Vaihdevuodet, uhka vai mahdollisuus?

Hieman jo kyllästyttää, sillä ei mediaa, jossa ei kauhisteltaisi vaihdevuosia. Kuka mukamas väitti, että naisen elämä on tasaista vaakalentoa ilman nousuja ja laskuja? Hormonithan tanssittavat meitä läpi elämän ja ovat tärkeä osa hyvinvointiamme.

On murrosikää, odotusta, synnytystä ja sen jälkeistä masennusta. Ruuhkavuosina kiire ja arki ahdistavat ja vaihdevuosien aikaan tulee äkkisukellus mustaan aukkoon, josta eri keinoin yritetään räpistellä kuiville.

Onko lunta liikaa vai ihanan sopivasti? Muista nähdä myös kauneus ympärilläsi.

 

Johtuuko vaihdevuosien surkuttelu mediassa siitä, että se tuo varmaa kassavirtaa ja julkisuutta, onhan yli 50 vuotiaiden naisten määrä maassamme entistä suurempi. Kerrankin olemme siis oikeaa kohderyhmää.

Anteeksi vain, mutta on hieman koomista, että koko ikänsä urakehitystään painottaneet ja vain työasioistaan puhumaan suostuneet julkkikset tillittävät naistenlehdissä yhtäkkiä vaihdevuosistaan. Ajatukset pyörivät vain oman navan ympärillä. Huonosta olosta pitäisi päästä äkkiä eroon keinolla millä hyvänsä.

En vähättele kenenkään vaihdevuosia ja niiden mukanaan tuomia muutoksia. Olen ne itsekin läpikäynyt, ilman minkäänlaista korvaushoitoa, sillä sellainen ei ollut minulle mahdollista. Ehkä olisin kokeillut, jos olisin voinut.

Selvisin luomunakin suht hyvin, vaikka huonounisuus ja hikoilu olivat todella rankkoja. Ja totta kait olin kireä kuin viulunkieli. Yksi selviytymiskeinoistani oli muistella, että tällaistahan se oli elämä lasten ollessa pieniä. Pätkäunta, riittämättömyyttä ja väsymystä. Uskoin kuitenkin, että vielä tulee päivä, jolloin olen taas oma itseni. Ja tulihan se, kun tajusin nukkuneeni koko yön putkeen heräämättä. Oireilu hiipui hiljalleen ja elämä kirkastui.

Moni näkyy jutuissa valittavan, että vaihdevuosioireilu tuli kuin puskista yhtäkkiä. En ihan usko, sillä oireilu alkaa hiljalleen jo noin 5-10 vuotta ennen vaihdevuosia. Silloin kun kuukautiskierto muuttuu epäsäännölliseksi ja vuodon määrä vaihtelee. Syynä on munasarjojen toiminnan ja estrogeenituotannon hiipuminen.

Hormonitason muutokset alkavat heilutella mielialaa. Alentunut estrogeenitaso ja huono yöuni voivat lisätä alakuloa ja masennuksen vaaraa. Koska oireet ovat yleensä  epämääräisiä, ne sekoittuvat helposti normaalin ikääntymisen mukanaan tuomiin muutoksiin. Sellaisia ovat esimerkiksi, että keho ei palaudu rasituksista kuten ennen. Myös syöminen voi muuttua. Jos syö huonosti, painoa kertyy liikaa tai liian vähän.

Kevennä ruokavaliota, lisää kasviksia ja vähennä lihaa. Tämän ihanan kala-annoksen söin Viking Line Mariella -aluksen ravintolassa. Niin kaunis, hyvä ja maukas, ettei halua ahmia.

 

Vaihdevuodet alkavat kuukautisten loppumisesta, keskimäärin 51-vuotiaana. Kannustan kaikkia vaihdevuosia lähestyviä panostamaan oman voinnin tarkkailuun. Jos et ole tehnyt mitään hyvinvointisi eteen, aloita viimeistään nyt. Hyvä yleiskunto, normaali paino, riittävä uni, liikunta, monipuolinen, kasvispainotteinen  ja kaloreiltaan kulutukseen suhteutettu ruokavalio helpottavat oloa.

Rauhallinen ja pitkäkestoinen liikunta loiventaa uniongelmia. Itse ihastuin pitkiin kävelylenkkeihin iltaisin. Ne helpottivat unen tuloa, vaikka sitten heräilinkin aamuöisin.

Painonhallinnasta on etua muutenkin kuin kevyempänä olona. Ylipainoinen nimittäin hikoilee enemmän kuin normaalipainoinen myös kuumien aaltojen pyörteissä.

Varsinaisia vaihdevuosioireita eli hikoilupuuskia, kuumia aaltoja, huonounisuutta, ärtyneisyyttä tai mielialan vaihteluita esiintyy 70-80 prosentilla, hankalia vaihdevuosioireita vain 20 prosentilla. Pahimmillaan oireeet ovat vuoden, parin ajan. Joillakin rankka oireilu voi jatkua pidempäänkin.

Älä yritä helpottaa huonoa oloa tissuttelulla. Se turruttaa ja lihottaa. Opettele tekemään yrttien avulla alkoholittomia drinksuja.

 

Älkää siis odotelko vaihtareita pelolla. Osa naisista niitä tuskin edes huomaa. Jos oireilu todella rassaa, apukeinoja löytyy elämäntyylin muutoksesta, rohdosvalmisteista tai hormonikorvaushoidosta. Kannattaa keskustella asiasta oman gynekologin kanssa. Jos sinulla ei sellaista vielä ole, niin kipin kapin etsimään.

Samaan aikaan oman vaihdevuosioireilun kanssa kannattaa hieman katsella myös miespuolisen kumppanin tilaa. Miehilläkin on vaihdevuodet, mutta kovin vähän niistä puhutaan tai kirjoitetaan. Oletko nähnyt miestä avautumassa vaihdevuosistaan? Oireilu on samankaltaista kuin naisilla eli mielialan laskua, ärtyneisyyttä, painonnousua, lihasmassan katoamista jne.

Opettele olemaan armollinen itsellesi. Uskalla ottaa iisisti ja rauhoittua. Ei maailma mihinkään karkaa, vaikka et olekaan mukana kaikissa kissanristiäisissä.

 

Kaiken kaikkiaan mielestäni vaihdevuodet ovat ihan ok asia, ikäänkuin portti seesteisempään elämänvaiheeseen. Ainakin itse aloin tajuta elämää laajemmin, hahmottaa mihin haluan satsata ja minkä jättää selkäni taakse.

Nautitaan elämästä kaikkine myötä- ja vastamäkineen. Vaihdevuosien jälkeen meillä on nykyisen ikäennusteen mukaan jäljellä vielä yli kolmannes.

Sini

hyvinvointi
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *