Naiselo 45+
Naiselo 45+

Tahtoo oman huoltokirjan!

Autonvaihtoa pohtiessa selailin auton huoltokirjaa. Peltilehmän asiat näyttävät olevan kunnossa ja tarkkaan kansien väliin kirjattu. Toisin on minulla. Miksei minulla ole omaa huoltokirjaa?

Aikuisen naisen huoltokirja olisi kiva. Siihen olisi merkitty suositeltavat isommat terveystarkastukset labratuloksineen, reseptilääkkeet (syödyt ja parhaillaan menossa olevat), vuosittaiset tsekkaukset ja muutokset. Näkö, silmien kunto, tehdyt leikkaukset ja silmälasien vahvuudet sekä hampaiden rempat ja kunto. Myös rokotustiedot kuuluisivat tähän kirjaan. Ja mikä tärkeää, fyysinen ja henkinen kunto muutoksineen.
Vaikka ihminen ei olekaan kone, moni asia ja suositeltavat tarkastusvälit pystytään ennakoimaan. Nyt nämä tsekkaukset unohtuvat monilta ja tulokset ovat lipuilla ja lapuilla missä sattuu. Minulla ne ovat paksussa mapissa, ja aina joku paperi tai labratulos näyttää puuttuvan.

Tuli mieleen helsinkiläisen Bulevardin Klinikan asiakastilaisuus, jossa naistentautien ja synnytysten erikoislääkri Arja Sakki-Köhler kertoi, että vaihdevuosien lähestyessä olisi hyvä tarkistuttaa normitarkastusten lisäksi myös hormonitasapaino, luuntiheys ja D-vitamiinitaso. Kaikki ne ennakoivat tulevien vuosien hyvinvointia. Eipä ole tämäkään tullut mieleen luuntiheyttä lukuunottamatta.

Digiterveys eli erilaiset kehon toimintoja mittaavat sovellukset ovat tätä päivää, mutta saako kaikki tulokset samaan tietokantaan? Ehkä sellainen on jo olemassa. Tietääkö kukaan?
Käsintäytettävä ruutuvihko on jo niin eilistä päivää, etten sitä halua edes ajatella. Mieluummin joku Apsi tai muu helppo tietokonesovellus. Mitä mieltä olette, olisiko sille teillä käyttöä?

Sini

Kommentit (2)

 1. Tuula Brusila

  artikkeli tuli niin oikeaan ajankohtaan, jään innolla odottamaan kuka keksii digitaalisen huoltokirjan.
  Minulle kävi niin, että satuin rikkomaan silmälasini, ja piti tilata silmälääkäri, ja hups, aikaa oli vierähtänyt melkein neljä vuotta edellisestä käyntikerrasta.
  Aurinkoista vapunaikaa!
  Tuula

  • Sini Kesänen

   Hei Tuula
   Aika kiitää huomaamatta, huoltokirjaan pitäisi saada muistutustoiminto. Kerään näitä juttuja talteen ja katsotaan, josko saisimme jotain aikaan. Laittakaapa muutkin kommentteja.
   Hyvää vappua sinullekin
   Sini

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *