Varo valeapteekkia

Olemme aiemmin varoitelleet kosmetiikan ja vaatteiden tuoteväärennöksistä verkkokaupoissa. Tieto valeapteekeista verkossa ja apteekki-nimellä tapahtuvasta agressiivisesta puhelinmyynnistä kyllä hieman yllätti.

Apteekki-nimellä toimiva verkkokauppa ei välttämättä ole apteekki, eivätkä apteekit harjoita Suomessa puhelinmyyntiä, varoittavat Kuluttajaliitto ja Apteekkariliitto.

”Meidän tiedossamme ei ole yhtään puhelinmyyntiä harjoittavaa apteekkia. Jos puhelinmyyjä kertoo olevansa apteekista, on kyseessä mitä todennäköisimmin yritys, joka käyttää apteekki-nimeä harhaanjohtavasti”, kertoo viestintäjohtaja Erkki Kostiainen Apteekkariliitosta.

Apteekki-nimen käyttämisellä yritetään harhaanjohtaa kuluttajia uskomaan, että kyseessä on valvonnan alainen apteekkitoiminta, jolla on Suomessa kuluttajien keskuudessa luotettava maine.

Laillisen apteekin verkkopalvelun eli verkkoapteekin tunnistaa yhteiseurooppalaisesta tunnuksesta, josta klikkaamalla pääsee kansallisen lääkeviranomaisen ylläpitämään luetteloon kyseisessä EU-maassa toimivista laillisista verkkoapteekeista. Jos luettelossa ei ole mainintaa verkkoapteekista, se on laiton.

Jos et jaksa tarkistaa apteekin taustaa, älä osta lääkkeitä verkosta. Laittomassa verkkokaupassa liikkuu paljon lääkeväärennöksiä. Niiden nauttiminen saattaa koitua kohtalokkaaksi. Myös ravintolisäväärennöksiä on liikkeellä paljon, kertovat niiden oikeat valmistajat.

Kuluttajaliitto on huolissaan yhä agressiivisemmaksi käyvästä puhelinmyynnistä, joka kohdistuu usein heikoimmassa asemassa oleviin kuluttajiin, kuten vanhuksiin ja yksinäisiin ihmisiin, joiden on vaikea torjua myyntipuheita.

”Markkinoinnissa korostetaan valmisteiden olevan välttämättömiä terveen ja täysipainoisen elämän kannalta, huomioimatta näiden aineiden vaikutusta esimerkiksi muuhun lääkitykseen. Puhelimitse tehtyjen sopimusten ehdot jäävät usein myös epäselviksi ja tilausten lopettaminen on hankalaa, ellei mahdotonta”, toteaa johtava lakimies Tuula Sario Kuluttajaliitosta.

Laitetaanpas tärkeä viesti kiertämään ja muistutetaan asiasta myös iäkkäämpiä perheenjäseniä ja tuttavia.

Sini

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *