Tampereella nyt ainutlaatuinen näyttely – Ostia, upea portti Roomaan

Ostia oli antiikin Rooman satamakaupunki Tiber-joen suulla, noin 25 kilometrin päässä pääkaupungista. Se eli loistokauttaan 100—200-luvuilla. Nyt meillä on mahdollisuus tutustua Ostia-näyttelyyn Tampereen Vapriikki-museossa.

Näyttely kuvaa Ostian kukoistuskauden elämänmenoa, sen noin 50 000 asukkaan punatiilistä kaupunkia. Ostia oli merkittävä kulttuurien sulatusuuni ympäri Välimerta, eikä ihonvärillä tai etnisyydellä ollut niin väliä. Tarjolla oli kymmeniä eri uskontoja, ja elämä oli rauhaisaa yhdessäeloa.

Ostia on yksi Rooman valtakunnan parhaiten säilyneitä kaupunkeja. Sieltä on kaivettu esiin niin asuntaloja, kylpylöitä, baareja, pesuloita, temppeleitä jne. Jopa 100 hehtaarin rauniokaupungista on saatu esille 35 hehtaaria.

Ostia-näyttely on pitkäaikaisen kansainvälisen yhteistyön tulos.

Terrakottainen katonreunan Kybele-koristeinen antefiksi (0—50 eaa), jonka aiheena fryygialinen äitijumalatar Kybele. Hänen palvontansa oli ensimmäisiä Roomaan saapuneita kultteja.

Keski-Italiassa valmistettu keraaminen viiniamfora (100—0 eaa.) toimi viinin kuljetuksessa ulkomaille. Näiden muoto on tyypillinen laivakuljetusmalli. Hyvä ja toimiva astiamalli takasi italialaisen viinin suosion ympäri Rooman valtakuntaa.

Mosaiikkitaidetta, jossa on paljon käytetyt kala-asetelmat. Niitä käytettiin myös kotien ruokasaleissa seinämaaluksissa. Kalat olivat arvostettua ruokaa, ja kulinaristisesti kaikki kuvatut kalalajit, kuten tässä meribassi, mureena ja mullo, olivat syötäviä. Tämä mosaiikkilattian keskuskuva on tehty kivikuutioista, laastista ja terrakotasta (100 jaa.).

Ostian tunnetuin hyvä Mithra-jumala (100-luku jaa.) on polvillaan pahan härän selässä ja on iskemässä sitä sydämeen. Tämä on kopio, alkuperäinen on marmoria.

Osattiin sitä vessoja tehdä ennenkin! Taustalla käyttöohjeet.

Ostiasta tunnetaan ainakin 30—40 baaria. Niillä, kuten tavernoilla oli tärkeä merkitys, koska monissa asunnoissa ei ollut keittiöitä. Viini ja ruoan lisäksi baareissa oli tarjolla niin pelejä, tanssia kuin musiikkiakin. Kuvassa viiniruukkuja, lusikka, ”haarukka”, veitsi ja lautasia.

Kylpylän tunnelmallista sisustusta.

Marmorinen Satyyrin pää (100—150 jaa.) esittää viinijumala Bacchuksen/Dionysoksen nuorta seuralaista satyyriä eli villiä ja ilkikurista luonnon henkeä.

Tässä vain pieni osa maistiaisina siitä kaikesta mielenkiintoisesta esillä olevasta Ostian elämänmenosta. Suosittelen tutustumaan näyttelyyn ihan itse.

Näyttely on auki 10.5.2020 saakka.

Terveisin Tampereen Vapriikista,

Marita

Teksti ja kuvat: Marita Joutjärvi

kulttuuri
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *