Vapun klassikkoruuan uusi kuosi, joka kelpaa paremmillekin vieraille

Vappu, perunasalaatti ja kuohujuoma. Klassikko. Marita Joutjärvi tuunasi Naiselo 45+ -lukijoille perunasalaatin uuteen kuosiin. Tätä perunasalaattia sopii tarjota paremmillekin vieraille. Jos nakit eivät vappuna maistu, tarjoa niiden tilalla savukalaa, paahtopaistia tai grilliherkkuja. Poimi myös juomavinkit postauksen lopusta. 

 

Vapun perunasalaatin perunat paistetaan uunissa.

 

Vapun lämmin perunasalaatti, 8—10 annosta, gluteeniton ja maidoton
reilu 1 kg varhaisperunoita
5 rkl oliiviöljyä
4 valkosipulinkynttä silputtuna
1 limetin raastettu kuori
2 tl suolaa
1 tl timjamia
½ tl mustapippuria

Lisäksi
1 paprika
1 pieni fenkoli
1 ps (200 g) pakasteherneitä
2 dl hillosipuleita

Kastike
1—2 punaista chiliä silputtuna
1 dl korianteria silputtuna
½ dl (lehti)persiljaa silputtuna
1 limetin mehu
3 rkl valkoista balsamicoa
3 rkl makeaa chilikastiketta
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
1 dl oliiviöljyä

Lisäksi
1 ps (150 g) salaattisekoitusta

Joka keitetyn paistaa se makian maistaa. Niin on myös näiden perunoiden laita. Esikeitettynä ne imevät paremmin makuja ja saavat sitten uunissa paistettuina kauniin ja makoisan väripinnan.

 

Tee näin:

Keitä huolella pestyjä perunoita vedessä noin 15 minuuttia. Kuumenna sillä aikaa uuni 225 asteeseen.

Sekoita laakeassa uunivadissa öljy, valkosipulisilppu, kuoriraaste ja mausteet.

Valuta perunoista vesi pois. Halkaise perunat ja kumoa ne uunivuokaan. (Suojaa kädet kumihanskoilla.) Kääntele perunoita öljy-mausteseoksessa ja anna kypsyä uunissa vielä noin 20 minuuttia.

Leikkaa perunoiden kypsyessä paprika ja fenkoli oikein ohuiksi suikaleiksi.

Sekoita kastike. Mittaa kulhoon chili- ja yrttisilput. Lisää muut ainekset sekä mausteet ja sekoita lopuksi mukaan öljy ohuena nauhana.

Lisää valmiiden perunapuolikkaiden joukkoon paprika- ja fenkolisuikaleet, pakasteherneet jäisinä ja hillosipulit.

Nostele mukaan kastike ja anna vetäytyä hetken. Kaada salaatti laakealle vadille salaattisekoituksen päälle.

Tarjoa salaatti vaikka savukalan, grillipihvien tai perinteisesti hyvin nakkien kanssa.

Vinkki! Kuvan Wigrenin nakit ovat Suomen Akateemisen Kiuasseuran ”Vuoden Paras Makkara” -valinta viime vuodelta.

 

 

 

Vapun juomat, jotka sopivat lämpimälle perunasalaatille.

VAPUN KUOHUVINKIT

  • Saksalainen Villa Wolf Pinot Noir Rosé Extra Dry (14,98 €) on Pinot Noir -rypäleestä valmistettu kuiva, mutta miellyttävän pyöreä metsämansikkainen kuohuviini. Kuplajuoman väri on upean kuparinen. Se sopii hyvin maljajuomaksi, mutta maistuu myös salaattien, tapasten ja broileriruokien kanssa.
  • Espanjalainen, myös vegaaneille sopiva Ramon Canals Reserva Numerada Cava Seco (13,99 €) on puolikuivan kuohuvan ystäville. Hedelmäinen ja mukavan paahteinen kuplajuoma maistuu sellaisenaan tai antipastitarjottavien ja salaattien kanssa.
  • Uusiseelantilainen Lindauer Rosé Brut (13,49 €) ei ole uutuus, mutta pitkään hyväksi havaittu roseekuohuva. Viimeksi se voitti Vuoden Viinit kisassa sarjansa kultaa. Se on nappi valinta kuivan kuohuvan ystävälle. Maussa häivähtää punaherukkaisuus. Se maistuu maljajuomana, mutta myös linturuokien, salaattien ja jopa lohen kumppanina

 

Marita Joutjärvi, joka usein viettää vappua ystävien kanssa nyyttäriperiaatteella, jolloin emännän järjestelyvastuu on kevyempi

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *