TeaHouse of Wehmais — Juvan helmi

Maaseutu yllättää. Kun kurvailet Viitostiellä Savossa Juvan kulmilla, ei heti ensimmäiseksi pälkähdä päähän löytää englantilaishenkistä teehuonetta kaikkine herkkuineen.

Mutta totta se on. Kauniissa Wehmaan kartanon pihapiirissä seisoo Suomen ainoa englantilaiseen teeperinteeseen erikoistunut teehuone.

Vanhaan talliin tehdyt teehuoneet on sisustettu viehkosti brittihenkeen ruusutapetteineen ja pehmeine kalusteineen. Löytyy tyyliä ja tunnelmaa.

Laajan teetarjonnan lisäksi voit herkutella mielestäni maailman parhailla sconeseilla, ja ammattimaistelijana tarkoitan myös sitä. Tarjolla on sekä suolaista että makeaa herkkua, kaikki paikan päällä valmistettuina lähi- ja luomuaineksista. Jos kuuma juoma ei kutsu, kokeile ihania teecocktaileja. Mukaan kannattaa valita tuliaisiksi liki sadan irtoteen valikoimasta ne houkuttavimmat, varaa aikaa. Myös nettikauppa toimii.

Samassa rakennuksessa on myös kukkaron nyörejä koetteleva herkku- ja sisustuskauppa Deli & Deco. Hyllyillä houkuttelevat kauniit astiat, sisustuskamat sun muut herkut — pidä varasi, tulet hämmästymään.

Kaiken tämän takana on hurmaava Anna Grotenfelt-Paunonen. Hänen uusin tittelinsä on juuri toukokuun lopussa saatu: teesommelier! Moni kysyy: Ai mikä?

”Koulutus on kansainvälinen. International Tea Masters Association’in (ITMA) tea sommelier -koulutuksessa tein opintoja itseopiskellen ja lähiopintojaksoina. Silloin päntätään teen historiaa, kasvatusta, tuotantoprosesseja, maaperän vaikutusta teehen, ja kaikkea mitä nyt teehen vain voi kuvitella liittyvän. Itse aloitin kouluttautumisen vuonna 2015”, selvittää tuore teesommelier Anna.

Teahouse of Wehmaisin Anna Grotenfelt-Paunonen on Suomen ensimmäinen teesommelier.

 

Opiskelu ei ollut pelkkää teoriaa, vaan siihen liittyi myös paljon maistelua ja sokkotunnistamisia. Tietoa ja taitoa karttui, ja teeinnostus sen kuin kasvoi. Teehuoneelle on nyt tulossa tarjottaville omat sommelierin teesuosituslistat.

”Olen ehdoton kevyesti hapatetun oolong-teen ihailija ja siksi myös Taiwanin ystävä. Siinä viehättää hedelmien aromivivahteet; nektariinin, persikan ja kiivin rapsakka makuharmonia. Juon pelkästään teetä, mitä nyt joskus Irish Coffeen. Äidin ja isän teetottumukset takasivat sen, etten ole pienenäkään juuri pussiteetä juonut”, Anna sanoo nauraen.

Teahouse of Wehmaisin jäätee

 

Tallin vintillä koettua

Ja yllätykset jatkuvat. Tallin ylisillä on monitoimitila, joka muuntuu tarvittaessa juhla-asuun, kulttuuritapahtumien areenaksi tai teeseremoniapaikaksi jopa 70 hengelle. Anna pitää vintillä myös tee-tastingejä, maksimissaan 40 hengelle.

Ja nyt ruokafriikki pääsee taivaaseen. Anna valmistaa taiten seitsemän erilaista teetä. Hän kaataa ne eteeni viinilaseihin. Mikä värien kirjo! Erilaiset aromit leijailevat ilmassa. Eikä siinä vielä kaikki. Oheen tarjotaan ruokamakupareja. Tässä vinkiksi muutamia mielestäni ihanimpia. Tavallista Earl Grey -teetä voi siemailla rucola-parmesaanisalaatin kanssa. Vihreä tee, japanilainen Sencha, on nappivalinta graavilohen ja parsan kanssa. Jasmiinitee loistaa, kun se saa vierelleen makeahkoa vuohenjuustoa. Assam-tee toimii panna cottan kera ja rooibos chai kokee täyttymyksensä juustokakun seurassa.

Teet hautumaan

 

Teahouse of Wehmaisin teemaistelu. Teet maisteltiin viinilaseista, jotta leelaatujen värierot pääsivät oikeuksiinsa.

 

Mutta huomio, että esimerkiksi oolong haudutetaan 75—90-asteisessa vedessä 3—4 minuuttia ja musta tee 95-asteisessa vedessä 3—4 minuuttia. Eikä parane hörppiä kuumana, haalea tee sopii ruokien kanssa parhaiten.

Kaiken tuon nähneenä, maistaneena, nauttineena ja kokeneena ei voi muuta kuin usuttaa teitä kaikkia kohti Juvaa kokemaan tuon ainutlaatuisen elämyksen. Suosittelen.

Marita Joutjärvi, joka positiivisesti yllättyi Juvalla

kuvat Tommi Anttonen

TeaHouse of Wehmais, Pieksämäentie 234, Juva.

Katso tarkemmat tiedot: www.teahouse.fi

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *