Tallinna on syksylläkin matkan väärti

Tallinna uudistuu ja kasvaa koko ajan hurjalla vauhdilla. Niinpä minilomaa tai pientä paussia arjesta etsivä suuntaa herkästi sinne. Ei kannata antaa vuodenajan hämätä, sillä myös syksy on etelämpänäkin kaunis. Sen huomasin jälleen kerran pressimatkalla, johon osallistuin.

Mitä tehdä Tallinnassa? Ei välttämättä mitään. Jo pelkkä hortoilu on kivaa, jos sää sattuu suosimaan. Ruokailuun kannattaa varata aikaa, niin paljon ihania ruokapaikkoja on kaupungissa tarjolla. Hienoista kilpavarustelua ruuan raaka-aineiden ja valmistuksen suhteen on havaittavissa ja se on hyvä asiakkaan kannalta.

Suuntasin lounaalle Vanhaan kaupunkiin, ravintola Leibiin. Olen monta kertaa kävellyt paikan ohi tajuamatta mikä herkkupaikka portin sisällä onkaan.

Ravintola Leib, suomeksi leipä, on keskittynyt lähialueen sesonkiruokaan. Raaka-aineet tulevat sopimustuottajilta, kalastajilta ja maanviljelijöiltä, joiden kanssa on trimmattu tuotetarjonta kohdilleen, kertoi meille ravintolan sommelier Kristjan Peäske, joka yhdessä pääkokki Janno Lepikin kanssa omistaa ravintolan ja vastaa sen toiminnasta.

Kesällä vihreä puutarhapiha täyttyy pöydistä. Mutta mitä ihmettä varten pihaa koristaa muun muassa Sean Conneryn patsas? No siksi, että ravintolassa kokoontuu säännöllisesti paikallinen skottiklubi ja yksi huoneistakin on sisustettu skottilaiseen tyyliin. 

Leibissä söin lounaan, mutta paikka on varmaankin viihtyisä myös illalla. Lounaan kanssa tarjoiltiin alkuun kivasti siideriä. Siiderit ovat kuulema nyt nosteessa Tallinnassa. Kannattaa maistella. Samoin artesaanioluita, joita niitäkin löytyi ravintolan listoilta useita. Ravintolan viinilista on valittu jo kaksi kertaa vuoden parhaaksi.

Ravintola on ylpeä leivästään, eikä suotta. Leivän on jo kahdeksan vuoden ajan leiponut rakkaudella ja sydämellä sama mies.
Alkuruuaksi maistui punajuuri tartar.
Matalassa lämmössä valmistettu kala oli juuri oikean kypsyistä.
Suosituin jälkiruoka on creme brûlee, eikä ihme. Vahva suositus!

Kristjan kertoi, että ruuan on oltava helposti ymmärrettävää, ei turhia kikkailuja. Olen täysin samaa mieltä. Alkupalat maksavat 10-15 euroa, pääruuat 15,50-23,50 euroa. Paikka kannattaa varata etukäteen etenkin viikonloppuisin. Osoite on Uus 31, vanhassa kaupungissa.

Omistajilla on Tallinnassa myös Pagari 1:ssä Pazzo Wine Bar -viinibaari, jossa on tarjolla paljon alkuviinejä. Kokeile vaikka kolmen viinin maisteluannoksia ja tuoreita ostereita. Viinibaari on avoinna keskiviikosta lauantaihin.

Uusin ravintola, bistro Lore, löytyy nyt niin muodikkkaalta Noblessnerin alueelta.

Bistrossa on kotoinen tunnelma, takka ja pizzauuni.

Olen aina ihaillut virolaisten tyyliä sisustaa ravintoloita. Tyylikkäitä, yksinkertaisia ja viihtyisiä.

Hulppean korkea entinen sukellusvenehalli on jätetty ihanan rouheaksi. Se sopii hyvin bistron tyyliin.

Kivannäköinen paikka, jossa ehdin juoda yhden oluen.

Artesaanioluet ovat todella suosittuja ja hyviä.

Loren viereen avautuu marraskuun alussa japanilainen ravintola ja leipomo.

Rakennuksen yläkerrassa on uusi Kai-taidekeskus, jossa on juuri vaihtumassa näyttely.

Radisson Blu Sky –hotellin ylimmässä kerroksessa on Lounge 24 -ravintola, jossa voi piipahtaa drinkillä tai syömässä.

Valitse drinkki tai ruokaa tai molempia.

Iltahämärissäkin näköala oli upea, mutta parhaimmillaan paikka lienee lounasaikaan. Tein kierroksen myös hotellihuoneissa, jotka olivat oikein kauniita ja harmonisia sisustukseltaan. Ehkä joskus tänne yöksi.

Ravintolan terassilla on noin 140 neliötä tilaa.

Herkkusuiden tiedoksi, että Tallinnan ravintolaviikkoa vietetään 1.11.-7.11. Tällöin ravintolat esittelevät uusia makutrendejä ja tekevät pieniä maisteluannoksia.

Tallinnan upea ja tunnelmallinen joulutori avautuuu Vanhassa kaupungissa tänä vuonna jo 15.11.

Sini

Pressimatka, jonka järjestivät StoryTold ja Your Brand Up Studio

kulttuuri
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *