Vartalon muokkausta

Kumun Runous ja ahdistus -pukunäyttelyssä tunsin itseni elefantin puolikkaaksi, kun katselin pukujen vyörärön ympärysmittoja ja täyspitkien pukujen pituuksia. 

1800-luvulla ihmiset olivat selvästi lyhyempiä kuin me olemme. Puhumattakaan naisten vyötärön ympärysmitasta. Me nykyihmiset olemme todella isoja, jopa minä 162-senttisenä olen jättiläinen ja vyötäröni on valtaisa, vaikka se ei ole lähelläkään nykyistä 80-sentin hälytysrajaa.

Mittojen muutokseen on tietysti aikaisempaa monipuolisempi ja laadukkaampi ruoka vaikuttanut, mutta ympärysmittoja muokattiin aikoinaan aika rajullakin tavalla. Nykynainen on päivitellyt äitinsä 50-luvulla käyttämiä korsetteja, mutta nekään eivät ole mitään 1800-luvun virityksiin, vaikka molempina ajankohtina tavoiteltiin tiimalasivartaloa.

Viktoriaanisena aikana naisten korsetit olivat kuin panssareita. Jopa lapsille laitettiin korsetti. Näin vyötöä muokattiin ultrakapeaksi. Ampiaisvyötärö oli sen ajan kauneusihanne, muotia. Muistelen, että Tuulen viemää -elokuvan Scarlettin vyötärö oli 47 senttiä. Siis 47. Apua!

kumu puvun alle korsetti

kumu puvun alle2

Vyötärö saatiin näyttämään vielä hoikemmalta, kun puvussa oli takamusta korostava turnyyri ja kehikkomaiselle krinoliinilla eli vannehameella.

1800-luvun lopulla miehustaa litistettiin mm. teräsluilla. Huh. Tulee hiki pelkästä ajatuksesta.

kumu violetti puku

Nykyajan vartalon muokkaus bodyshappereineen tuntuu ihan lastenleikiltä.

Kaisa

PS. Jos postaus kiinnosti, lue näyttelypukujen omistajasta.

PS. Runous ja ahdistus -näyttely on auki Tallinnan Kumussa 30.10.2016 saakka.

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *