Naiselo 45+
Naiselo 45+

Tuntematon sotilas kuvaa hyvin sodan hirveyttä

Kun Aku Louhimies ilmoitti tekevänsä uuden version Tuntemattomasta sotilaasta, monet tyrmäsivät ajatuksen ja haukkuivat elokuvan, vaikka siitä ei ollut kuvattu ruutuakaan. Tuntui, että kukaan ei olisi saanut koskea Tuntemattomaan, onhan se meidän kansallista kuvastoamme. Uskallan sanoa, että turhaan pelkäsitte epäonnistumista. Filmi on hyvä!

the_unknown_soldier_silhouette
Kuva Tommi Hynynen

En ole sotaelokuvien tai -kirjojen ystävä, en niin missään mielessä. Silti olen nähnyt kaikki kolme versiota Tuntemattomasta, koska se ”kuuluu nähdä”. Monet pitävät ensimmäistä, Edvin Laineen ohjaamaan versiota ”ainoana oikeana”. Se onkin parempi kuin Rauni Mollbergin ohjaama, mutta uskallan väittää: tämä Aku Louhimiehen elokuva on kolmikon paras.

Tottahan toki kolmetuntisen elokuvan aikana ammutaan paljon, onhan se sotaelokuva ja kuvaa nimenomaan rintamalla olemista. Silti elokuvassa on myös muita tasoja. Tässä uusimmassa tuodaan myös esiin kotirintamaa, miten siellä pärjätään ja millaista on sotilaan lomilla.

Louhimies on onnistunut loistavasti roolituksessa. Eero Aho on aivan uskomattoman hyvä Rokka. Ainakin minulle, ei-karjalaiselle, hänen puhetyylinsä menee täydestä. Muista näyttelijöistä on nostettava Aku Hirviniemi (Hietanen), Johannes Holopainen (Kariluoto), Jussi Vatanen (Koskela) ja Juho Milonoff (Honkajoki).

tuntematonsotilas_press_rokka__eeroaho__juuliaschan__elokuvaosakeyhtiosuomi2017_660a4028
Rokkaa esittää Eero Aho, Kuva Juulia Aschan, Eloikuvaosakeyhtiö Suomi 2017

Uudessa Tuntemattomassa katsoja pystyy aistimaan, miten eri roolihenkilöt kokevat sodan hirveydet. Se nähdään ihan pienissä eleissä, vaikka sormien liikkeissä ja katseissa. Elokuva ei millään tavalla ihannoi sotaa, vaan suhtautuu siihen kriittisesti.

Kuvakulmiin ja valaistukseen on myös kiinnitetty erityistä huomiota. Luotien viuhuessa maassa mönkii joku ötökkä tai perhonen voi lentää, kun ampuminen on seis. Samoin ilahduttaa valon kajastus puiden siimeksestä.

mg5a5124tommihynynen__1_
Kuva Tommi Hynynen

Erityiskiitos myös siitä, että kerrankin on suomalainen elokuva, jossa katsoja kuulee jopa kuiskauksen ilman, että pitää pinnistellä.

En yhtään ihmettele, että elokuva on saanut supersuosion: ensimmäisen kymmenen esityspäivän aikana sen on nähnyt peräti 364 468 katsojaa, joka on Suomen ennätys.

Jos et vielä ole nähnyt tätä leffaa, uskallan suositella. Se sopii hyvin näin juhlavuonna.

Kaisa

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *