Vahvojen tulkintojen näytelmät

Kansallisteatterin Lokki ja Kauppamatkustajan kuolema tekivät minuun erittäin syvän vaikutuksen, jonka muistan vielä yli kuukauden jälkeen katsomisesta. Näitä esityksiä voin suositella kaikille, jotka toivovat näytelmiltä muutakin kuin komediaa. Mutta mitkä tekijät vaikuttivat vaikuttuneisuuteeni?

Lokin raikas tulkinta

Lokin kohtaukset keskittyvät Venäjän maaseudulle, taloon, josta on järvimaisema. Talon omistajan, vanhan Sorinin (Vesa Vierikko) luona asuu myös siskonpoika, pianoa soittava ja kirjailijan urasta haaveileva Treplev (Miro Lopperi) . Kuuluisa näyttelijä-äiti (Maria Kuusiluoma) vierailee talossa rakastettunsa Trigorin (Jussi Lehtonen) kanssa. Draamaa syntyy, kun tilanhoitajan tytär Maša (Emmi Parviainen) on rakastunut Trepleviin, joka vuorostaan uneksii Niinasta (Aksa Korttila). Niina, joka toivoo pääsevänsä näyttelijäksi, on ihastunut Trigoriin.

Maria Kuusiluona näyttelee Irina Nikolejevna Arkadinaa. Kuva Kansallisteatteri / Tommi Mattila.

Anton Tšehovin Lokki, klassikko, on saanut uutta raikkautta Anne Rautiaisen sovituksen ja ohjauksen myötä. Aikalaiset pitivät Lokin ”juonettomuutta” ja junnaavuutta kielteisenä. Olen nähnyt Lokin aikaisempia versioita muutaman kerran ja olen ollut samaa mieltä Anton Tšehovin aikalaisten kanssa. Tässä Kansallisteatterin tulkinnassa näytelmän junnaavuus oli saatu häivytettyä mm. onnistuneiden roolisuoritusten ja mielenkiintoisten musiikkivalintojen myötä.

Katri Rentto vastasi lavastuksesta, josta pidin erittäin paljon. Siihen oli saatu kaikki tarvittava: järvi, laituri ja symboliset tikkaat.

Kaikki roolisuoritukset olivat hienoa, mutta silti kaksi nousi ylitse muiden. Maria Kuusiluoman itsekeskeinen äiti on hieno, vahva. Emmi Parviaisen tulkinta Mašasta on huikea: intohimoa, paloa on vaikka muille jakaa. Tähtihetkiä on monta, mutta vieläkin mieleen nousevat Emmi Parviaisen humalakohtaus ja uskomattoman hieno tulkinta Historia de un amor -bossanovasta – espanjaksi. Vieläkin tulee kylmät väreet, kun muistelen sitä.

Emmi Parviainen hurmasi minut mm. espanjankielisellä laulullaan ja humalakohtauksellaan. Kuva Kansallisteatteri / Tommi Mattila.

Väkevä Kauppamatkustajan kuolema

Olen nähnyt Arthur Millerin klassikko Kauppamatkustajan kuoleman aikaisemmin pari kertaa. Olenko ollut silloin liian nuori vai mistä syystä ne esitykset eivät tehneet minuun niin voimakasta vaikutusta kuin Kansallisteatterin loppuvuodesta ensi-iltaan tullut tulkinta?

Teatterinjohtaja Mika Myllylän ohjaus on loistava. Roolitus ihan täydellinen. Hannu-Pekka Björkmanin Willy Loman on ihan huikea. Hän todella eläytyi rooliinsa niin, että tietyissä kohdissa ihoni nousi kananlihalle. H-P Björkman on tietysti huippuluokan näyttelijä, jonka tulkinnat ovat aina taattua laatua. En siis ollut yllättynyt hänen Willystään, mutta olin aivan hurmaantunut hänen työskentelyynsä. Hän todella laittoi itsensä likoon.

Sitä vastoin iloinen yllätys oli Aku Hirviniemen Biff, poika, johon isä oli ladannut kaikki unelmansa. Miksi sitten Hirviniemen suoritus oli iloinen yllätys? Sen vuoksi, että olen nähnyt hänet aina vain enemmän tai vähemmän hauskuttajan roolissa. Tässä näytelmässä Hirviniemi pääsi näyttämään todellista osaamista.

Hienoa näyttelijätyötä kaikilta kolmelta: Aku Hirviniemi, Hannu-Pekka Björkman ja Samuli Niittymäki. Kuva Kansallisteatteri / Mitro Härkönen

Kristiina Haltun Linda-vaimo on uhrautuva ja ymmärtävä, Willyn tuki ja turva. Upeaa työtä myös Kristiina Haltulta.

Kati Lukka oli saanut loihdittua suurelle näyttämölle uskottavan suurkaupungin tunnelman. Willyn ja Lindan isolla velalla ostettu asunto on uskottavan ankea: pihalla ei saa kasvamaan mitään, kun korkeat talot varjostavat.

Kristiina Halttu on ymmärtävä Linda-vaimo. Kuva Kansallisteatteri / Mitro Härkönen

Näytelmä paneutuu toteutumattomiin unelmiin, sukupolvien välisiin näkemyksiin ja valheisiin, joilla on pitkät varjot, miten isä ei halua nähdä totuutta, vaan elää jossain unelmassaan, vaikka korttitalo vähitellen luhistuu.

Vaikka näytelmä on kirjoitettu vuosikymmeniä sitten, Kauppamatkustajan kuolema on yllättävän ajankohtainen.

Kaisa

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *