Teatterivinkit pikkujouluhengessä

Pikkujoulut tulossa, muttet tiedä, mitä menisitte katsomaan. Tai muuten haluat piristää pitkää syksyä kulttuuririennolla. Tässä muutama teatterivinkki – nämä näytelmät viihdyttivät tai koskettivat minua.

Mies, joka rakasti järjestystä

Taneli Mäkelä esittää eräänlaista mielensäpahoittaja Olavia, jolla on tarkka päiväjärjestys ja joka toimii taloyhtiön ”poliisina”. Hänen järjestyksensä alkaa sekoittua, kun naapuriin muuttaa nuoripari. Nuori mies ei osaa peruuttaa autoaan, ja ulkomaalainen vaimo tunkee mielensäpahoittajan elämään.

Monologi on vaikea laji. Pitääkö se otteessaan, kantaako näyttelijä näytelmää? Nyt ei tarvitse jännittää: Taneli Mäkelä on loistava roolissaan tai oikeastaan pitäisi sanoa rooleissaan, sillä hän näyttelee myös ulkomaalaista naista, nuorta miestä, velttoa nuorta jne. Upeaa!

Olin innoissani tästä näytelmästä, sillä siinä sai nauraa Olavin asenteille ja luutuneille tavoille, mutta silti siinä oli myös koskettavat kohtansa.

Näytelmä menee Helsingin kaupunginteatterin Arena-näyttämöllä ja kesto on noin 1,5 tuntia ilman väliaikaa.

Helsingin Kaupunginteatteri – Mies joka rakasti järjestystä – Kuvassa Taneli Mäkelä – Kuva © Tuomo Manninen

Kolmen kimppa

Mitä tehdä, jos tyttökaveri ja samalla asuinkumppani alkaa kyllästyttää? Tästä lähtökohdasta alkaa Kolmen kimppa. Päähenkilö Pauli (Jarkko Niemi) päättää ratkaista ongelman pyytämällä parasta ystäväänsä Martinia (Olli Rahkonen) asumaan heille. Pauli epäilee, että tyttöystävä Sofia (Elina Hietala) vetää herneet nenään ja lähtee lopettaen suhteen. No, eihän se tietenkään ihan niin suju kuin kuvitellaan.

Herkkullisen hulvattomat tilanteet vaihtuvat tiuhaan tahtiin. Valheiden verkko on jo sitä laatua, ettei siitä tahdo selvitä.

Näytelmä on viihdyttävä, roolisuoritukset laatuluokkaa. Tämä soveltuu erittäin hyvin, jos haluat viihtyä ilman synkistelyä – loistava siis vaikka pikkujouluun.

Näytelmää esitetään Helsingin kaupunginteatterin Studio Pasilassa. Näytelmän kesto on noin 2 tuntia.

Helsingin Kaupunginteatteri – Kolmen kimppa – Kuvassa Olli Rahkonen ja Jarkko Niemi – Kuva © Tuomo Manninen

Täydellinen lauantai

Markus (Pekka Strang) on vuosia himoinnut harvinaista jazzlevyä ja eräänä lauantaina hän löytää sen kirpputorilta. Voi sitä onnea ja autuutta. Pekka näkee jo itsensä viettämässä rauhallista lauantaita ja nauttivansa tästä jazzlevystä. Valitettavasti mikään ei suju, kuten hän on toivonut. Vaimo (Vuokko Hovatta) haluaa keskustella vakavasti parisuhteesta. Poika kipuilee ja oireilee nuoren aikuisen elämässään. Rakastajatar on päättänyt avautua Pekan vaimolle. Vaimo on tilannut kylppäriin pientä pintaremppaa, jonka tulee tekemään todellinen tumpelo.

Hulvatonta menoa riittää pari tuntia. Täydellinen lauantai on mitä mainioin näytelmä, kun kaipaat farssia.

Helsingin Kaupunginteatteri – Täydellinen lauantai – Kuvassa Arttu Kapulainen ja Pekka Strag – Kuva © Tapio Vanhatalo

Vihainen leski

Minna Lindgrenin kirjaan pohjautuva näytelmässä paneudutaan siihen, miten lapset suhtautuvat 74-vuotiaaseen, leskeksi jääneeseen äitiinsä Ullikseen (Riitta Havukainen) ja mitä äiti saa tehdä. Ullis ei ole ollut onnellinen avioliitossaan ja hän on toiminut miehensä omaishoitajana yli 10 vuotta.

Näytelmään oli ympätty menneiden vuosikymmenten finhitsejä, niin iskelmiä, joita aikoinaan kuuli jatkuvasti radiosta. Niiden myötä tuettiin näytelmän tunnelmaa.

Näytelmän aihe on ajankohtainen. Minua jotenkin häiritsi, että näytelmä oli tehty liian farssimaiseksi. Tästä aiheesta olisi saanut laadukkaammankin version, vaikka aihetta olisi käsitelty kepeästi. Tietysti teksti oli minnalindgrenimäistä, joten siltä osin näytelmä noudatti kirjaa.

Vihainen leski menee Helsingin kaupunginteatterin suurella näyttämöllä ja sen kesto on 2,5 tuntia.

Helsingin Kaupunginteatteri – Vihainen leski – Kuvassa Riitta Havukainen ja Kari Mattila – Kuvaaja @ Harri Hinkka

Everstinna

Rosa Liksomin Everstinna-näytelmä ei varsinaisesti ole hauskuttava esitys, koska aihe on rankka.

Everstinna on Heidi Heralan juhlaa. Hänen tulkintansa on vailla vertaa. Huikea! Heidi Herala on ainut henkilö näyttämöllä, parin miehen äänet kuullaan vain nauhalta. Rooli vaatii vahvaa läsnäoloa ja fyysisyyttä.

Näytelmä kertoo kirjailijasta, joka muistelee elämäänsä lapsuudesta alkaen, miten hän 4-vuotiaana lapsena tutustui Everstiin, miten heistä myöhemmin tuli rakastavaisia ja aviopari ja Everstin sadistisuutta. Näytelmä sijoittuu ennen ja jälkeen toisen maailmansodan.

Rankan ja osittain jopa rivon tekstin pelastaa Heidi Heralan tulkinta.

Näytelmää esitetään Helsingin kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä, ja kesto on vähän yli 2 tuntia.

Helsingin Kaupunginteatteri – Everstinna – Kuvassa Heidi Herala – Kuva © Otto-Ville Väätäinen

Muista myös Kuopion kaupunginteatterin Cabaret-musikaali.

Kaisa

kulttuuri
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *