Unelmien askeleet Tampereella

Vielä ehdit käydä tutustumassa 1900-luvun johtavan kenkäsuunnittelija Salvatore Ferragamon näyttelyyn Tampereella. 

Aivan liian harvoin tulee lähdettyä ulos omasta pienestä pääkaupunkiseutukuplastaan. Olinkin aivan täpinöissäni piipahdettuani Tampereella.

Ehkä eniten ihastuin Näsilinnassa sijaitsevaan Museo Milavidaan, jota en edes tiennyt olevankaan. Museo sijaitsee kivipalatsissa, jonka  Finlaysonin omistajasukuun kuulunut Peter von Nottbeck rakennutti 1800- ja 1900 -lukujen taitteessa perheelleen. Rakennuksen suunnitteli tunnettu arkkitehti Karl August Wrede.
Palatsi on Tampereen kaupungin omistuksessa ja sitä on kunnostettu vuosikausia. Yleisölle se avautui viime kesänä.

Tällä hetkellä rakennuksessa on Nottbeckin perheen elämästä kertova näyttely ja Salvatore Ferragamon kenkiä esittelevä näyttely. Näytillä on  35 Ferragamon tärkeintä mallia: muun muassa Neiman Marcus -palkinnon 1947 voittanut Invisible -sandaali ja Marilyn Monroelle muotoillut piikkikorkoiset avokkaat.

Italialaissyntyisen Ferragamon vahvuus oli täydellinen jalan anatomian ymmärtäminen ja kiinnostus kokeilla erilaisia materiaaleja, muotoja ja niiden yhdistelmiä. Hän opiskeli anatomiaa Kalifornian yliopistolla samaan aikaan kun suunnitteli kenkiä American Film -yhtiön elokuviin ja filmitähdille.

Ferragamo valmisti suurille tähdille omat lestit. Ferragamon kenkiin sujauttivat jalkansa muun muassa Ava Gardner, Anna Magnani, Paulette Goddard, Lauren Bacall, Claudette Colbert ja Sophia Loren. Marilyn Monroelle patentoitiin 11 senttiä korkea piikkikorko, joka oli puoliksi puuta, puoliksi terästä.

Näyttelyn kengät ovat kauniita kuin korut. Upeita värejä, materiaaleja, käsinvirkattua pitsiä, satiinia, korkkia, ktokotiilin- ja kalannahkaa jne.

Näyttely Unelmien askeleet – Salvatore Ferragamo 1898–1960  jatkuu 10.1.2016 saakka. Suosittelen.

Piipahda myös museon alapuolen puutaloissa olevissa putiikeissa. Joulufiilikseen pääset Tampereen keskustan joulutorilla.

Sini

Vie hiiri kuvien päälle, niin näet lisätietoa kuvien kengistä. Minä yllätyin, kuinka pieni jalka Sophia Lorenilla onkaan.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *