TUKHOLMAN JA TALLINNAN JOULUTORIEN ILOJA

Vielä ehdit kokemaan joulunalustunnelmaa niin Tukholmassa kuin Tallinnassakin. Laivamatkalla voit herkutella sekä perinteisillä että uusilla jouluruoilla. Myös varsinaisena jouluna risteily on entistä suositumpi vaihtoehto.

 

Tukholmassa riittää erilaisia joulutoreja

Kannattaa ottaa etukäteen selvää, mikä on milloinkin avoinna. Esimerkiksi kuninkaalliset hovitallit, Hovstallet, avautuvat joululoistossaan aina vain yhdeksi viikonlopuksi. Tänä vuonna se onni urkeni 30.11.—2.12.

Tarjolla oli valtava määrä erilaisia ruokakojuja, käsityöläisten töitä ja muuta joulukamaa. Mielenkiintoista oli nähdä alun perin sadan hevosen hulppeat tallit.

Joulupukkiin ja tonttuihin voi törmätä myös Ruotsissa.

 

Muita Tukholman joulutunnelmaisia toreja löytyy muun muassa Skansenilta (avoinna la ja su, vielä 8.—9.12. ja 15.—16.12. Siellä osa alueen vanhoista rakennuksista on auki joulumarkkinoiden aikaan, ja niissä pääset tutustumaan menneiden aikojen joulunviettoon. Jos olet paikalla Lucian päivän aikaan 13. joulukuuta, vietetään silloin Skanssenilla erikoisjuhlia.

Perinteikkäät Suurtorin joulumarkkinat vanhassakaupungissa on järjestetty jo vuodesta 1915, ne ovat avoinna joka päivä 23.12. saakka. Drottningholmin linnan joulumarkkinat ovat avoinna 8.—9.12. Ne keskittyvät pääasiassa käsityöläisten taidonnäytteisiin.

Markkinoilla voi hörppiä lämmikkeeksi glögiä ja maistella ohuen ohuita pipareita, sahramipullia, juustoja, hilloja, makkaroita sun muita herkkuja, joita sopii ostaa mukaan myös tuliaisiksi.

Joulutorilta voit hankkia vaikka havupukin kotirappusille.

 

Saako olla tuoretta leipää?

Jo Tukholman kaupungin jouluvalot ovat näkemisen arvoisia. Keskustan alueella 40 katua on jouluvalaistu. Tarjolla on muun muassa tunnin kestävä jouluvalokävely (6,5 e), jolta saa mukaansa myös pipon omaksi. Ja ihan vaan tiedoksi vanhan kaupungin mahtavan kuusen ihailijoille: kaikki oksat on porattu erikseen runkoon. Se siis ei ole luonnostaan niin hulppean tasaisen komea.

Upea uusi nähtävyys on juuri lokakuussa avattu, täysin entisöity Kansallismuseo (National Museum).

Lokakuussa avattu Tukholman kansallismuseo on ehdottomasti suositeltava. Patsaspuisto on elämys.

 

Näytillä on tuhansia esineitä. Siinä aikaa vierähtää, joten välillä voi käydä viihtyisässä museon ravintolassa vaikka lounaalla.

Museon ravintola on sisustettu ruotsalaistaitelijoiden suunnittelemilla esineillä lampuista laseihin.

 

Museo on auki klo 11—19, ja sisäänpääsy on lisäksi ilmainen.

Tallinnan joulutunnelmaa

Tallinnan varsinainen joulutori on Raatihuoneentorilla aina 5.1.2019 asti. Tori on sonnustautunut runsain valoin ja myyntikojuin vastaanottamaan asiakkaitaan.

Raatihuoneentorin kuusi on markkinoiden keskipiste.

 

Saksalaistyylisesti lämmintä hehkuviiniä tarjoavia kojuja on todella runsaasti. Monessa ruokakojussa on tarjolla maistiaisia aina karhunmakkarasta erilaisiin sienijuustoihin. Monenlaiset joulumakkarat, kuten verimakkarat hapankaalin kera, ovat virolaisille rakkaita makuja.

Kystä löytyy kyllä: hirvi-, kauris- ja karhumakkaraa. Haluatko maistaa? Totta kai, ole hyvä!

 

Tarjolla on erilaisia ruoka-annoksia paikan päällä syötäviksi. Torin keskipisteenä komeilee hulppea joulukuusi. Muuta jouluohjelmaa voi seurata esiintymislavalta.

Joulutorin laidan Kaerajaan-ravintolassa saa perinteisiä maan ruokia ja upean näköalan joulutorille.

 

Torin laidalla Kaerajaan-ravintola tarjoaa hienot näkymät torille sekä paljon perinteisiä virolaisia ruokia. Ravintolan nimi juontaa juurensa maan kansantanhusta.

Jos aikaa ja intoa riittää, niin käsityöläiskujalla Katariinan käytävässä, (Vene- ja Müürivahe-katujen yhdyskatu) voi porukalla mennä vaikka muotoilemaan oman saviastiansa. Ennakkovaraus välttämätön.

Neitsyttornissa voi taivastella Tallinnan vaiheikasta historiaa.

 

Tompeean mäellä on Kiek in de Kökin linnoitusmuseo täynnä monenmoista tutkittavaa Tanskan kuninkaan puutarhasta eri torneihin, joita on Tallinnassa jäljellä vielä 29! Alun perin kaupunkia ympäröiviä torneja on ollut 38.

Yhdessä niistä eli Neitsyttornissa (Neitsitorn) on viehko kahvila, jossa voi hörppiä lämmikettä ja nauttia paikallisista leivonnaisista.

Neitsyttornin moderni kahvlla.

 

Merimatkailua jouluherkkujen äärellä

Matka naapurimaiden joulutunnelmaa haistelemaan taittuu mukavasti jo laivalla herkutellessa, menit sitten punaisilla, valkoisilla tai sinikeltaisilla laivoilla.

Punaisilla laivoilla notkuvat joulupöydät ovat katettuina aina tapaninpäivään asti.

Viking Linen joulubuffa on somistettu houkuttelevaan jouluasuun.

 

Viking Linen ruoan suunnittelun takana seisoo oman väen lisäksi Ruotsin kokkimaajoukkue, joka muuten voitti juuri MM-kokkikisoissa kultaa! Hyvä suunnittelu ja ammattitaito niin näkyvät kuin maistuvat raikkaina tarjottavina.

Viking Linen laivoilla on tarjolla liki 100 eri ruokatuotetta. Luultavasti löydät omasi.

 

Tänä vuonna on satsattu kasvisruokiin ja erikoisesti lapsille suunniteltuun joulupöytään. Lisäekstrana löytyy kaikkia houkutteleva makeispöytä.

-Tämän joulun suunta on erityisesti entistä kevyempiin ja raikkaampiin pohjoismaisiin makuihin. Unohtamatta perinteisiä herkkuja, kasvis- ja vegaanisia vaihtoehtoja, kertoo Viking Linen ravintolapäällikkö Janne Lindholm.

Laivan perinteisiä katkarapujakaan on vaikea ohittaa.

 

Hinnat, laivasta ja reitistä riippuen, 28—38 e, johon sisältyy buffetpöytä ja ruokajuomat. Joulupöydät on katettu aina 26.12 saakka.

Tallink Silja Linen ruokapöydät ovat myös laittautuneet jouluasuun. Tarjolla on yli 100 erilaista jouluherkkua.

Tallink Silja tarjoilee joulupöydässään tietenkin iki-ihania kalaherkkuja.

 

 

Tallink Siljan joulunpöydän erikoisuus on kasvis- ja vegaaniruokiin keskittynyt tarjonta.

 

Myös valkoiset laivat ovat panostaneet kasvis- ja vegaanitarjontaan, näillä tuotteilla on täytetty kokonainen erikoispöytä.

Tallink Siljan keittiömestari Rainer Kurikjan liputtaa myös perinteisille virolaisille verimakkaroille.

 

Mutta perinneruokia kuluu edelleen valtavia määriä, esimerkiksi Silja Serenadella menee joulun aikaan silliä ja silakkaa 500 kiloa, eri lohikaloja 2 100 kiloa, lanttulaatikkoa 800 kiloa ja kinkkuakin 1 200 kiloa!

Joulupöydän hinnat, laivasta ja reitistä riippuen 36—42,50 e.

Helsingin ja Tallinnan väliä risteilevä Eckerö Line tarjoilee jouluajan juhlapöydässään pääasiallisesti perinteisiä jouluruokia. Joskin osaa ruokaa on tuunattu, esimerkkinä piparkakkukuorrutteiset paahtopunajuuret. Myös vegaanit on otettu huomioon omalla tarjonnallaan, kuten munakoisosta ja porkkanasta tehdyllä ”lasimestarin sillillä”. Viron 100-vuotisjuhlan kunniaksi on tuotu pöytään muun muassa marinoituja sieniä.

Eckerö Linen chef Tuomas Sillanpää tarjoaa myös runsaasti kasvisruokavaihtoja. Munakoiso- ja sieniruokia on tarjolla kasviksia suosiville.

 

Perinteiset jouluherkut vetävät aina asiakkaita puoleensa.

 

Buffetin tarjonnasta 80 prosenttia tehdään paikan päällä omassa keittiössä.

Eckerö Line satsaa myös jälkiruokapöydän parhaisiin.

Eckerö Linen ”Makuja merellä” -jouluinen juhlapöytä on tarjolla aina 1.1.2019 saakka.

Laivayhtiöllä on 40 yhteistyöhotellia. Esimerkiksi Joulun Tallinnassa matkoineen, jouluaterioineen ja kolme yötä hotellissa tarjoaa Eckerö Line hintaan alkaen 180 e/hlö/2 hh huone/3 vrk.

Marita Joutjärvi, ruokatoimittaja

Lehdistömatkan järjestivät yhteistyössä Eckerö Line, Tallink Silja ja Viking Line.

kulttuuri
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *