Naiselo 45+
Naiselo 45+

Timo Sarpanevan työt hurmaavat edelleen

Sateinen ja pimeä lokakuun ilta muuttui valoisaksi elämykseksi, kun piipahdin Helsingissä sijaitsevassa Sarpaneva Design -galleriassa. Sinne on koottu taiteilija, professori  Timo Sarpanevan elämäntyötä. Pääsin kurkistamaan upeita teoksia ja kuuntelemaan Timo Sarpanevan puolison ja työtoverin Marjatta Svennevigin tarinoita taiteilijan teoksista ja niiden synnystä.

”Design tehtiin tuotantolaitoksissa eri ammattilaisten yhteistyössä. Jos halutaan huippudesignia, koko tehtaan on oltava siinä mukana. Tässä meillä olisi paljon parantamisen varaa. Suunnittelu tietokoneen tai piirustuspöydän ääressä ei yksin riitä. ”

sd8

Timo Sarpaneva teki paljon yhteistyötä Iittalan lasitehtaan kanssa.  Yksi suosituimmista edelleen myynnissä olevista töistä on Festivo-kynttilänjalka.

Taiteilija suunnitteli siihen myös pallokynttilän, sillä erittäin tarkkana miehenä hän ei sietänyt, jos kynttilä on vinossa. Pallonmuotoinen ei ole. Pallokynttilät valetaan käsityönä steariinista Suomessa.

sd9-001

Taideteos on aina ison joukon luoma kokonaisuus. Taiteilija suunnittelee ja lasinpuhaltajat luovat suunnitelmat konkreettisiksi teoksiksi.

Kaj Bremerin ottamassa kuvassa Timo Sarpaneva ja mestaripuhaltaja Helge Nieminen. Lasimassasta syntyy tikkuilma- eli höyrypuhallusmenetelmällä Orkidea-teos Karhula-Iittalan lasitehtaalla 1950-luvulla.

sd5

Timo Sarpanevan kokoelmia ja tekijänoikeuksia hallinnoiva Sarpaneva Design kyseli taannoin kuluttajilta, minkä lasisarjan he haluaisivat uustuotantoon. Ylivoimaisesti suosituin oli Kekkeri-sarja. Se tulee uudelleen myyntiin ensi vuonna.

Myös taiteilijan suunnittelemia kankaita ja kuoseja nostetaan esiin. Ensi vuonna tulee myyntiin kauniskuosisia pussilakanoita ja pellavapyyhkeitä.

sd3

Rautapataan taiteilija oli enemmän kuin tyytyväinen. Se oli yksi hänen suosikkiteoksistaan.

sd1-001

Osa Claritas-maljakoista on myynnissä edelleen.

sd2

Muranossa Sarpaneva teki lasiveistoksia virtuoosimaisen Pino Signoretton kanssa.

sd4

Lasiveistoksia syntyi myös Veninin kanssa.

Jo muutama pieni tarina vei minut mennessään ja nosti mieleeni mukavia muistoja myös taiteilijasta itsestään.

Sarpaneva Galleria vastaanottaa sopimuksen mukaan pieniä ryhmiä. Marjatta Svennevig esittelee teokset ja kertoo Timo Sarpanevan työ- ja henkilöhistoriasta. Tallessa on paljon kuvia, luonnoksia, teoksia, videoita ja haastatteluja Timo Sarpanevan tuotannosta ja sen tekijöistä.

Sini

Kommentit (2)

 1. Ninni

  Itsellä on noita Kekkeri- laseja ja ne on niin ihania <3 Äidiltä sain "perinnöksi" Festivo- kynttilänjalkoja eli pitää käydä ostamassa niihin juuri kuvan mukaisia pyöreitä kynttilöitä. Syksy <3

  • sini

   Hei

   Minäkin tykkään Kekkereistä, muutamia on kaapissa. Nyt vihdoinkin saan täydennystä, kun uudet tulevat myyntiin.
   Pyöreä kynttilä näytti kauniilta Festivossa.
   Nuo steariinikynttilät ovat ns. kirkkokynttilälaatua eli eivät mustuta tai pilaa huonetekstiilejä, tauluja jne.

   Hyvää syksyä,

   Sini

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *