Naiselo 45+
Naiselo 45+

Sydäntalven uunijuuresmuunnelmat

Uunijuurekset ovat niin herkullisia. Ne joustavat myös hyvin muunneltaviksi, joten niitä kannattaa paistaa aina reilu pellillinen.

Voit leikata kasvikset joko kuutioiksi, lohkoiksi, tangoiksi — ihan mielesi mukaan. Muoto ja koko vaikuttaa tietenkin paistoaikaan.

Käytä mausteina lempiyrttejäsi; kuivattua timjamia, rosmariinia, oreganoa, basilikaa, rakuunaa tai niiden yhdistelmiä. Sekoita kuitenkin juuresten joukkoon aina ensin öljyä ja loraus hunajaa tai siirappia, jolloin mausteet nappaavat ärhäkästi kasvisten pintaan. Kuorimisen, paloittelun ja maustamisen voit tehdä jo hyvissä ajoin, mutta lisää suola mukaan vasta juuri ennen uuniin panoa, koska seistessään se alkaa imeä juureksista nesteitä ulos.

juurekset

Kypsät uunijuurekset voit jatkojalostaa seuraavalle aterialle lisämarinadilla. Sekoita mausteseos ja nostele se osaan lämpimiä juureksia, jolloin ne imaisevat mausteet helpommin. Nyt käsissäsi on taas aivan erilaista syötävää, vaikka aasialaiseen tai meksikolaiseen tyyliin. Lisävahvuutta aterialle saat nostamalla kylkeen, kenties myös edelliseltä aterialta jäänyttä, pilkottua broileria, paloiteltua paistia tai pienennettyä kalaa.

juurekset pilkottuina

VÄLIMERELLISET UUNIJUUREKSET
noin 10 annosta, gluteeniton ja maidoton

2 sipulia
3—6 valkosipulinkynttä
noin 400 g lanttua
noin 200 g juuriselleriä
noin 300 g palsternakkaa
3—5 porkkanaa
2—3 rkl rypsiöljyä
1—2 rkl juoksevaa hunajaa
2 tl timjamia
2 tl rosmariinia
1 tl mustapippuria
1 ½—2 tl suolaa

Kuori sipulit. Leikkaa sipulit ohuiksi lohkoiksi ja valkosipulit viipaleiksi.
Kuori juurekset. Leikkaa lanttu ja selleri kuin ranskanperunoiksi sekä palsternakat ja porkkanat pitkittäin tangoiksi.
Kumoa juurekset kulhoon ja sekoita joukkoon öljy, hunaja ja mausteet. Lisää suola aina viimeisenä.
Levitä juurekset leivinpaperin päälle pellille tasaiseksi kerrokseksi.
Paista juureksia 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
Tarjoa uunijuurekset paistetun kalan, broilerinkoipien, lihamurekkeen tai uunipaistin seurana.

Jatkojalosta kypsiä juureksia marinadilla vaikka seuraavan päivän lounasevääksi tai toisen aterian pohjaksi.

uunijuurekset 2

AASIALAISET JUUREKSET
reilut 1 l kypsiä uunijuureksia

Marinadi
1 limetin raastettu kuori ja mehu
2 rkl makeaa chilikastiketta
1 ½ rkl soijakastiketta
1 rkl seesamiöljyä
2 tl raastettua inkivääriä

LISÄKSI

½—1 dl korianteria silputtuna
1 punainen chili silputtuna
Sekoita marinadiainekset keskenään. Nostele kastike kypsien uunijuuresten joukkoon. Nostele mukaan vielä korianteri- ja chilisilppu.
Nauti sellaisenaan tai syö lisänä esim. naudan lehtipihvi, broilerin- tai kalkkunan minuuttipihvi suikaleiksi leikattuna.

TAI
 
MEKSIKOLAISET JUUREKSET

reilut 1 l kypsiä uunijuureksia

Marinadi
2 tl sitruunan raastettua kuorta
½ sitruunan mehu
3 rkl oliiviöljyä
1 dl lehtipersiljasilppua
½ punaista paprikaa
1 tlk (200 g) tonnikalaa
Raasta pestyn luomusitruunan kuori ja purista mehu. Sekoita mehuun öljy, persiljasilppu, pieniksi kuutioiksi leikattu paprika ja valutettu tonnikala.
Nostele seos uunijuuresten joukkoon, pakkaa eväsrasiaan ja anna maustua yön ajan.

Marita Joutjärvi, ruokatoimittaja

 

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.