Naiselo 45+
Naiselo 45+

Uutta tutkimustietoa: Hormonihoito voi suojata sydäntä

Kärsiäkö vaihdevuosien kuumista aalloista, ärtymyksestä ja unettomuudesta vai lievittääkö oireilua hormonihoidolla?

Asiasta ollaan montaa mieltä. Osa lääkäreistä sitä suosittelee, osa on vastaan. Kaikille yleispätevää ratkaisua ei ole, mutta nyt tiedetään, että hormonihoidosta on yllättävääkin etua.

Helsingin yliopistossa ja yliopistollisessa sairaalassa tehdyssä laajassa väestöpohjaisessa tutkimuksessa on tarkasteltu vaihdevuosien hormonihoidon vaikutusta sepelvaltimotaudin ja aivohalvauksen aiheuttamaan kuolemanriskiin. Hormonihoitoa käyttäneillä kuolemanriski oli selvästi pienempi kuin samanikäisellä väestöllä keskimäärin.
Tutkimus oli laaja, mukana oli lähes puoli miljoonaa suomalaisnaista, jotka käyttivät estradioli-pohjaista hormonihoitoa vuosina 1994-2009.
Tulokset osoittivat, että hormonihoitoa käyttävillä oli selvästi pienempi kuolemanriski kuin samanikäisellä naisväestöllä keskimäärin. Sydäninfarktikuoleman riski oli hormonihoitoa käyttävillä 18 – 54 prosenttia pienempi – sitä pienempi mitä pitempään hoito oli jatkunut – ja aivohalvauskuoleman riski 18 – 39 prosenttia pienempi kuin taustaryhmässä. Aivohalvauskuoleman riskin pieneneminen ei kuitenkaan ollut selvästi yhteydessä käyttöajan pituuteen.
Myös kokonaiskuolleisuus oli hormonihoitoa käyttävillä 12 – 38 prosenttia pienempi kuin taustaväestöllä, ja tämänkin riskin pieneneminen oli suhteessa hormonihoidon kestoon.
– Nämä prosenttiluvat tarkoittavat sitä, että 5 – 10 vuoden ajan hormonihoitoa käyttäneiden naisten ryhmässä tapahtui 19 sydäninfarktikuolemaa ja 7 aivohalvauskuolemaa vähemmän tuhatta naista kohti kuin niillä, jotka eivät hoitoa käyttäneet, toteaa tutkimusta johtanut dosentti Tomi Mikkola HYKS:n naistenklinikasta.
– Tämä ei ole lumekontrolloitu tutkimus, mutta tulokset ovat meidän mielestämme silti merkittävät, ja ne voivat tyynnyttää huolta siitä, että suomalaisen hormonihoidon käyttö olisi aiheuttanut ylimääräisiä sydänkuolemia, dosentti Tomi Mikkola sanoo.

Jos kärvistelet hankalien vaihdevuosioireiden kanssa, keskustele asiasta avoimesti gynekologisi kanssa. Mahdollinen hormonikorvaushoito räätälöidään yksilöllisesti ja siinä punnitaan aina hyödyt, haitat ja hoidon mahdolliset esteet. Niiden jälkeen on päätöksenteko helpompaa.

Sini

Lähde: Helsingin yliopisto/Academic Medical Center Helsinki

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *