Naiselo 45+
Naiselo 45+

Viihdettä ja taidetta

Taide lähes kaikissa muodoissan antaa minulle paljon, vie ajatukset töistä, rentouttaa, lohduttaa, riemastuttaa jne. Tilastojen mukaan olen varmaan kulttuurin suurkuluttaja.

Poimin tähän parin viime viikon aikana katsomani taide-elämykset. Kuten huomaatte, nämä ovat hyvinkin eri genreistä. Poimi näistä itsellesi mieleiset.

Mielensäpahoittaja ja poika, Helsingin Kaupunginteatteri

Tuomas Kyrön oivaltava teksti herää eloon Kaunginteatterin pienellä näyttämöllä. Vaikka minäkin miellän Antti Litjan Mielensäpahoittajan ruumiillistumaksi, on Esko Roine sopivan vanhan-liiton -ihminen, vastarannankiiski, jonka mielestä ennen kaikki oli paremmin eikä nykyajan kotkotuksiin pidä lähteä.

Näytelmässä Aimo Räsänen näyttelee kaupunkiin muuttanut poikaa, joka yrittää huolehtia jääräpäisestä isästään.

Vaikka näytelmän teksti saa yleisön nauramaan, on pohjavireessä haikeutta, miten elämä ehtoopuolella tuo omat rajoituksensa ja miten peräseinä alkaa lähestyä. Näytelmässä on jotain perisuomalaista, lämpimällä ja vähän haikealla tavalla.

Käykääpä katsomassa, jos Kyrön tekstit miellyttävät. Tämä on taattua Kyröä.

Esko Tirronen- ja Työtäkö? -näyttelyt, Amos Andersson museo Helsinki

Esko Tirronen tuli kuuluisaksi valokuvaa muistuttavista henkilöhahmoistaan. Näissä maalauksissa on jotain muotikuvamaisuutta, vaikka henkilöt ovatkin ilman päätä. Silloin katsojan katse kääntyy kehoon ja sen asentoihin – ja miksei myös vaatteisiin.

Tämän virkistävän näyttelyn käy nopeasti läpi, sillä tauluja ei ole valtaisaa määrää. Sitä vastoin kannattaa lukea kaikki tekstit. Näyttely on Amos Anderssonissa 2.2.2015 saakka.

Samaisessa museossa on ajatuksia herättävä Työtäkö?-näyttely, jossa saa mainion läpileikkauksen, miten työ on muuttunut viimeisen sadan vuoden aikana. Harva meistä saa enää elantonsa tukkimetsästä tai paimentamalla lehmiä laitumella. Sitä vastoin monet kököttävät tietokoneen ääressä kahdeksan tuntia päivässä.

Taideteoksista ja valokuvista voi nähdä läpileikkauksen myös kunkin ajan taidetyyleistä. Mielenkiintoista.

Näyttelyssä on myös jättikokoinen valokuva suomalaisista 50-luvun vaikuttajista. Montako tunnistat? Minä en tunnistanut puoliakaan.

Työtäkö?-näyttely on esillä 17.8.2015 saakka.

Sibelius ja taiteen maailma -näyttely, Ateneum

Sibeliuksen 150-juhlavuoden kunniaksi Ateneum on koonnut kattavan näyttelyn. Sibeliusta esittävien maalausten, piirrosten ja veistosten lisäksi näyttelyssä on Sibeliuksen henkilökohtaisia esineitä ja kirjeitä sekä Sibeliuksen aikalaisten taidetta.

Tuusulanjärven rannalla asuneet taiteilijat ja Sibeliuksen lanko, taidemaalari Eero Järnefelt.

Sibeliuksen tutut sävelet elävöittävät näyttelyä. Kannattaa ottaa kuulokkeet, koska niistä voi kuulla joihinkin tauluihin liittyvää musiikkia. Näyttelyssä on lisäksi kuuntelusoppi.

Tämä näyttely on hyvä tapa käynnistää Sibelius-vuosi. Näyttely loppuu 22.3.2015.

Viikossa aikuiseksi -elokuva

Luksushuone, laukkaavia hevosia, kuumia rantakallioita, merta. Näillä elementeillä mainostetaan Turun saaristossa pidettävää henkisen kasvun leiriä, jonne toisiaan tuntematon joukko ilmoittautuu. Leirin vetäjäksi paljastuu huijarikoutsi, eivätkä olosuhteet missään määrin muistuta esittelyvideota.

Sekalainen ryhmä muodostuu vasemmistolaisajatuksia laukovasta nuoresta, joka paljastuu miljonääriksi, eronneesta naisesta, hipahtavasta nuoresta, vieraisiin sänkyihin pyrkivästä keski-ikäisestä, rokkarista, uskovasta, äitiään hoitaneesta sairaanhoitajasta ja naisten mekkoihin sonnustautuvasta miehestä. Joukon ”järjen äänenä” toimii keittäjä.

Nimekäs näytteilijäkaarti hoitaa homman varmalla otteella:  mm. Minttu Mustakallio, Taneli Mäkelä, Iina Kuustonen, Minna Koskela, Eppu Salminen, mutta herkullisin ja mieleenpainuvin on Essi Hellén (Putouksesta tuttu).

Pikkunäppärä komedia nollaa hyvin työajatukset.

Kaisa

PS. Toivottavasti ehdit käydä katsomassa helmikuun alussa päättyvän Munchin näyttelyn? Se kannattaa nähdä!

Kuvat

Amos Andersson museo, Ateneum ja Finnkino

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *