Tamminiemi vie kävijän Kekkosen aikaan

Jos et ole käynyt Tamminiemessä, presidenttien entisessä edustusasunnossa, piipahda katsomassa, miten Kekkosen aikaan valtion päämies asusti. Aika vaatimattomasti. Mahtipontisuus puuttui. Eihän suomalaiset nyt sellaiseen loistoon syyllisty.

Tästä Tamminiemen sisäänkäynnistä ovat monien valtioiden päämiehet ja muut arvovaltaiset vieraat.

 

Kävin ensimmäisen kerran Tamminiemessä, kun se oli avattu yleisölle. Juhannuksena minulla oli vieraana serkku, joka ei ollut käynyt tuolla. Siitä saimme hyvän ohjelman juhannuspäiväksi. Silloin oppaana toimi Matti Vanhanen, joka oli rivikansanedustaja.

Tamminiemessä kannattaa käydä toisenkin kerran, varsinkin, jos ensimmäisestä käynnistä on vuosia, kuten minulla. Kaikkia yksityiskohtia en muistanut.

Tamminiemen pienuus ja vaatimattomuus on silmiinpistävää, kun kyse oli kuitenkin valtion päämiehen edustusasunnosta. Alakerran tiloja käytettiin edustukseen. Alakerrassa oli myös Urho Kekkosen työhuone, jonka ovi on äänieristetty. Siten eteisessä odottavat neuvottelijat eivät kuulleet, mistä sisällä puhuttiin.

Tamminiemessä on paljon aikalaisten taidetta ja huonekaluja: Timo Sarpaneva, Tapio Wirkkala, Eero Aarnio ja Reidar Särestöniemi.

 

Urho Kekkosen työhuoneen pöytä.

 

Alakerran rento neuvottelunurkkaus, jossa suomalaiset huonekalut ja taidetta.

 

Alakerran salin kullansävyinen kalusteryhmä

 

Urho Kekkonen oli täsmällinen. Tarkasti klo 12 hän istahti tämän pöydän ääreen lounaalle. Lounasruokasuosikkeja olivat kuoriperunat ja läskisoosi.

 

Tämä “salainen” baari löytyy liukuovien takaa. Tarinan mukaan Kekkosen lapsenlapset eivät aikoinaan tienneet baarin olemassaolosta.

 

Toisessa kerroksessa sijaitsivat Kekkosten yksityistilat. Nekään eivät turhalla glamourilla häikäise. Aulasta löytyy oleskelutila, jonka sohvalla Kekkonen nautti aamiaiseksi pullan ja luki sanomalehdet. Aulassa on myös Urkin televisio ja Karuselli-tuoli. Siinä sitä oli hyvä katsella niitä kahta kanavaa, jotka siihen aikaan näkyivät.

Aarnion Pallotuoli ei ollut Kekkosen mieleen, koska “sen sisälle vanha ihminen ei kuullut mitään eikä siitä päässyt yös”, kuten tarina kertoo Urkin todenneen. Taustalla sohva, jossa hän nautti aamiaisensa, sen pullan ja luki lehdet.

 

Karusellli-tuolissa istuen Kekkonen katsoi telkkaria. Huomatkaa telkkarin alapuolella oleva valkoinen laite. Se on sen aikakauden kaukosäädin.

 

Urho ja Sylvi Kekkosella oli omat makuuhuoneensa. Molemmat ovat pienet, ja sängyt kapeat. Ei siinäkään ole pröystäilty.

Urho Kekkosen makuuhuone ja sänky. Kirjoituspöydällä on kalenteri, joka on auki kuolinpäivän, 31.8.1986, kohdalta.

 

Sylvi Kekkosen makuuhuone. Huomaa kullanvärinen tv-tuoli.

 

Tamminiemen sauna on kuuluisa. Siellä on hierottu monia sopimuksia. Saunan yhteydessä on myös uima-allas ja oleskelutila, jossa on lepotuolit. Tätä saunaa saa nykyisin vuokrata. Tosin vuokra on sen verran korkea, 3800 euroa, että se rajoittaa käyttöä – ja se onkin tarkoitus rajoittaa.

Tamminiemen sauna
Saunan lepotuolien käsinojassa on syvennys. Se ei ole juomalasille, vaan on tuhkakuppi. Kertonee aikakaudesta.

 

Tamminiemi sijaitsee Helsingin Meilahdessa, aivan Seurasaaren sillan kupeessa. Sinne pääsee bussilla nro 24, ja autoille on parkkipaikkoja kadun varrella. Museo on auki keskiviikosta sunnuntaihin klo 11-17. Sisäänpääsy 9 e, tänne käy myös Museokortti. Katso lisää Tamminiemen omilta sivuilta.

Kaisa

PS. Koska Tamminiemessä on paljon mm. Timo Sarpanevan suunnittelemia tuotteita, käy myös Designmuseon Timo Sarpaneva -näyttelyssä, josta kirjoitin maaliskuussa.

kulttuuri
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *