Tallinna on syksylläkin matkan väärti
Tallinna uudistuu ja kasvaa koko ajan hurjalla vauhdilla. Niinpä minilomaa tai pientä paussia arjesta etsivä suuntaa herkästi sinne. Ei kannata antaa vuodenajan hämätä, sillä myös syksy on etelämpänäkin kaunis. Sen huomasin jälleen kerran pressimatkalla, johon osallistuin.
Mitä tehdä Tallinnassa? Ei välttämättä mitään. Jo pelkkä hortoilu on kivaa, jos sää sattuu suosimaan. Ruokailuun kannattaa varata aikaa, niin paljon ihania ruokapaikkoja on kaupungissa tarjolla. Hienoista kilpavarustelua ruuan raaka-aineiden ja valmistuksen suhteen on havaittavissa ja se on hyvä asiakkaan kannalta.
Suuntasin lounaalle Vanhaan kaupunkiin, ravintola Leibiin. Olen monta kertaa kävellyt paikan ohi tajuamatta mikä herkkupaikka portin sisällä onkaan.
Ravintola Leib, suomeksi leipä, on keskittynyt lähialueen sesonkiruokaan. Raaka-aineet tulevat sopimustuottajilta, kalastajilta ja maanviljelijöiltä, joiden kanssa on trimmattu tuotetarjonta kohdilleen, kertoi meille ravintolan sommelier Kristjan Peäske, joka yhdessä pääkokki Janno Lepikin kanssa omistaa ravintolan ja vastaa sen toiminnasta.
Leibissä söin lounaan, mutta paikka on varmaankin viihtyisä myös illalla. Lounaan kanssa tarjoiltiin alkuun kivasti siideriä. Siiderit ovat kuulema nyt nosteessa Tallinnassa. Kannattaa maistella. Samoin artesaanioluita, joita niitäkin löytyi ravintolan listoilta useita. Ravintolan viinilista on valittu jo kaksi kertaa vuoden parhaaksi.
Kristjan kertoi, että ruuan on oltava helposti ymmärrettävää, ei turhia kikkailuja. Olen täysin samaa mieltä. Alkupalat maksavat 10-15 euroa, pääruuat 15,50-23,50 euroa. Paikka kannattaa varata etukäteen etenkin viikonloppuisin. Osoite on Uus 31, vanhassa kaupungissa.
Omistajilla on Tallinnassa myös Pagari 1:ssä Pazzo Wine Bar -viinibaari, jossa on tarjolla paljon alkuviinejä. Kokeile vaikka kolmen viinin maisteluannoksia ja tuoreita ostereita. Viinibaari on avoinna keskiviikosta lauantaihin.
Uusin ravintola, bistro Lore, löytyy nyt niin muodikkkaalta Noblessnerin alueelta.
Olen aina ihaillut virolaisten tyyliä sisustaa ravintoloita. Tyylikkäitä, yksinkertaisia ja viihtyisiä.
Kivannäköinen paikka, jossa ehdin juoda yhden oluen.
Loren viereen avautuu marraskuun alussa japanilainen ravintola ja leipomo.
Rakennuksen yläkerrassa on uusi Kai-taidekeskus, jossa on juuri vaihtumassa näyttely.
Radisson Blu Sky –hotellin ylimmässä kerroksessa on Lounge 24 -ravintola, jossa voi piipahtaa drinkillä tai syömässä.
Iltahämärissäkin näköala oli upea, mutta parhaimmillaan paikka lienee lounasaikaan. Tein kierroksen myös hotellihuoneissa, jotka olivat oikein kauniita ja harmonisia sisustukseltaan. Ehkä joskus tänne yöksi.
Herkkusuiden tiedoksi, että Tallinnan ravintolaviikkoa vietetään 1.11.-7.11. Tällöin ravintolat esittelevät uusia makutrendejä ja tekevät pieniä maisteluannoksia.
Tallinnan upea ja tunnelmallinen joulutori avautuuu Vanhassa kaupungissa tänä vuonna jo 15.11.
Sini
Pressimatka, jonka järjestivät StoryTold ja Your Brand Up Studio