisella puolella harjaa. Ikeniä suojaavan Gum Protector -harjan varsi napsahtaa, jos painat harjaa liikaa ikeniä vastaan.
Onneksi ihan perusharjallakin selviää, jos et innostu uusimmista villityksistä. Tärkeintä on, että harja on riittävän pieni ulottuakseen suussa myös taka- ja kulmahampaiden takapinnoille. Harjan on oltava myös pehmeä, jotta se ei hankaa liikaa ikeniä.

Sähköhammasharja on helppo ja tehokas. Se huolehtii pesuajasta ja voimakkuudesta. Harjoissakin on valinnanvaraa. Oma suosikkini on Oral B SmartSeries, joka tekee puhdasta jälkeä ja ohjaa monipuolisesti pesua. Harjaa voi säätää päivittäiseen puhdistukseen, syväpuhdistukseen, pehmeälle, kiillottavalle tai ikeniä hoitavalle teholle ja voipa sillä puhdistaa myös kielen.
Käsilaukussa ja matkoilla kannan mukanani tavallista harjaa.

Älä unohda hammasvälien puhdistusta , sillä 30 prosenttia rei’istä ilmenee hammasväleissä. On makuasia, käytätkö puhdistukseen hammasväliharjaa, -lankaa vai -tikkuja. Itse pyysin hammaslääkäriäni katsomaan välit ja neuvomaan, millä ja minkäkokoisella välineellä välit puhdistan. Nyt olen aivan koukussa hammasväliharjoihin. Ilman niitä hampaat eivät tunnu puhtailta.

Hammastahnan olisi hyvä sisältää fluoria ja puhdistaa hyvin. Jos suusi kuivuu tai limakalvot herkistelevät, kokeile kosteuttavaa ja hellästi pesevää tahnaa. Sellaisen löydät esimerkiksi Oral B:ltä, Youtuelilta, Sensodyneltä ja luonnonkosmetiikkasarjoista. Huomioi kuitenkin, että jälkimmäisissä ei välttämättä ole fluoria. Oma tahnasuosikkini on limakalvoille hellä Youtuel Pharma B5.
Älä huuhtele suuta kovin paljon pesun jälkeen, jotta fluoria jää suuhun. Jos tahnassa ei ole fluoria, purkuttele suu vielä fluoripitoisella suuvedellä.

Tämä riittää
Puhdista hammasvälit ennen pesua.
Harjaa hampaat aamulla ja illalla, kaksi minuuttia kerralla riittää. Jotkut lääkärit ohjeistavat pesemään hampaat aamulla ennen aamiaista, jotta ruuan tai juoman happokuorma ei pestessä rasita hammaskiillettä.
Käytä janojuomana vettä.

Kertaa pesuasiat ja välineet hammaslääkärisi kanssa hammastarkastuksen jälkeen. Kun hampaat ovat puhtaat ja ehjät, hymykin on herkemmässä.
Hymyily kannattaa, sillä Nivean teettämän tutkimuksen mukaan hymyilevä näyttää pari vuotta nuoremmalta!

Sini

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *